Rutger Smith vervolgt topsportcarrière in Los Angeles


Foto: VI Images

Rutger Smith (31) verhuist in november voor onbepaalde tijd van Papendal naar Los Angeles, USA. Hij gaat trainen bij de Amerikaanse werpcoach Tony Ciarelli, één van de meest succesvolle Amerikaanse Highschool coaches aller tijden. Smith heeft dat na goed overleg met zijn trainer Gert Damkat en technisch directeur Peter Verlooy besloten.

Gert Damkat was de afgelopen 16 jaar coach van Smith. Hij denkt dat het zeldzame talent van Smith (reeds een decennium presterend op wereldniveau met zowel de kogel als de discus) zeker ook tot zijn recht kan komen in Los Angeles: “Toen Rutger vorig jaar, na twee seizoenen zonder wedstrijden vanwege een ernstige rugblessure weer deel ging nemen aan wedstrijden, had hij regelmatig te kampen met spier- en peesblessures die hem op cruciale momenten terugwierpen. Hoewel zijn succesvolle optreden eerder dit jaar op de Europese Kampioenschappen in Helsinki (zilver bij kogelstoten, vierde plaats met de discus, red.) een duidelijke indicatie was dat er internationaal nog altijd rekening met hem dient te worden gehouden, weerhielden de eerder genoemde fysieke problemen hem van een tevreden stellend optreden tijdens de Olympische Spelen in Londen.”

Smith’s nieuwe coach Ciarelli, die in Londen een Indiase discuswerpster begeleidde, is geen onbekende voor Rutger Smith. In het afgelopen decennium behoorde een bezoek aan de gastvrije en zeer sportieve sportieve ‘Ciarelli-clan’ in Huntington Beach (met werpen, gewichtheffen en volleybal op hoog niveau) tot een vast onderdeel van de trainingsstages in Los Angeles en San Diego. Spreekwoordelijke gastvrijheid die in het verleden ook vele andere goede werpers ten deel viel die het werpmekka Californië bezochten, waaronder bijvoorbeeld Jason Tunks en Lieja Koeman.

Een gehuurd appartement dicht bij zijn nieuwe trainingslocatie wordt de nieuwe uitvalsbasis voor Smith. De werp- en krachttrainingen zullen plaats vinden op de (eveneens) blauwe atletiekbaan van Irvine. Het leggen van een goede fysieke basis heeft vooreerst prioriteit en afhankelijk van de progressie zal besloten worden wanneer Smith weer bij wedstrijden in actie zal komen. Bij verblijf in Nederland (juni-juli-augustus) zal Rutger zijn trainingen als vanouds op Papendal afwerken bij Gert Damkat.


Foto: VI Images

Technisch directeur Atletiekunie Peter Verlooy vindt de ‘move’ van Smith verstandig: “Een uitstekende en noodzakelijke stap in de carrière van Rutger. We waren het na afloop seizoen eens dat er een rigoreuze nieuwe koers nodig was. Rutger is blessuregevoelig en heeft een warm klimaat nodig. Daarnaast kan een andere trainingsomgeving voor nieuwe impulsen zorgen.”

Rutger Smith verwoordt de keus als volgt: “Er moest iets veranderen, niet zozeer op trainingstechnisch vlak maar op fysiek gebied. Het lijf gezond houden is prioriteit nummer één en dat gaat beter in de warmte. In de koudste maand van het jaar is het er nog steeds meer dan 20 graden. In de Amerikaanse atletiekwereld bevindt zich bovendien veel werpkennis. Ik kom al een aantal jaar in Los Angeles en het klikt goed met Ciarelli. Het plan is om er vier jaar te zitten, tot aan Rio 2016 dus. Wie weet ook nog wel daarna, want ik wil zo lang mogelijk op het hoogste niveau doorgaan.”

Smith heeft het na Londen in overleg met topsportarts Peter Vergouwen drie maanden rustig aan gedaan. Onlangs is hij weer gekeurd. Smith: “Mijn lijf is er weer klaar voor. Ik hoop dat door de warmte de pijntjes wegblijven. Eerst moet ik natuurlijk settelen daar en wennen aan de verandering. Uiteindelijk zal snel genoeg blijken of ik al fit genoeg ben voor de EK Indoor (begin maart in Göteborg 2013, red.). Omdat ik daar voor de medailles kan meedoen is dat zeker een interessant toernooi.”

persbericht Atletiekunie

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>