NOC*NSF en de Wageningen Universiteit zijn op zoek naar sporters voor onderzoek naar vitamine D

Hoe groot is het risico op een vitamine-D-tekort?
Hoe kunnen we de vitamine-D-status verbeteren?
Met welke dosis bereik je een optimale vitamine-D-status?

Achtergrond
Een optimale vitamine D inname is van groot belang voor atleten. Een optimale vitamine-D-status kan de sportprestatie verbeteren en het speelt een belangrijke rol in de spieropbouw, spierfunctie en in het optimaal functioneren van het immuunsysteem. Uit onderzoek is gebleken dat in de winter 86% van de sporters in Engeland een te lage vitamine-D-status heeft. Er is echter weinig bekend over de vitamine-D-status van Nederlandse sporters.

Wat houdt het onderzoek in?
Van elke sporter wordt eerst de vitamine-D-status bepaald. Daarna worden de supplementen over de sporters verdeeld. We willen alle deelnemers een jaar lang volgen terwijl ze vitamine D supplementen nemen. De metingen vinden plaats op verschillende locaties in Nederland.

Wie zoeken we?
We zijn op zoek naar 175 sporters (mannen en vrouwen) tussen de 18 en 60 jaar. Alleen (sub)topsporters, lid van NOC*NSF, kunnen meedoen. Als je al vitamine D supplementen neemt, kan je niet meedoen. De resultaten van de eerste testdag bepalen uiteindelijk of je mee kan doen.

Wat krijg je ervoor terug?
Inzicht in je vitamine-D-status, inzicht in je vitamine-D-inname, een jaar lang gratis vitamine D supplementen. Er zijn geen nadelige effecten van de verstrekte dosissen.

De supplementen zijn gegarandeerd dopingvrij!

Neem snel contact op voor meer informatie en deelname:
Evelien Backx
Onderzoeker Wageningen Universiteit
Evelien.Backx@wur.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>