Galen Rupp staat op de startlijst olympische marathontrials [update]

60867782

Gaat Galen Rupp begin volgend jaar zijn debuut maken op de marathon? Het antwoord is nog onduidelijk maar de Amerikaans recordhouder op de 10.000m staat op de startlijst voor de olympische marathontrials. Of hij ook daadwerkelijk zal starten is nog onduidelijk.

De marathontrials is een aparte marathon die op 14 januari in Houston wordt georganiseerd voor Amerikaanse atleten die willen deelnemen aan de olympische marathon. In totaal hebben zich inmiddels ruim 300 atleten aangemeld voor deze wedstrijd. Deelname is echter niet voor iedere Amerikaan weggelegd. Men zal moeten voldoen aan minimumeisen. De vrouwen moesten minimaal onder één van de volgende tijden hebben gelopen in de afgelopen twee jaar: 2:46.00 (marathon), 1:15.00 (halve marathon) of 33:00 (10.000m). Bij de mannen gelden de volgende tijden: 2:19.00 (marathon), 1:05.00 (halve marathon) of 28:30 (10.000m)

update 23 december
Galen Rupp heeft inmiddels gereageerd op het feit dat hij op de startlijst voor de Amerikaanse marathontrials staat. Hij houdt op dit moment nog alle opties open maar geeft aan dat hij serieus overweegt mee te doen. ‘Ik speel al een tijdje met dit idee. EInd maart liep ik een halve marathon. Dat was eigenlijk een last-minute beslissing en het ging goed. Ik ben dus zeker niet bang voor dit idee. Sterker nog, ik ben best wel enthousiast.’

Rupp heeft de laatste tijd veel trainingen samen gedaan met Dathan Ritzenhein. ‘Ik heb veel lang werk met hem samen gedaan en dat ging erg goed. Hij staat er op dit moment erg goed voor dus daardoor ben ik gaan denken: ‘Deze optie moet ik nog even open houden,’ stelde Rupp gisteren. Mocht hij overwegen om zowel de 10.000m als de marathon te lopen dan is het schema tamelijk gunstig. De 10.000m is redelijk vroeg in het toernooi geprogrammeerd. De marathon is pas acht dagen later. ‘De dubbel is zeker te doen en het schema zou me in staat stellen om alles te geven op de 10.000m, waarschijnlijk mijn beste onderdeel.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Jeroen Zeinstra

  ha ha, heb ooit gelezen dat Peter Snell in de winter voor zijn Olympische Gouden medailles in 1964 (800 & 1500m) de marathon van Auckland NZ mee deed, gewoon als training. Denk niet dat je dan zou moeten proberen 2.10 of sneller te lopen maar dat terzijde.

 • Limiet pakken en een onderdeel erbij hebben. Zit er genoeg ruimte in het schema van Londen om beiden te lopen?

  Je 2e marathon kan in theorie een Olympische zijn toch?
  Als hij hem nu loopt, en het zou snel genoeg zijn voor selectie, waarom niet?
  Stel ik ben begenadigd sprinter en ik doe voor gein weer eens een versprong (haal de slappe limiet), dan is dat toch een mooie kans om wat om handen te hebben in Londen?

  Waarom 4 jaar wachten op een marathon in Rio (als dat je droom zou zijn), als je er in Londen al bij kunt zijn?

  Meedoen aan een 2e onderdeel is anders dan je er ook op toeleggen. Het is maar hoe serieus je het 2e onderdeel neemt, en hoe het in het schema past. Een marathon vlak voor een 10.000m, dat verwacht je niet. Maar een extra marathon 2 weken na de 10.000m…ik zou geen beter moment weten om er eentje op de bonnefooi mee te pakken.

  Met maar 3 Kenianen aan de start en alle Olympische gekte en druk die erbij komen…je weet nooit wat er mogelijk is.

 • @Mynko
  Probeer het eens uit te leggen als je het zelf zo goed weet? Iemand vertellen dat hij niets weet is wel wat makkelijk he. Best flauw, je enige reactie naar mij toe ad hominem maken, en geen inhoud bieden. Ben jij er zoéén?

  Ik zet veel vraagtekens, die openen de discussie voor instroom van nieuwe kennis tot het topic.
  Educate me. Mij uitdagen om tot andermans niveau te zinken lukt bijna niemand.

 • paul wernert

  De combinatie van 10 km en marathon door een loper tijdens dezelfde OS is wel vaker voorgekomen. Mooie NL voorbeelden zijn Marti ten Kate, met nog zeer aansprekende prestaties en Jos Hermens, die het wat minder verging en internationaal bijvoorbeeld Emil Zatopek (1952, met ook nog eens de 5km en alledrie winnend!), Mamo Wolde (1968, beide winnend) en Lasse Viren (1976, alleen de 10 km gewonnen, ach ach). Het kan, blijkt. Anderzijds bij de huidige (Afrikaanse) ontwikkelingen, is ook een 10 km een specialisme in vergelijking met de marathon. Misschien wil Rupp de optie voor zichzelf openhouden dat als die marathon goed gaat, dwz leidt tot kwalificatie, hij zich alsnog specifiek voorbereidt op de marathon. En zoniet op die 10 km.

 • Simpel

  Een echte topatleet verbreedt ze horizon pas als hij niet verder kan verdiepen in het niveau van zijn werkelijke nummer.
  Het nu gaan voor de marathon kan op lange termijn mogelijkheden verkleinen op diezelfde marathon.

  Focus op 2 onderdelen is extreem moeilijk. Waarom zou je willen vlammen op 2 onderdelen met het risico dat beide niet gaan zoals gewenst?
  Meedoen is anders, maar Galen Rupp wilt een zo goed mogelijke positie halen, waarom zou je dan meedoen op een ander onderdeel met het risico dat je eigenlijke onderdeel minder zal gaan.
  En zelfs al is dat niet het geval en je wordt 4e zal je je altijd afvragen wat er was gebeurd als je niet ook nog op de marathon had gericht.

  Dus.. wat jij voorstelt kan wel, maar niet op dat niveau in de huidige tijd.

  Mensen willen niet inhoudelijk reageren op je omdat je zo overtuigd bent van je eigen gelijk en het energievretend is om kansloos lange verhalen als reactie op jouw te geven.
  Ik heb geen leven dus doe dat wel, aan mij de keus. Aan een ander om op mij te reageren doet die dat niet is het niet dat ik gelijk heb maar daar kunnen vele dingen aan ten grondslag liggen.
  Ik voel me niet bezwaar als iemand mij qua vorm of inhoud met de grond klein maakt, be my guest. Als ik mijn mening hier ventileer moet ik wat kunnen handelen. Klaarblijkelijk vind jij het vervelend dat mensen je afkraken, ga eens na waarom ze dat doen en wees kritisch op jezelf.

  Mynko kan wel op de inhoud reageren, maar jouw verhalen neigen zo erg naar het geloof in jezelf dat het een eindeloze discussie is om jou te laten inzien dat wat een ander zegt net zo waar kan zijn, of in sommige gevallen een betere waarheid of de enige waarheid is.

  Weer zo’n lang kaas verhaal.. zonde dat zo duidelijk naar voren komt dat ik niks te doen heb, laat ik dan nu maar gaan trainen

 • Mij lijkt het ook niet zo’n super gek idee. Als Salazar zich door Lydiard (zie reactie Jeroen) laat inspireren en de 10.000m vanuit een grote duur-basis benadert… Ik denk in ieder geval dat een voorjaarsmarathon niet per sé nadelig is voor een piek op de 10k in het najaar, misschien wel voordelig. Dubbelen op de OS is een ander verhaal, maar ook geen klinkklare onzin.
  Laat hem maar eens een voorjaarsmarathon lopen en dan beslissen. Zijn halve is in elk geval veelbelovend. Als hij in de laatste fases van de marathonvoorbereiding nog verrassend snel is op het korte werk….

 • Het lijkt mij ook niet verkeerd om Galen Rupp een marathon te laten lopen in januari. Mocht hij hopeloos falen, dan heeft hij nog 7 maanden om zich te herpakken.

  Op de Spelen dubbelen zou ook kunnen.

 • Wat mynko bedoeld met geen kennis hebben. Bedoeld hij denk ik dat jij over een makkelijk limiet praat en in Amerika doen ze daar niet aan. Als je bij de eerste 3 zit op de trial mag je gaan. Ik weet trouwen niet hoe dat gaan als je de standaard van de Iaaf niet hebt….

 • Henry Wondergem

  @Joop,
  Dat ‘maar’ valt nog enigszins mee: 16 vs. 310 miljoen inwoners, bijna 1:20. Die 300 aanmeldingen zijn er relatief meer dan bij ons, maar vergeet de sportcultuur in de VS niet, vooral op highschool en hoger.

 • ivan sonck

  Als Rupp in Londen de 10.000 m loopt (ervan uitgaand dat hij op de trials bij de eerste drie eindigt), wordt hij 5de tot 8ste, zoiets. Op de lange termijn komt hij ongetwijfeld uit bij de marathon, maar het is zeer twijfelachtig of hij op 14/1 in Houston
  hoge persoonlijke ambities heeft, als hij al daadwerkelijk van start gaat. Indien dat laatste het geval is, zal hij, zoals ook Michel vermoedt, in dienst lopen van Ritz, een van zijn trainingsmaatjes. Al is het maar om de belangrijkste concurrenten van Ritz, Hall Keflezighi en anderen, nerveus te maken. Hun trainer, Alberto Salazar, houdt wel van dat soort spelletjes. Wait and see.
  Ik denk overigens dat de vrouwenwedstrijd in Houston veel boeiender en interessanter wordt.

 • @frank
  Goede info. Kan vormbehoud niet op andere afstanden bewezen worden, moet er echt een 2e snelle marathon gelopen worden, wat London dan de 3e in 7 maanden maakt?
  Ik zie een 10km specialist geen 2 marathons lopen om Londen er even “bij” te doen. Maar mocht kwalificatie in Januari lukken en verder volstaan, zou IK die Olympische marathon er graag bij pakken. Er gebeuren rare dingen in titelmarathons, en zo veel ga je er in je leven niet lopen. Rio is nog ver. Wie weet wat de concurrentie in 4 jaar doet?

 • John Romkes

  Het lijkt me waarschijnlijk dat Rupp heeft ingeschreven om Ritzenheim te steunen.

  Maar afgezien daarvan: dubbelen op de spelen is zeker mogelijk, da’s al meerdere malen met succes bewezen. Kamiel Maase zei altijd dat hij zijn beste marathons liep als hij trainde zoals voor een 10k op de baan. Verhoogt Rupp zijn omvang tijdelijk dan hoeft dat niet ten koste van zijn 10 te gaan.

  Zelfs al denk ik dat het niet zijn plan is, het is de vraag of het wel zo’n onzinnig idee is als sommigen denken. Op de 10k tijdens de spelen acht ik Rupp kansloos voor een medaille. Op de marathon zou hij een outsider kunnen zijn. Hij liep al een uitstekende halve (New York, heel kort achter Mo Farah, in 60:30). En zelfs al is de marathon veel complexer dan de halve, er zijn tal van atleten die met sublieme prestaties hebben gedebuteerd op de marathon. Waarom Rupp niet? Het zou in ieder geval interessant zijn voor de neutrale atletiekliefhebber.

 • John Romkes

  @frank @jesper @cloxxki
  Het zijn wel degelijk de eerste drie van de trials die zich kwalificeren, mits ze onder de IAAF A-standard van 2:15:00 lopen. Niks te vormbehoud tonen daarna, daar doen ze in Amerika niet aan.

 • @john
  dat is hetgene wat ik bedoel:).de top 3 mag naar de spelen mits ze de limiet behalen.Het maakt niet uit of ze bijvoorbeeld op de 800meter de limiet behalen tijdens de trials of tijdens het seizoen,maar ze moeten wel onder de a limiet blijven.

 • Je zult sowieso een tijd nodig hebben van sub 2.10 anders zit je niet eens bij de eerste 3. Dus een 2e marathon lopen tusen de trials en de spelen is niet nodig. Mannen als Hall weten niet wat boemelen is….die gaan er altijd voor.

 • John Romkes

  @frank @michel
  Het moet wel heel raar lopen als de 1e drie niet onder de 2:15 duiken.

  Of je ook een tijd onder de 2:10 nodig hebt om je te kwalificeren is echter nog maar de vraag. Het is nog maar 1x in de geschiedenis gebeurd dat in dezelfde race drie Amerikanen onder de 2:10 liepen, en dat was in Boston, een punt tot punt wedstrijd waar ze 42 km de wind in de rug hadden. Dat laatste kunnen ze in Houston wel shaken.

  Maar goed, het niveau in de USA is de laatste jaren wel wat omhoog gegaan. Hall, Keflezighi, Rupp (als ie finisht), Ritzenheim en misschien Abdirahman & Gotcher hebben het in zich om onder de 2:10 te lopen in Houston.

 • De 2008 US marathon trials werden begin November 2007 gehouden in NYC (4 rondjes Central Parc).
  -Ik zag Ryan Hall inderdaad sleuren over de CP heuvels en winnen in 2:09:02.
  -Ritz en Sell werden resp 2e en 3e in 2:11.
  -First loser was Khannouchi in 2:12.
  -Uiteindelijk liepen 7 man onder de 2:15.
  -Gegeven het parcours liep iedereen een minuut of 3 langzamer.

 • Rupp over mogelijk start begin januari: “I’ve been doing a lot of workouts with Dathan (Ritzenhein) and I’ve been hanging on really well on longer stuff,” Rupp said. “He’s in great shape, and healthy, and doing a lot of strength work. So, it makes me (think) ‘Leave that option open.’”

  Ryan Hall, Mo Trafeh (vorige week 61.39) Ritz, Meb, Jason Hartmann (2.11.06), Ed Moran (2.11.46 in NYC), Nick Arciniaga (2.11.46), Brett Gotcher (2.10.36).

  En dan heb je nog een aantal snelle 10k lopers die het gaan proberen zoals: James Carney, Jorge Torres, Tim Nelson en mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk, Galen Rupp.

  De atleten net achter de top 3 die zijn van zo’n hoog niveau dat die echt niet gaan afwachten. Het is in tegenstelling tot het parcours van 4 jaar geleden een heel stuk sneller. Sub 2.10 zal dan ook zeker nodig zijn.

 • John Romkes

  Rupp overweegt wel degelijk een dubbel op de spelen, zo blijkt uit een recent interview:

  Galen Rupp is keeping all of his options open for the time being but said he will decide in the next couple of weeks whether to run in the U.S. Olympic Trials marathon in Houston on Jan. 14.

  Rupp said Wednesday that he is seriously considering running in the Trials marathon — which would be his first marathon — and perhaps try to qualify in the 10,000 meters as well.

  “I’ve been going back and forth, kind of toying with the idea,” he said. “The half marathon I did (March 20) ended up kind of being a last-minute (decision) and it went alright. So I’m definitely not afraid of the idea. I’m excited about it actually.”

  However, if Rupp and coach Alberto Salazar decide to forgo the marathon for now, he could attempt the 5,000/10,000 double at the track and field trials in Eugene. He hasn’t ruled that out, either.

  The schedule at the 2012 Games in London could work in Rupp’s favor if he decides to double because the 10,000 meters comes near the start of the track and field competition (Aug. 4). The marathon is eight days later (Aug. 12).

  “It’s a doable double, and it would still allow (me) to put everything into the 10K, which is my best event probably,” he said.

 • Michiel de Boer

  Brussel Johan Blake 200 meter in 19.26. Ik was erbij en keek naar het scherm en dacht dit zal niet kloppen. Het klopte wel en de 2e tijd ooit?

 • John Romkes

  Rupp heeft afgezegd voor de trials. Dat maakt aan alle speculatie een einde. Van Runner’s World.com:

  (Rupp’s) chief desire is to optimize his chances for a medal in the 10,000-meter race at the London Olympics. “In the 10k now, you have to be able to run really fast,” Galen Rupp observes. “You have to sprint at the end. It would be difficult to do all the speedwork for that, and still train for the marathon.” His coach, Alberto Salazar, points out “if he (Rupp) runs a marathon now, he won’t be able to run in any indoor meets. It’s going to take a long time to recover. We wouldn’t be able to get back to work on his speed until March or April.”