Pieter Desmet nieuwe trainer van Kim Ruell: ‘Ik hoop van de naam ‘eeuwig jong toptalent’ af te raken’

1. Hoe draait je crossseizoen tot nu toe?
Het crossseizoen draait beter dan verwacht. Zo liep ik een goede wedstrijd in Tilburg zonder al te veel te trainen. De opbouw verloopt goed en de overschakeling van de manier van trainen bij Pieter is het belangrijkste. Ik kom voorlopig amper boven de 110km uit en liep nauwelijks wedstrijdtempo’s op training, dus eigenlijk uitstekend.

2. Wat zijn je plannen voor de rest van de winter?
De winter zonder voorvallen doorkomen. Niet al te veel wedstrijden en toch eens even een indoorwedstrijdje meepikken.

3. Wat maakte dat je besloot van trainer te wisselen?
Een slechte zomer en mindere samenwerking. Heel veel respect voor wat Luc kan als trainer. Oneindig veel respect zelfs, maar die constante druk op training en wedstrijden om perfect te zijn voor hem heeft mij gekraakt. Omdat ik hem net zo goed vond zette ik mezelf te veel onder druk. Ik moest opzoek naar een trainer die me rust kon geven op wedstrijd en training. Voor de rest is Luc een aardige man.

4. Hoe ben je bij Pieter Desmet uitgekomen? En wat maakt dat je vertrouwen in hem hebt?
Thomas Vandormael werd in Tilburg 9de op de korte cross en is een goede vriend van me. Hij woont kort bij mij en we trainden al regelmatig samen. Hij kwam met het idee om iets te creeeren met teamgeest en de wil om verder te komen. Ik heb een aantal gesprekken gehad met Pieter en zijn visie stond mij volledig aan. Voor deze samenwerking waren we niet zo goede vrienden, maar nu is onze samenwerking best aangenaam. Onze trainingsgroep bestaat nu uit Jp Weerts, Thomas Vandormael, Stephanie Barnes, Valere hustin, Maarten verhelst en ikzelf. Uitstekende aanvulling voor mij langs alle mogelijk richtingen. Verdeling van de druk: Snelle jongens afgewisselt met jongens op het langere werk en vooral het samentrainen en het lachen. Het is ook nog goed voor mijn taal, want met vooral Waalse atleten(frans sprekende) en onze engelse madame (engels sprekend) worden er tijdens de trainingen toch wat talen gesproken. De grootste verandering is dat ik nu korter bij huis kan trainen, wat goed meegenomen is als ik vanaf januari ga werken.

5. De Belgen hadden weinig senioren lopen bij het EK. Collega Lander Tijtgat heeft zich kritisch uitgelaten over de selectie procedure. Hoe kijk je daarna?
Het is en blijft een moeilijk standpunt. De dia van Lander was knap, maar vorige zomer kreeg ik veel wind langs voren toen ik de limieten aanhaalde. Mijn idee is, minder geld stelen aan de onnodig vele bazen en dat geld gebruiken om zowel in de zomer als winter meerdere atleten mee te sturen. Een gemotiveerde atleet kan veel meer en motivatie komt met de jaren. Als ze niemand meer mee nemen zullen er ook geen betere prestaties zijn in de toekomst. Het is niet omdat iemand 3’34” moet lopen dat je op termijn meer medaillewinnaars gaat hebben. Mss is het wel net de motivatie die je krijgt omdat je voor die limiet kan gaan dat je net medailles krijgt.

6. Jouw pr op de 1500m staat op 3.38,85 gelopen in 2010. Wat herinner jij je nog van die race en was dat de ideale race?
Die wedstrijd was helemaal niet perfect. Super veel wind van de 300m naar de 100m toe, als je mentaal sterk staat loop je overal doorheen zonder te twijfelen aan jezelf. Dit heb ik afgelopen jaar geleerd en bewees ik in Tilburg dat ik me daar niet al te druk meer over maak. Nu dit gevoel meenemen naar de momenten dat het er echt om gaat. Maar Heusden heeft iets magisch waardoor je altijd het gevoel hebt tijdens het lopen dat dit de ideale wedstrijd is, maar achteraf was dit helemaal niet zo. Barcelona blijft mijn best gelopen wedstrijd tot nu toe.

7. Hoe kijk jij naar jouw atletiekjaar 2012?
Zeer negatief, heel veel geinvesteerd, heel weinig geoogst. Zette ook een punt achter mijn lopen voor 2 maanden tot ik Thomas tegen het lijf liep. Hij blijft mijn redder!!!

8. Wat hoop jij voor 2013 als atletiekjaar?
2013 hoop ik van de naam af te raken van eeuwig jong toptalent. Ik ben nu 25, dus tijd om weer een paar records te lopen. Op alle afstanden wil ik weer mijn records benaderen of verbeteren. Het wordt hopelijk voor mezelf en mijn vriendin een topjaar. Ik geloof er alvast in. Maar mijn eerste doel voor 2013 is het plezier terugvinden in het lopen. Eens je uw passie verliest gaat het enkel achteruit. Een tip voor iedereen, genieten kan wonderen doen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • @Daniel,
  Desmet weinig klaargespeeld?
  Belgisch kampioen
  medaille op Ek
  deelname europees kampioenschap
  deelname wereld kampioenschap
  deelname olympische spelen Peking
  pr 8.15.02 op de 3000meter steeple.

  van de huidige generatie heeft er dus niemand wat klaargespeeld?want ik ken afstandsloper uit Belgie of Nederland die deelnam aan de olympische spelen