Statisch rekken heeft een negatief effect op de spierkracht

lindsay van marrewijk rekken 789

Statisch rekken tijdens de warming-up leidt tot verminderde spierfunctie. Zo nemen de maximale spierkracht, het maximale vermogen van de spier en de explosieve spierkracht af. Uit een zeer gedegen studie uit Kroatië blijkt dat deze afname in prestatie kan oplopen tot gemiddeld 5,4% direct na het rekken. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Als veel trainende sprinter rekte ik veel, gelukkig maar. Het was nodig. Daarna liep ik vrijwel elke dag een uurtje te joggen en jog ik nu nog steeds en rek vrijwel nooit. Niet nodig.

  Het aantal voetballers dat door te weinig rekken bewegingsbeperkingen hebben en daardoor verhoogd blessurerisico en prestatieverlies is groter dan het aantal dat hier niet onder valt. Ze noemen het ‘functioneel stijf’.

  Wetenschap heeft pas werkelijk toegevoegde waarde als de onderzoeker de juiste doelgroep, situatie en methodiek toepast.

 • Ervaren atleten kennen het voordeel van statisch rekken voor een training of wedstrijd wel, die laten zich niet voor de gek houden. Vooral de minder ervaren sporters en recreanten worden weer de dupe van dit soort publicaties. Het blessurerisico zal voor de groep fanatieke recreanten toenemen zodra er niet meer gerekt wordt. Uiteraard zal, zoals gewoonlijk, het volgende wetenschappelijke onderzoek, waarin het tegendeel beweerd wordt, niet lang op zich laten wachten…

 • Helaas weer een bar slecht onderzoek. Het zou leuke zijn als LosseVeter twee groepen zou maken. Een voor onderzoek met toegevoegde en een van onderzoeken waar we om kunnen lachen en waar onderzoekers zich voor moeten schamen. De meeste onderzoeken worden zo snel en zo makkelijk compleet afgeschoten door een ieder die de methodologie leest. Zonde voor diegene die alleen op de titel van het onderzoek af gaan.

 • @Henk. Ik denk dat het aardig zou zijn als je de redactie van LV zou aanbieden het team te versterken door de (pseudo-)wetenschappelijke stukjes te screenen en van commentaar te voorzien. Overigens kom ik vrij weinig bewegingswetenschappelijke onderzoeken tegen die methodologisch echt goed in elkaar zitten.

 • Henk,

  Heb je zelf wel de moeite genomen om het artikel te lezen? Het is een meta analyse en meer dan honderd relevante artikelen sinds 1966 zijn gebruikt. In het abstract staat al: the smallest negative acute effects being observed with stretch duration of ≤45 s.

  Met ‘bar slecht onderzoek’ bedoel je waarschijnlijk jouw eigen onderzoek naar de achtergrond van dit artikel?

 • @Daniel. Zeer goede opmerking. Ik denk dat Hugo en Henk niet veel verder zijn gekomen dan het lezen van de titel. De studie is zeer gedegen en goed opgeschreven en uitgevoerd, zoals jij ookal zegt. Dat blijkt wel bij goede besturing van het stuk. Er staat nergens dat hardlopers niet moeten rekken… Erg waardevol dat LV dit deelt!!
  Jammer dat mensen het lastig vinden goed te lezen (en wellicht het lastig vinden om in te zien dat inzichten kunnen veranderen).

 • Misschien nog een leuke aanvulling Hugo:

  “Perhaps two large metaanalyses provide the strongest evidence to question the value of preexercise stretching for runners.
  A review of 12 major trials with 8806 runners examined the role of stretching in preventing lower extremity running injuries. The data were insufficient to suggest any benefit of stretching in preventing running injury. A comprehensive metaanalysis of articles spanning 1997 to 2002 examined the role of prexercise stretching to prevent sports injuries
  and concluded that there was no evidence for eduction of injuries.”

  Een citaat uit de publicatie: Prevention of running injuries geschreven door Fields en collega’s in Curr. Sports. Med. Rep. in 2010.

  Ik denk dat we niet zo bang hoeven zijn als we minder zouden gaan rekken… Een goede warming-up lijkt mij daarentegen wel vrij verstandig…

 • Frank Sluis

  Hugo, misschien een leuke aanvulling… Ik denk dat we ons niet zo druk hoeven maken over rekken… Een goede warming up lijkt mij wel vrij belangrijk

  “Perhaps two large metaanalyses provide the strongest evidence to question the value of preexercise stretching for runners. A review of 12 major trials with 8806 runners examined
  the role of stretching in preventing lower extremity running injuries. The data were insufficient to suggest any benefit of stretching in preventing running injury. A comprehensive
  metaanalysis of articles spanning 1997 to 2002 examined the role of prexercise stretching to prevent sports injuries and concluded that there was no evidence for reduction of injuries.”

  Een citaat uit het artikel: prevention of running injuries, geschreven door Fields en collega’s in het blad Curr. Sports Med. Rep. in 2010 verschenen

 • Niemand zegt dat je niet moet rekken. De vertaling van een artikel naar een boodschap is erg moeilijk. Voor iemand met een bewegingsbeperking is rekken uiteraard zinvol. Vlak voor een (explosieve) inspanning heeft het een duidelijk negatief effect. Dat is dus de boodschap. Als je rekt om de ROM te vergroten tegen spierstijfheid, dan kan je dit prima blijven doen, echter beter op een andere dag dan dat de explosieve inspanning is (of gevolgd door oefeningen die de spanning terugbrengen).

  Paul, als mensen niet eens de moeite nemen om verder te lezen dan de titel, dan voel ik mij geroepen om corrigerend op te treden!

 • Frank Sluis

  @Hans… blijkbaar was je toch geen spam…iets meer geduld de volgende keer en dan mag je zelf weer posten. Sorry mensen voor de dubbele post…

 • Martin,

  Ik heb zeker weleens gerekt voor een sprint. Ik heb zelf een hele hoge spierspanning. Daarom rek ik altijd statisch na het inlopen, voor elke wedstrijd. Vervolgens loopscholing, versnellingen en sprongvormen om de spanning er weer op te krijgen. Vlak voor de race lijkt het mij voor iedereen af te raden, jou ook?

 • Ja hoor, net zo he. En dat is precies wat ik tegen dit soort artikelen heb. Hierboven staat o.a. ” Uit een zeer gedegen studie uit Kroatië blijkt dat deze afname in prestatie kan oplopen tot gemiddeld 5,4% direct na het rekken.” Nou zal jij zeggen dat je na het rekken je spanning weer opbouwt, maar geciteerde regel zal voor 95% van de sporters worden gelezen als “beter niet te rekken”. Want ik slaap immers ook voordat ik sprint en als je me wakker maakt dan struikel ik soms door gebrek aan coordinatie (en ouderdom).

  Daarnaast zeg ik : so what ? Wat voegt deze informatie toe aan je trainingsprogramma, behalve dan de misvatting zoals hierboven genoemd ? Bovendien, wie zijn er onderzocht, wat voor trainingsprogramma’s hebben ze gevolgd ? Sprinttraining, duurloopjes, Yoga, elke dag een warm bad ? Wat voor types zijn het ? De gemiddelde ongetrainde hypotone student die 2 keer per week 30 minuten moet joggen of jij, gespierde spijker met een tonus waarmee Jimmie Hendrikx een sonate kan schrijven ? En waarom zouden ze al dan niet gaan rekken ? Het is het verkeerd opwerpen van een pseudo-fundamentele discussie, die beter in andere onderwerpen gestoken kan worden.

  Al het voedsel is in principe gif. Maar niet meer gaan eten ?

 • @Martin

  Er staat niks meer of minder in dat statisch rekken een acuut negatief effect heeft op de spierkracht. Dat geldt voor een doorsnee jogger als voor een gespierde spijker, zo werkt elke spier nou eenmaal. Als je net voor een explosieve inspanning gaat rekken gaat dat ten kostte van je (explosieve)prestatie.

  We hebben het in dit stuk niet over de lenigheid verbeteren, maar dat hadden we allemaal al gelezen neem ik aan.
  Het lijkt mij iig goed dat iedereen die dit leest, al is het alleen de titel, zich af en toe eens afvraagt waarom hij/zij iets doet, in dit geval rekken.
  Zou je mij kunnen uitleggen waarom het zo verschrikkelijk zou zijn als 95% van de lezers niet meer zou rekken? Bang voor blessures? Zoals al eerder aangegeven, dat valt allemaal wel mee…

  Nog een laatste vraag. Waarom rekken om vervolgens in je warming up je spierspanning weer op te bouwen?? Klinkt voor mij als bijvoorbeeld in een koud bad stappen om vervolgens een warming up te doen om je spieren op te warmen…

 • Hugo,

  wetenschap is handig om te voorkomen dat mensen op basis van onderbuikgevoelens dingen gaan doen die niet blijken te werken, zoals rekken tegen blessures.

  Hans, de eerste keer rekken is om de stijfheid te verminderen en de ROM te vergroten. Daarna is het doel de spanning te verhogen.

  Er is m.i. te weinig bekend over wat er in de spier gebeurt bij rekken en bij spanningsverhogende oefeningen. Wat is verschil tussen stijfheid en spanning? Een ontspannen spier heeft geen verbindingen tussen actine en myosine. Wat zorgt dan voor de basis tonus? Voor mij blijft dit een raadsel.

 • Hans, mensen stimuleren om zich af te vragen waarom ze iets doen is uitstekend. Wij leven echter in de one-liner maatschappij. Niet alleen leken, ook (top)trainers en therapeuten laten zich maar al te vaak (ver)leiden door kort-door-de-bocht ‘kennis’.

  Kracht, stijfheid, stabiliteit, explosiviteit en blessurerisico zijn zaken die onderling met elkaar verbonden zijn. Ga je een ding belichten, dan raak je vaak de kennisbalans kwijt die nodig is om een uitgebalanceerd besluit te nemen.

  Rekken heeft vele potentiele doelen en kan zinvol zijn, afhankelijk van de persoon, de activiteiten van de persoon en de doelstelling van de persoon.

  Ik ken jouw achtergrond als sporter niet, maar als je sprinter bent en hard traint, dan is je lichaam bij een training/wedstrijd meestal nog niet helemaal op elk niveau hersteld van de vorige trainingsbelastingen.

  Laat ik eindigen met te wijzen naar dit onderzoek, waarvan ik alleen de samenvatting heb gelezen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23498355 “Acute Effects of Warm-up Stretch Protocols on Balance, Vertical Jump Height, and Range of Motion in Dancers”. Het is het laatste onderzoek dat gevonden wordt bij zoeken naar de termen performance en stretching. … From comparison of the stretch protocols used in the current study, it can be concluded that SS does not appear to be detrimental to a dancer’s performance, and DS has some benefits but not in all three key area’s tested, namely lower body power (VJ height), balance, and range of motion. However, combination stretching showed significantly enhanced balance and vertical jump height scores and significantly improved pre-stretch and post-stretch ROM values. It is therefore suggested that a combined warm-up protocol consisting of SS and DS should be promoted as an effective warm-up for dancers.

 • He Hans, ik heb nog een mooi artikel voor je: http://www.uwlax.edu/urc/jur-online/PDF/2003/bazett-jones.pdf

  CONCLUSION: It appears the potentiation protocol used in the current investigation may actually have had fatiguing effects instead of potentiating effects, but did manage to result in some significant increases in ROM. Furthermore, stretching did not appear to have a negative or positive effect on PF or RFD, however, stretching did not significantly alter ROM. Future experiments investigating the possibility of potentiation should most likely involve a lower number of sets or repetitions to avoid the possible onset of fatigue.

 • Hoi Martin,

  Dank je, leuk om te lezen. En altijd goed om kritisch te blijven.
  Er zitten wel wat haken en ogen aan de studie, maar los daarvan is de kracht van het onderzoek waar het in dit topic over gaat dat alle data van vele studies zijn samengevoegd (dus niet het resultaat van een enkele studie) en dat daaruit duidelijk naar voren komt dat rekken een negatief effect heeft op de spierkracht.