Dr. Bram Bakker over de Two Oceans Marathon: ‘Het laatste deel was een emotionele achtbaan’

BGV0uowCYAEMnym
Foto: Twitter

Pychiater en fanatiek hardloper Bram Bakker stond dit weekend aan de start van de beroemde Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika. Samen met zo’n vijftig andere Nederlandse lopers deed hij mee aan deze monstertocht over 56 kilometer om geld in te zamelen voor het goede doel. Bakker voltooide de wedstrijd in een tijd van 04:46:53. Wij stelden de auteur van boeken als ‘Verademing’ en ‘Runningtherapie’ een aantal vragen over deze bijzondere ervaring.

Allereerst, hoe is het met de spierpijn?
Niet erger dan na een ‘gewone’ marathon. De dag na de Two Oceans dribbelde ik drie kilometer om te herstellen, vandaag al weer vijf… De pijn zit vooral in de bovenbenen, door alle klimmen en dalen

Je hebt gekozen om de Two Oceans Marathon te lopen, hoe en waarom ben je tot deze keuze gekomen?
In Zuid-Afrika is ultralopen een groot gebeuren, te vergelijken met schaatsen op natuurijs over lange afstanden. Je hebt de nog langere Comrades (87 kilometer) en de Two Oceans als klassieke ultralopen, waar duizenden mensen aan mee doen, en tienduizenden langs de kant staan. Het bijzondere van de Two Oceans is dat het parkoers langs het township loopt waar ons goede doel, Run4Schools, actief is. We lopen om daar geld voor in te zamelen, maar we kunnen ook ter plekke gaan kijken waar het wordt besteed. Drie dagen na de loop gaan we met de hele groep kijken bij het project.

640px-Bram_bakker
Foto: Wikipedia

Heb je al eerder een wedstrijd voorbij de marathonafstand gelopen?
In 2007 liep ik de Two Oceans ook al eens en in 2011 zelfs de Comrades. In Nederland ooit het rondje Haarlemmermeer. En de Zestig van Texel, die ik niet uitliep, omdat het training was voor de Comrades. Dus die staat in 2015 op de agenda.

Hoe heb je de wedstrijd ervaren? Hoe is de sfeer onderweg?
De wedstrijd is onvergelijkbaar met de marathons die iedereen in Nederland wel kent. Als blanke ben je een kleine minderheid, dat is al een aparte ervaring. Maar ook heel bijzonder is de start in het donker, en lopen terwijl het licht wordt. De sfeer onder de lopers is uiterst ontspannen. Omdat de gemiddelde snelheid wat lager ligt dan op een marathon wordt er onderweg flink gekletst, en de mensen die je dan spreekt hebben vaak hele bijzondere verhalen.

Kun je jouw eigen wedstrijdverloop omschrijven in opeenvolging van emoties?
De Two Oceans is 28 kilometer aanloop, en 28 kilometer op en af. De eerste helft verlang je er naar om aan de tweede te beginnen. Je probeert jezelf te beheersen, omdat je weet hoe zwaar het wordt. Vanaf de eerste echte beklimming is het parkoers op zijn mooist, met prachtige vergezichten langs de kust, maar dat is ook het zwaarste deel. Dat leidt tot zeer tegenstrijdige gevoelens: genieten en afzien, in een vreemde mix die ik niet ken van de marathon. De laatste kilometers zij helemaal vreemd: je ‘mag’ dan dalen, maar dat is een gruwelijke aanslag op de bovenbenen. Dit jaar vormde de harde dwarrelwind een extra onvoorspelbare factor, waardoor de tweede helft iets van een emotionele achtbaan had…

Heb je jezelf nog meer van dit soort extreme doelen gesteld?
De Comrades vond ik echt te ver, daar ben ik mezelf voorbij gerend, met wel een jaar hersteltijd. De Two Oceans is een hele leuke variatie/aanvulling voor iedereen die een marathon heeft gelopen en wel eens wat anders wil. Het is ook prima te doen voor iemand met marathon-ervaring, als je maar rustig start.

Jullie liepen voor een goed doel. Welk was dat en waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
We waren met een groep van vijftig Nederlanders, waarvan er 28 de ultra liepen, maar ook 12 een halve marathon. en met elkaar hebben we zo’n 70.000 euro bijeengesprokkeld voor Run4Schools, dat kinderen helpt in een township aan de rand van Kaapstad, Mitchells Plain. Zie ook de speciale website: www.run2oceans4schools.nl We hopen dat er ieder jaar weer een groep landgenoten kiest voor een prachtige reis en tegelijkertijd steun aan zeer kansarme kinderen. Heb je interesse: in 2014 kun je mee, het is altijd op Paaszaterdag. Stuur een mail naar info@run4schools.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Omdat wij afgelopen weekend onze vakantie afsloten in Cape Town konden we als toeschouwer aanwezig zijn. Ik moet zeggen dat starten om zes uur ’s morgens niet voor iedereen weg gelegd is, volgens mij slaap je de nacht er voor dus weinig. Dit tijdstip heeft vooral een comercieel doel, alle wegen naar Cape Point waren voor de Marathon tot 11.00 uur afgesloten. Daarna komt de stroom vakantiegangers pas echt op gang.
    Ook heb ik het parkoers een dag eerder met de auto gereden, “petje” af voor de lopers. Het tweede deel is schitterend van uitzicht maar zeer moeilijk om te lopen. Toch in totaal minimaal 25.000 deelnemers. Complimenten aan de groep NL-ers die het aandurfden en het goede doel op deze wijze steunden.