25 jaar Parelloop: Luc Krotwaar over zijn Nederlands record op de 10km

LucKrotwaar4959403_VI
Foto: VI Images

Het nationaal record op de 10km is met 28’09” in handen van Luc Krotwaar. Hij liep die tijd tijdens de Parelloop in 2002 nadat hij in de eindsprint om de overwinning nipt van de Keniaan Philip Mosima verloor. Sindsdien is geen enkele Nederlandse atleet ook maar in de buurt gekomen. ‘Maar met de huidige generatie kan dit nu elk moment gaan gebeuren. Als je ziet welke tijden ze nu op de baan hebben gelopen, zou mijn record binnen bereik moeten zijn. Dit record is leuk voor mij maar ik denk wel dat dit, op snelwandelen na, het zwakste Nederlandse record is dat we hebben.’

Deze tijd was het begin van een reeks mooie prestaties voor Krotwaar. ‘Ik liep vijf dagen na de Parelloop het Nederlands kampioenschap 10.000m en daarna de marathon voor het eerst onder de 2u11.’ Zowel op de 10.000m als de marathon werd Krotwaar dat jaar Nederlands kampioen.

Parelloop 2002
Toen Krotwaar het nationaal record liep in Brunssum zat hij dus in de marathonvoorbereiding en was de Parelloop bedoeld om twee weken voor de marathon nog een snelle 10km te lopen. ‘Meestal herinner ik me niks van wedstrijden over andere afstanden dan de marathon. Maar van deze Parelloop wel. Ik denk dat 28’09” mijn sterkste persoonlijk record is, in verhouding ook beter dan mijn tijd op de marathon. Maar eigenlijk is deze tijd niet recordwaardig.’

Tijdens de race had Krotwaar al het gevoel dat hij nog over had. ‘Als ze in de kopgroep iets harder waren gegaan, had ik dat aangekund. Ik heb toen ook diverse malen de kop overgenomen maar dan ging het niet harder.’ Ik denk dat ik sneller had gekund als ik me er specifiek op had voorbereid. Bijvoorbeeld door vijf weken naar Kenia te gaan en dan bij terugkomst drie 10km-wedstrijden en twee halve marathons te lopen. Dan zou ik echt gepiekt hebben op deze afstanden.’ Maar Kortwaar maalde er op dat moment niet om. Op dat moment dacht Krotwaar dat hij die tijd toch nog wel eens zou verbeteren maar dat gebeurde niet.

In eerste instantie kreeg Krotwaar overigens een langzamere tijd achter zijn naam. ‘Ik verloor toen in de eindsprint en ik zat voor mijn gevoel vlakbij Mosima. Hij kreeg 28’08” en ik 28’10”. Toen heb ik ’s avonds gebeld met de vraag of ze nog een keer de finishbeelden wilden kijken omdat ik het gevoel had dat ik er heel dicht op zat. De beelden zijn toen opnieuw bekeken en mijn tijd werd daadwerkelijk aangescherpt naar 28’09”.’

Het scheelde maar één seconde maar het bleek een belangrijke seconde te zijn. ‘Normaal deed ik dat nooit en ik had ook het gevoel dat ik een volgende keer nog sneller kon. Het leuke was dat ik aan het einde van 2002 de snelste jaartijd van Europa achter mijn naam had staan. De tweede tijd was van Stefano Baldini, die één seconde langzamer had gelopen, 28’10”. In dat geval had ik dus de eerste plek moeten delen.’

parcours
Brunssum is niet alleen het toneel van het Nederlands record. De Parelloop is ook enige tijd in het bezit geweest van het wereldrecord. Een opvallend feit voor een verre van vlak parcours. Al vaker hebben mensen zich afgevraagd hoe het kan dat Brunssum zo snel is. Krotwaar heeft daar een eenvoudige oplossing voor. ‘Nederlanders die in topvorm zijn lopen heel hard, maar als je dat niet bent is het ook meteen een stuk minder. Als je in vorm bent dan val je die heuvels aan en profiteer je bergaf. Dat zie je ook bij de Zevenheuvelenloop.’

record verbreken
Dat zijn tijd nog steeds staat heeft volgens Krotwaar ook te maken met de keuzes die andere atleten hebben gemaakt. Hij heeft door de jaren heen verschillende lopers gezien die in staat waren om zijn tijd aan te vallen maar daar niet aan toe zijn gekomen door hun keuze voor de marathon. ‘Door te kiezen voor de marathon en alles in teken hiervan te zetten, zou het kunnen zijn dat je tijd op de 10km en de halve marathon niet in verhouding staan met je tijd op de hele marathon. Dat zie je bijvoorbeeld bij Kamiel Maase want die had zeker 1u00’30” op de halve marathon kunnen lopen en een 27-er op de 10km. Bij Michel Butter zie je dat ook. Ik vind het mooi dat hij alles op de marathon zet, en het komt er nog ook uit.’

Toch verwacht Krotwaar dat zijn record deze generatie niet zal overleven. ‘Nu zijn er jongens, zoals Jesper van der Wielen en Abdi Nageeye, die wel alles uit die afstanden halen en niet het hele voorjaar weggooien door een marathon te lopen. Bovendien hebben we sinds begin jaren ’80 niet meer zo’n sterke generatie gehad.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Mooi, dat deze top master nog zo enthousiast kan vertellen over zijn glanzende carriere en nog steeds loopt hij in de Brabantse dreven de meeste senioren er nog uit. En ik moet het nog zien, dat op korte termijn de 28.09 verbeterd gaat worden, want voor Nederlandse begrippen moet dan echt alles die dag kloppen. Michel zal het dichtst in de buurt gaan komen, maar dan moet hij daar ook specifiek op gaan trainen.

 • Abdi en Chalid hebben de beste papieren op zak. omdat zij in 2012 de snelste 10k liepen. Michel niet zoals Luc al aangaf: Michel heeft zijn zinnnen op de Marathon gezet. Alhoewel ik van Chalid begrijp dat hij nu ook een ‘marathon’ programma volgt. of misschien wat jongens die hun 5k (Dennis en Jesper) kunnen uitbouwen en een 10k kunnen vliegen. we zullen zien. Zie dus niet echt iemand uit de marathon hoek het record verbeteren.

 • Als Jesper zijn 5000 uit kan bouwen naar een vergelijkbare 10km, wat ik tot 2016 zeker verwacht. Dan zit een tijd onder de 28:00 er wel in (op de baan)
  Zoals Joop al zei moet dan op de weg alles kloppen. Hij is een dappere loper met bravoure dus een poging wagen zal hij vast en zeker eens gaan doen.

  na 2016 een leuke lichting op de Marathon dus: Butter, Chakoud, Nageeye en vd Wielen! ongetwijfeld nog wat andere sub 2:18 lopers (Stitz en koen nog steeds goed voor een leuke tijd bijvoorbeeld?)

 • peterjongsma

  Greg van Hest wilde ik toch ook nog even noemen als niet onaardige wegatleet. Hij liep in 1995 in Waddinxveen 27:51 grotendeels solo op een helaas niet officieel gemeten parcours.

 • Luc Krotwaar

  Ik werd over dit onderwerp eens aangesproken door de fam. Verbunt uit Reeuwik. Toen het evenement in Waddinxveen niet meer bestond, zijn ze betrokken geweest bij een meting van het toenmalige parcours volgens de huidige richtlijnen, dit werd gedaan om na te gaan of de tijd van Greg eigenlijk het NR zou zijn geweest. Uitkomst was dat het parcours 150 meter te kort was, waarschijnlijk een tijd zou hebben opgeleverd van 28.13 of 28.14. Trouwens was in die jaren ook het parcours van Brunssum 150 meter te kort, daar was m’n pr heel lang 28.43 terwijl ik meestal 29.05 – 29.20 liep.

 • peterjongsma

  @Luc Bedankt voor de interessante info over de lengte van het parcours in Waddinxveen. Daar gaat mijn droom v/e gelopen pr in 1995 bij de Coenecooploop 😉 Gelukkig heb ik later nog wel harder gelopen, maar misschien eveneens op niet officieel gemeten parcoursen.