Regerend olympisch kampioen snelwandelen Alex Schwazer betrapt op EPO

De regerend olympisch kampioen op het onderdeel 50 kilometer snelwandelen heeft zich terug getrokken van de Olympische Spelen. De 27-jarige Italiaan zou tijdens een trainingsstage in het Duitse Oberstdorf positief getest hebben op het gebruik van EPO zo meldt AFP. De controle werd uitgevoerd door het wereld anti-dopingagentschap WADA.

Naast zijn olympische titel in 2008 won hij tweemaal brons bij het wereldkampioenschap, in 2005 en 2007.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Wat een prutser. Had dan beter een testje gemist, je hebt er 2 gratis, 5 of 6 ofzo per Olympische cyclus! Je weet toch als doper wel hoe lang het nog traceerbaar is?
  Goed werk van de testers. Ook dat ze het dure EPO vinkje op zijn formulier erbij zetten. Zou misschien vaker gedaan moeten worden. Bij lui die te lui of gierig zijn voor een goed bloeddopingprogramma is dat nog best de moeite. Hoewel hij dat misschien ook wel deed, wie zal het zeggen?
  Goed werk van de testers trouwens, hij was immers in het buitenland… Zouden NL’ers in het buitenland (buiten competitie) wel met dergelijke uitgebreide tests vereerd worden? Benieuwd wie de test besteld had…

 • Je kon het zien, van epo ging ie zweven. Onee, dat doen ze allemaal. Bij de NOS kregen de snelwandelaars er flink van langs, met mooie vertraagde beelden.

 • Ik zag het filmpje nu ook.
  http://nos.nl/os2012/artikel/402864-goud-snelwandelaar-chen-ding.html

  Dat is echt schokkend. Ben geen wandel-kenner, maar zal aan degenen die meelezen vragen waarom er 1 atleet het recht had de finish te halen hier…

  Zijn ze door al die doping zó energiek geworden dat wandelen geen doen meer is? Wat een FARCE. Een zeldzaam goede beurt van de NOS om dat aan de kaak te stellen. Ze hadden iets goed te maken, zal ik maar zeggen.
  Waarom krijgt deze sport nog een plekje op de spelen, als NIEMAND zich aan de PRIMAIRE regel van de sport houdt?? Alsof we naar een 100m schoolslag finale kijken, maar in de slowmotion blijkt dat ze aan het crawlen waren, de ene arm na de andere molenwiekend ipv armen tegelijk onder de borst door halen. Detail, moet kunnen.
  Kunnen deze “atleten” zichzelf serieus nemen? Neemt de jury zichzelf serieus?
  Werd er bij het discuswerpen gebruikt gemaakt van frisbies? Is de atletiekbaan niet per ongeluk 300m ipv 400m? Sprongen de polsstokdames over 4.70 yard?

  Ik hoop dat de snelwandelgemeenschap zélf dit hoog op gaat nemen, hun finalisten allemaal irrelevant verklaart. Hun sponsoren aanschrijft. Hun bonden.

 • Snelwandelen moet zo snel mogelijk van de atletiekkalender verdwijnen. Toch zoals het er de laatste jaren aan toegaat.
  Op diverse zenders werd, met scherp beeldmateriaal vanuit kikvorsperspectief, haarfijn aangetoond dat de zogenaamde snelwandelaars ALLEMAAL lopen. De jury gaat dan helemaal in de fout door slechts ene of gene een rode kaart te geven. Vriendjespolitiek ? Omgekocht ? Bepaalde landen bevoordeeld ?
  Afschaffen die handel.
  (Snel) wandelen is een mooie sport. Al helemaal recreatief. Maar op de manier zoals het er nu kompetitief aan toegaan is het een grote klucht.

 • Moet wandelen misschien door marsen vervangen worden?
  Wordt door genoeg mensen in genoeg landen uitgeoefend, zij het niet perse als wedstrijdsport.
  1/4 of 1/3 van je lichaamsgewicht in rugzakvorm meedragen. Probeer daar maar eens onreglementair mee te wandelen. Verplaats het parcours dan ook naar de countryside, dan lijkt het weer ergens naar. En misschien gewoon rennen toestaan. Veel plezier ermee met dat extra gewicht.

 • Lijkt erop dat ik mijn woorden moet terugnemen. Deze doper was waarschijnlijk helemaal geen prutser. Men is op zijn spoor gekomen door afluisterpraktijken, wellicht doordat hij met een verdachte arts of manager werkt. Toen is men hem gericht gaan testen, met positief resultaat. Lees ik althans her en der nu.
  Er gaat het gerucht dat hij misschien met Armstrong’s oude doc, Ferrari zou werken, maar ik vraag me af of een wandelaar daar genoeg geld voor heeft. Maar goed, het zijn langgenoten natuurlijk. Prezzo speciale, solo per voi!

  Goed werk van de testers wel, maar dankzij politie-tips, of actief anti-doping beleid door CONI (Iltaliaanse anti-doping autoriteit)?

  Alex zegt natuurlijk dat hij maar 1x gebruikt heeft, en alleen omdat de Russen hem over hun doping praktijken verteld hadden, die aan hem waren gaan knagen. Al zijn resultaten tot juli 2012 zijn clean behaald, uiteraard.

 • Henri Thunnissen

  De definitie van snelwandelen is volgens het wedstrijdreglement van de Atletiekunie als volgt:

  “Artikel 230 Snelwandelen
  Definitie
  1. Snelwandelen is het zich voortbewegen door middel van stappen waarbij het contact met de grond, voor zover zichtbaar (met het menselijke oog), ononderbroken gehandhaafd blijft. Het voorste been moet gestrekt zijn (dat wil zeggen niet gebogen in de knie) vanaf het moment van het eerste contact met de grond tot het moment dat dit been zich in verticale stand bevindt.”

  De jurering van snelwandelen levert vaak discussie op. Wat met het menselijk oog niet altijd goed waarneembaar is, is in de vertraging op de tv wel zichtbaar. Bij grote wedstrijden als de Olympische Spelen zou het wel zo eerlijk zijn als er ook een video scheidsrechter zou zijn die op basis van de filmbeelden waarschuwingen kan uitdelen. Zover is het nog niet bij het snelwandelen, maar dat geldt ook voor een aantal andere sporten zoals voetbal. In elke sport die afhankelijk is van een jury of scheidsrechters heb je willekeur, dat zie je ook weer bij deze Olympische Spelen.

  Ik heb de hele 20 km snelwandelen via internet bekeken en gezien dat de meeste wandelaars zich keurig aan de regels hielden. De NOS heeft een kort filmpje gemaakt en daar de overtredingen in gezet. Zo schep je een fout beeld, iets wat we wel gewend zijn van onze media.

  In Nederland is snelwandelen een kleine sport, maar de wereld is gelukkig groter dan Nederland.

 • Neem straks bij de 50km Maar eens wat op met een fototoestel of iets dergelijks. Zal je zien dat de NOS geen toevalstreffer schoot.

  Het is veel te arbitrair. Overigens maar een van de redenen om de sport uit het programma te schrappen.

 • Dat is zeker geen toevalstreffer van de NOS, je kunt bij elke wedstrijd op dat niveau een willekeurige minuut filmen en bingo bingo bingo. Zelfs bij veel lagere snelheden gebeurt het al. De centrale trainingen waren een tijdje in Utrecht, tegelijk met onder andere mijn training. Als je er met een atletiekoog naar kijkt zie je zo dat er een paar zweven. Even filmen en ja hoor.
  Bij alle andere onderdelen wordt techniek ingezet om het fraaier te kunnen weergeven, vertraagde beelden uit alle hoeken. Maar als je dat bij snelwandelen doet… Snelwandelen is een sport uit een pre-technologisch tijdperk.

 • Bernard Krabbendam

  @Weia,
  Bij elke wedstrijd zie je ook deelnemers die op de balk staan of de plasticine aan gort trappen. Of de lat er afzwiepen. Soms zijn er zelfs beginners bij, die het vak nog niet onder de knie hebben. En daar hebben we jury voor, met waarschuwingen en rode kaarten. Maar Churandy werd niet na Peking de knoek ingestuurd; je kunt vijf keer op balk of plasticine staan, als de eerste maar goed was kun je zelfs nog met goud naar huis.
  .

 • Bernard Krabbendam

  De oproep van Frank behoeft een kleine aanvulling. Neem na de opname (hoeft niet op de grond genomen te worden, dat doen de acht internationale scheidsrechters ook niet, die blijven liever mobiel) een opname van het jurybord vlak bij de finish. Controleer dan of de gefotografeerde(n) een rode sticker of iets dergelijks heeft/hebben. Tien tegen één dat de betrokkenene(n) gas terugneemt-nemen om in de resterende afstand (één kilometer, negenenveertig? wie zal het zeggen?) verdere schade te vermijden.

 • Maar beste Bernard, “Bij elke wedstrijd zie je ook deelnemers die op de balk staan of de plasticine aan gort trappen. Of de lat er afzwiepen.” die vergelijking pakt juist andersom uit. De plasticine is een hulpmiddel voor het blote oog en bij grote wedstrijden wordt er ook nog een camera bij de balk gezet. En dat is precies wat de snelwandelaars niet willen.
  Ik heb het wellicht al eens verteld: bij de EKi masters in Ancona ging ik nog even kijken bij de officiële fotograferen of ze iets van mij hadden. Een kleine rij andere geïnteresseerden, maar de vrouw voor me had ontzettend veel tijd nodig . Ze bleek de winnares van het snelwandelen, veel foto’s van haar dus, waar ze enorm moest zoeken naar foto’s waar ze niet zweefde…

 • Harold van Beek

  Is teleurstellend nieuws over Alex Schwazer.
  Wel een mooie 20 km wedstrijd afgelopen zaterdag.
  De jurering bij snelwandelen is gebaseerd op directe visuele waarneming. Slow motion beelden of herhalingen van video mogen niet worden gebruikt.
  Bodemcontact verlies is bij de meeste mensen pas zichtbaar wanneer dit langer is dan 20ms.
  Probeer zelf eens te zien (van opzij) of iemand los komt wanneer de camera draait op een normale snelheid.
  Een snelwandelaar wordt gediskwalificeerd wanneer 3 scheidsrechters een rode kaart schrijven voor die deelnemer.

 • Je “voelt” het aan de versnelling na de afzet en de cadans van de loper. Optisch is het inderdaad moeilijk waar te nemen. Reden te meer, om met die idiote willekeur van bestraffingen te stoppen.

  Overigens lossen bestraffingen op basis van beelden weinig op. Want wat doe je als de loper 5 passen achter elkaar los komt? Of tien passen? Of vijftien passen? Deze sport is niet te handhaven. Tenzij je elke loper uitrust met een zendertje die grondcontact registreert.

 • Henri Thunnissen

  De 20 km snelwandelen was inderdaad een hele mooie wedstrijd met veel strijd en een leuke, spontane winnaar. Dat belooft wat voor de 50 km. Voor de liefhebbers in ieder geval live te zien op internet.

 • Valse start regel kon ook aangepast worden, waarom deze niet?

  Houd een race, deel geen waarschuwingen uit. tot 30min na de race worden beelden bestudeerd, en de snelste waar geen gezweef bij gecontateerd is in enige mate, is winnaar.
  Begin dus maar opnieuw met WR’s, dat zijn spastisch gelopen hardlooptijden. Hebben niets met grondcontact te maken.

  Als je bij schoolslag er 1 crawl haaltje tussendoor gooit, word je dan Olympisch kampioen? Echt niet.
  Ik stem echt voor afschaffing als prof sport (enige prijs te winnen of sponsor te vertegenwoordigen), OF lopen met zeer zware bepakking. Sportbonden kennende, zijn die niet te vertrouwen met de willekeur van analyse.

 • Bernard Krabbendam

  De Ameikaanse snelwandelcoach Dave McGovern schreef na eerdere
  OS:
  “De media, voorspelbaar, beschuldigde de gediskwalificeerde wandelaars van valsspelen. Maar in werkelijkheid is dat net als een verspringer van vals spelen beschuldigen, als hij/zij drie keer over de afzetplank gaat. Het resultaat in dat geval is hetzelfde: diskwalificatie. Waarom dan, als het gebeurt om Marion Jones, te spreken van een tragedie, maar als het gebeurt bij snelwandelen, is het valsspelen?”
  Weia, een springer ziet de afdruk in de plasticine en past zijn/haar aanloop aan. Het is wachten op een vergelijkbare mogelijkheid uit een niet pré-technisch tijdperk; vooralsnog is er de blik op het jurybord bij de finish en het eventueel handelen naar bevind van zaken.
  Ik geloof er niets van dat snelwandelaars vooruitgang op het gebied van jureren. Maar zoals een springer na het zien van de afdruk in de plasticine de gelegenheid heeft om maatregelen te nemen, zou een snelwandelaar dat ook moeten hebben. Een niet-fraudegevoelige ontwikkeling, wie zou daar tegen zijn?