Snel debuut voor Meselech Melkamu


(Foto: René van Zee)

Meselech Melkamu heeft afgelopen weekend de marathon in Frankfurt gewonnen. Na 35km liep ze weg van haar concurrenten om alleen aan te komen in de Festhalle in Frankfurt. Ze haalde bijna een minuut van het parcoursrecord af en finishte in 2.21.01. Dit is het op twee na snelste marathondebuut ooit, alleen Paula Radcliffe en Lucy Kabuu waren sneller.

Meselech Melkamu heeft een geweldige carrière op de baan en in de cross gehad. Haar persoonlijke record op de 10.000m, 29.53.80 is de tweede tijd ooit gelopen op deze afstand. Hiermee heeft ze dan ook nog steeds het Afrikaanse record in handen. Ze heeft zich afgelopen zomer, door blessureleed, niet kunnen plaatsen voor de Olympische spelen waardoor ze heeft besloten om zich te richten op de marathon.

De Ethiopische traint in de groep van Getaneh Tessema in Addis Abeba. Zijn trainingsgroep heeft veel succes dit jaar. Afgelopen zomer won Tiki Gelana de Olympische Marathon, daarna volgden de overwinning van Hailu Mekonnen en Etalemahu Kidane in de Hengshui Lake International marathon. In oktober wonnen Atsede Baysa en Tsegaye Kebede de Chicago marathon en beiden liepen een persoonlijk record (2.22.03 en 2.04.38). Vervolgens won Aberu Mekuria de vrouwenwedstrijd in Eindhoven en werd Shitaye Bedaso tweede in Keulen. Limneh Getachew liep zijn debuut in Keulen en finishte als tweede in 2.07.39.

Ook Meseret Hailu traint in de groep van Getaneh Tessema. Zij won de Wereldkampioenschappen halve marathon in Bulgarije dit jaar. Slechts twee weken later won zij de Amsterdam marathon in een nieuw parcours record en persoonlijk record van 2.21.09. Bij de mannen liep Assefa Bentayehu een geweldig debuut door als tweede te finishen in 2.06.22. Ook de debutanten Feysa Bekele en Abraham Girma lieten een tijd van 2.06 noteren in Amsterdam.
Volgens Meselech Melkamu is de sleutel tot succes van haar coach Getaneh Tessema dat de atleten elke dag hard werken en vooral samenwerken. Door samen te werken motiveren en helpen zij elkaar.

Olympisch kampioen Tiki Gelana zal dit weekend de New York City Marathon lopen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>