Melissa Boekelman: ‘Ik stoot nu al verder dan in het vorige indoorseizoen’ [+ interview met haar coach Jacqueline Goormachtigh]

Melissa Boekelman gooide het deze zomer over een heel andere boeg. Een andere trainer, een andere methode, een ander land. De 22-jarige atlete sloot zich aan bij de groep van de Duitse bondscoach kogelstoten. De voormalig wereldjeugdkampioene kogelstoten sloot deze zomer haar periode bij de neo-senioren af met een bronzen plak bij het EK<23 in Ostrava. Peter Salzer is de man die haar nu moet helpen haar doelen bij de senioren kampioenschappen te realiseren. Regelmatig reist Boekelman nu naar het Duitse Stuttgart waar ze dan enkele weken verblijft. De autorit van vijf uur neemt ze op de koop toe. ‘Ik probeer er niet zoveel aan te denken tijdens de rit. Ik heb altijd de muziek hard aanstaan en dan gaat de tijd wel snel.’ Als Boekelman in Nederland is wordt ze begeleidt door Jacqueline Goormachtigh, die zelf eenmaal deelnam aan de Olympische Spelen.


Bovenstaand interview hadden wij september 2011 met Jacqueline Goormachtigh in Rotterdam

Boekelman zit nu volop in haar wintertraining en ze geeft aan dat het goed gaat. ‘Ik train nu echt volledig onder het schema van mijn Duitse trainer. Voordat we er daadwerkelijk mee aan de slag gaan bespreken we de schema’s van tevoren altijd heel goed. Als ik dan in Nederland ben kijk ik met Jacqueline of er nog een beetje veranderd moet worden.’

‘Ik heb een heel ander schema dan de laatste jaren. Bijna alles is anders. Ik ben begonnen met vijf weken voorbereidingsperiode waarin we heel veel verschillende krachtoefeningen deden met allemaal twintig herhalingen.’ Boekelman legt uit: ‘Dit is om de spierconditie omhoog te krijgen en weer te wennen aan de krachttrainingen.’ Daarna kwam een periode van drie weken waarin ‘normale omvang’ werd gedraaid, gevolgd door twee tot drie weken piramidetraining.’

Hebben ze in Duitsland andere krachttrainingsoefeningen of zit het verschil in de combi’s? ‘Ik doe ook andere oefeningen dan dat ik altijd gedaan heb inderdaad maar het zijn ook zeker de combinaties van de trainingen waardoor het goede trainingen zijn.’

Boekelman zit lekker in haar vel, en heeft merkbaar veel vertrouwen in de nieuwe aanpak. ‘Ik heb tot afgelopen week alleen met 5 en 6kg gestoten dus mijn lichaam was constant heel moe. Daar is afgelopen week ook weer de wedstrijdaanglij bijgekomen. Dat was even wennen, maar ik heb in mijn eerste keer aanglijden gelijk verder gestoten dan dat ik het hele indoorseizoen vorig jaar heb gedaan. Dus je kan denk ik wel zeggen dat het goed gaat. Ik wil niet nu nog geen dingen gaan roepen maar het is voor mij een bevestiging dat ik de goede kant op ga.’

‘Ik zit uiteraard goed in mijn vel. Dat is eigenlijk voor mij de belangrijkste voorwaarde om goed te kunnen presteren. Ik denk dat de voorbereiding gewoon heel goed is geweest. Ik ben ook redelijk wat vet kwijtgeraakt, wat ook goed lijkt te doen voor mijn prestaties.’

Al heeft Boekelman een goede techniek, er zijn altijd wel wat verbeterpuntjes. ‘Mijn heup moet alleen nog goed doorkomen aan het einde. Het probleem is namelijk als ik ver wil gaan stoten trek ik mijn heup naar achteren. En die heup heb ik juist nodig om ver te kunnen stoten. Dus ook als we op ‘afstand’ stoten (we stoten namelijk heel veel in het net) dan moet die heup goed blijven gaan. Dat gaat op het moment erg goed.’

Verschillen Duitse trainers van Nederlandse? ‘Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen. Het gevoel moet gewoon goed zijn bij de trainer waar je bij traint en dan maakt het niet uit of je in Duitsland of in Nederland traint. Zolang je er maar vertrouwen in hebt.’

Evenals veel andere baanatleten heeft ook Boekelman een trainingsstage in Zuid-Afrika gepland. Ze verblijft er sinds eergisteren. ‘We gaan hier langzaam afbouwen qua trainingen en werken naar het indoorseizoen.’ Voor het WK indoor (9-11 maart in Istanbul) hoopt Boekelman vijf wedstrijden te kunnen doen. Daar wil ze graag limieten gaan stoten. ‘Het liefste zou ik indoor al de limiet willen stoten voor de Olympische Spelen. In Zuid-Afrika gaan we zien waar ik sta en of dat reëel is. Sowieso moet ik de limiet voor het WK indoor en het EK outdoor halen.’ Ze heeft een persoonlijk record van 18m17 uit 2010. Voor het EK en de WK is die limiet op precies 18 meter gezet. ‘Ik denk zeker dat die limiet erin zitten. Als ik zie hoe het nu al gaat. Ik heb nu vier keer de wedstrijdaanglij gedaan en elke keer dat ik het doe gaat het er beter uitzien en beter aanvoelen. Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen zal Boekelman een afstand van 18m55 moeten overbruggen.‘Mijn droom is om naar de Olympische Spelen te gaan.’ (Foto: Orange Pictures)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>