‘Populaire meisjes zijn beter in sport’

Er is een verband tussen het aantal vriendinnetjes dat meisjes hebben en hun lichaamsbeweging, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol.

Wetenschappers onderzochten het verband tussen het aantal vriendjes en de lichaamsbeweging van kinderen in de overgangsfase tussen lagere en middelbare school. Daarvoor werden de kinderen uit het laatste jaar van de lagere school (10-11 jaar) onderzocht: hun fysieke activiteit werd gemeten met een hartslagmeter, een enquête moest uitwijzen hoeveel vriendjes ze hadden.
Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Hans van Loon

    De titel dekt de lading niet, op de eerste plaats gaat het niet om ‘beter’ in sport maar om ‘meer’ beweging. Verder zou het verband net zo goed andersom kunnen zijn: ‘sportieve meisjes zijn populair’.

  • En een verband tussen twee ontwikkelingen (sport en aantal vriendjes) zegt niets over een eventuele causale relatie tussen de twee zaken (meer sporten leidt tot meer vriendjes). Vaak worden de resultaten van een onderzoeken wel zo gepresenteerd of wordt de indruk gewekt. Dat komt heel vaak voor en is erg fout.

  • Johan Neve

    je kunt je afvragen of ze vrienden verliezen als de sportprestaties dalen, of dat ze minder goed presteren in hun sport als ze vrienden verliezen.
    Lies, damned lies, and statistics