Watchlist 2012: Mohammed Aman, de enige atleet die Rudisha wist te verslaan in 2011

De jonge Ethiopische 800m-loper Mohammed Aman kende een zeer goed 2011. De 18-jarige pakte zilver bij de wereldjeugdkampioenschappen, bereikte de finale op het wereldkampioenschap en verbeterde het nationaal record tot 1:43.37. Die tijd ging tevens de boeken in als wereldjuniorenrecord. Maar voor de buitenwereld werd zijn naam pas echt gevestigd toen hij in Milaan wereldkampioen en wereldrecordhouder David Rudisha versloeg.

‘De wedstrijd in Milaan was helemaal rond Rudisha georganiseerd. Hij had hazen en wilde een sterke tijd lopen. Maar plotseling was er flinke regenval en ik denk dat dat zijn plannen door de war gooide. Dat had ik zelf ook. Ik wilde snel lopen en met nog 100m te gaan merkte ik dat ik over had. Ik was zo blij toen ik won. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe Rudisha na de wedstrijd naar mij toekwam en vroeg: ‘Hoe kun je zo sterk lopen in deze regen?’ Ik kon alleen maar lachen. Hij zei: ‘Goed gedaan en hou dit vol.’ Ik vond dat erg sterk van hem,’ liet hij eerder aan de IAAF weten.

Aman is een atleet die niet past in het typische profiel van de Afrikaanse loper zoals we dat kennen. Aman komt niet van het platteland maar is opgegroeid in een buitenwijk van de stad Assela waar zijn vader een baan heeft bij de overheid. In tegenstelling tot zijn leeftijdgenoten op het platteland hoefde hij niet iedere dag kilometers af te leggen tussen school en thuis. Zijn school lag om de hoek. Op die school kwam hij in aanraking met atletiek en later kwam hij terecht in een jeugdproject van de Ethiopische atletiekfederatie.

Hij begon dit seizoen deze week met een 800m in Liévin. Daar werd hij vijfde in de race waarin de Pool Adam Kszczot een idrukwekkende tijd van 1:44.57 neerzette. Aanstaand weekend staat hij aan de start in Birmingham. Aman richt zijn pijlen dit seizoen op het WK indoor. Daar hoopt hij een medaille te pakken. Datzelfde doel heeft hij zichzelf ook gesteld voor aanstaande zomer tijdens de Olympische Spelen. Met zijn overwinning op Rudisha heeft hij zich nadrukkelijk op de kaart gezet. De druk is daardoor zeker wat hoger voor de jonge Ethiopiër maar hij laat zich daar niet door beïnvloeden. In zijn visie is het een kwestie van hard blijven werken.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>