Ruben Scheurwater en Anne Zijderveld winnaars Halve van Hercules in Dordrecht

Ruben Scheurwater heeft zaterdag de derde wedstrijd gewonnen in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit. De Dordtenaar won met overmacht de halve marathon in eigen stad: de Halve van Hercules. Hij kwam na één uur, elf minuten en 58 seconden over de finish, wat een enorme verbetering was van het parcoursrecord. Anne Zijderveld was de snelste vrouw, eveneens in een recordtijd: 1.23’06.

De Halve van Hercules werd voor de 37ste keer gehouden en maakte voor het eerst deel uit van het Grote Rivieren Loopcircuit. Het was daarmee ook de eerste keer dat de halve marathon niet alleen een prestatieloop was, maar tevens een Atletiekunie-wedstrijd. Voor Ruben Scheurwater was het zijn eerste deelname in Dordrecht, en meteen met optimaal resultaat.

Samen met Thijmen Schouten liep hij vrijwel direct weg van de andere deelnemers en ongeveer dertien kilometer lang hielden ze samen het tempo hoog. Eenmaal uit de Hollandse Biesbosch plaatste thuisloper Scheurwater zijn beslissende demarrage. ,,Dat ging te snel voor mij’’, gaf Schouten ruiterlijk toe. ,,Het leek me beter mijn eigen tempo aan te houden.’’ Autodidact Schouten finishte op een fraaie tweede plaats. Zijn eindtijd, 1.13’28, zou ook een ruime verbetering zijn geweest van het oude parcoursrecord.

Ruben Scheurwater liet eerder dit jaar al zien de vorm terug te pakken te hebben na een klein jaar blessureleed. ,,Ik was vijfde in de 20 van Alphen, in een schema waarmee ik hier in 1.06 had kunnen eindigen. Maar ik hoefde hier niet helemaal voluit te gaan. Ik hoorde de voetstappen van Thijmen niet meer achter me en heb de laatste kilometers wat gas teruggenomen. Wat het seizoen verder brengt weet ik nog niet. Daarover heb ik in de loop van de week contact met mijn trainer.’’

Achter Scheurwater en Schouten leek Nabil Karimi uit Gorinchem de nummer drie van de dag te worden, maar hij raakte van koers na het laatste keerpunt. Daardoor stak thuisloper Vincent Langendam hem voorbij. Langendam werd derde in 1.17’27. Karimi werd vierde, maar kreeg als goedmaker dezelfde eindtijd toegewezen als Langendam. De Gorcumse veteraan Hafid Chaaby, uitkomend in de categorie M45, werd knap vijfde overall.

Bij de dames was de strijd spannender dan in de vorige wedstrijden uit het loopcircuit, maar Anne Zijderveld was voor de derde keer de beste. Zij eindigde 55 seconden eerder dan Marjon de Kok. ,,Ik kneep hem een beetje’’, bekende de winnares. ,,Na de Biesbosch liep ze nog vlak achter me. Daarna zakte ze wat weg. Over mijn eigen prestatie ben ik tevreden. Het is een persoonlijk record en dat geeft een goed gevoel in de aanloop naar de marathon van Rotterdam. Die wil ik binnen de drie uur lopen. Dat moet nu haalbaar zijn.’’

Alle uitslagen en klassementen van de Halve van Hercules en het Univé Grote Rivieren Loopcircuit zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. Daar is ook meer informatie te vinden over de vierde wedstrijd in het circuit: de Krakelingenloop van Heukelum, die op 27 april gehouden wordt. Voorinschrijven daarvoor is mogelijk tot en met 23 april via www.inschrijven.nl.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>