> Ivan Ukhov dicht bij wereldrecord

Ivan Ukhov was ditto weekend dicht bij een wereldrecord bij het hoogspringen. De Rus opende zijn seizoen met een wedstrijd in het Tsjechische Hustopece. Ukhov kwam tot een hoogte van 2m38 en liet daarna de lat op een hoogte van 2m44 leggen. Onder het toeziend oog van Javier Sotomayor, de huidige wereldrecordhouder met 2m43, deed hij een aantal sterke pogingen. Met name de tweede poging was erg sterk.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Onder hoogspringers is er wel discussie wat je van dit soort wedstrijden moet vinden, zo’n vloer zou wel eens extra vering kunnen hebben, waar sommigen overigens juist lager van gaan springen.

 • Henk Kraaijenhof

  @Weia: deze discussie is uiteraard alleen van toepassing op het breken van records. Tenslotte springen ze allemaal op dezelfde vloer tijdens die wedstrijd. En inderdaad: niet iedereen gaat hoger springen op zo’n “springplank”, net zo min als iedereen lager of hoger springt op een harde, rigide vloer

 • Zo’n wedstrijd is ongetwijfeld erg leuk. Ranglijsten worden er wat door vervuild, Dwight Stones zou ze er het liefst allemaal uit schrappen.

 • Paul Wernert

  Ik zou niet durven beweren dat de vloer hier een z.g. springplank is. Publiek zit en staat op dezelfde hoogte als Ukhov, dus zeker geen plaatselijke “vlondervloer”. Een normale sportvloer heeft beperkte vering, weinig anders dan in een “echte atletiekhal”. Het lijken mij dus geen flatterende omstandigheden.
  Maar los hiervan is natuurlijk de grote vraag hierbij, weegt Ukhov nu 85 of 105 kg!

 • Oei, Henk Kraaijenhof spreekt zichzelf tegen:
  “deze discussie is uiteraard alleen van toepassing op het breken van records. Tenslotte springen ze allemaal op dezelfde vloer tijdens die wedstrijd”

  en gelijk daarchter:

  “En inderdaad: niet iedereen gaat hoger springen op zo’n “springplank”, ”

  Is het nu voor iedereen hetzelfde of heeft de een er meer of minder voordeel van dan de ander?

 • Henk Kraaijenhof

  Ja, interessante gedachte. Helaas kun je eenmaal op een wedstrijd niet meer kiezen of je op een “voordelige”of “nadelige” vloer gaat springen. Dus die vloer is voor iedereen hetzlfde, misschien ten voordele misschien ten nadele, (tenzij iedereen voor elke sprong zijn eigen vloer mag knutselen, maar dat zal nog een tijdje duren 😉 Gelukkig kun je nog wel kiezen aan welke wedstrijd je gaat deelnemen en dus op welke vloer je gaat springen. Hetzelfde geldt uiteraard voor “snelle” of “langzame” banen voor sprinters.
  Noot: het zijn meestal niet de toppers die klagen over de banen en vloeren.

 • Frank Koopmans

  Ben het eens met Dwight Stones. Voor een eerlijkere vergelijking zouden vloeren qua hardheid en vering binnen een bepaalde marge moeten vallen. In de allertijdenlijsten komen evenementen als Arnstadt, Weinheim en Banská Bystrica (en dan vergeet ik er vast nog een paar) iets te vaak voor. Vlasic sprong in 2010 in het voorseizoen 2.06 meter en 2.04 meter op inleg vloeren en 2.03 meter op een gewone vloer tijdens haar piek.

  Voor een powerspringer (Vlasic, Ukhov) schat ik het voordeel op 3cm (vrouwen) en 5cm (mannen). Snelle, lichte, kaatsende springers (zoals Hellebaut) zijn misschien eerder gebaat bij een harde ondergrond.

 • Henk Kraaijenhof

  Ha, ha, Weia neemt Dwight serieus …. heb je hem wel eens ontmoet, bijv. als sportveslaggever can een Amerikaanse sportzender? Ben ooit nog een door hem geinterviewd.Goeie gozer, maar neem dit soort uitspraken van hem niet te serieus.

  Een prima idee, Frank: dus overal dezelfde sportvloer en kunststof banen (Mondo). Geldt dat dan ook gelijk maar voor de verspring en hinkstapsprong aanlopen en de sprintbanen, als je daar toch eenmaal aan begint ….
  Het “grote gelijkmaken”, controle, standarisatie en protocollering zijn de gereedschappen van de neurotische mens. In de atletiek is er zo langzamerhand wel genoeg vastlegd en gereglementeerd om een “eerlijke” competitie (was is dat eigenlijk?) te garanderen, voor zover dat al mogelijk en wenselijk is, tensltote heeft alles zijn prijs. Bij onderzoek met windmeters bleek de het windvoordeel in baan 1 tegelijkertijd ook heel anders te zijn dan in baan 8,
  Aansluitend hierbij zullen we het crossen dan maar schrappen als atletiekonderdeel 😉

 • Giovani D

  Het is net als de discussie met losse/strakke, korte/lange broek springen of lopen/ wel of geen onderbroek aan/ lang haar of kort haar/ weinig of veel zuurstof/ kleine of grote zaal/ wel of geen geklap/ geluid van de ondergrond etc … Gaat weer nergens over … ik zeg topprestatie!

 • Ik ben geen hoogspringspecialist, maar het lijkt erop dat zijn hoogtepunt voor de lat ligt. Dus of iets meer snelheid in de aanloop, of iets dichterbij afzetten. Klopt dat Weia?

 • Dat is een te moeilijke vraag. Je kunt die youtubefimpjes helaas niet beeldje voor beeldje bekijken, dus de details ontgaan je dan. Hoogste punt iets voor de lat, dat zou best kunnnen. Ook lijkt hij een fractie minder rotatie te hebben dan bij de geslaagde sprong op de toch ook al respectabele 2.38. Zijn latpassage is extreem goed, zijn zwaartepunt gaat ongveeer lager dan de lat (bij Sotomayor een stuk erboven). Zo’n techniek is echter ook extreem kritisch en het gaat hier net mis door te weinig rotatie. Denk ik, vooralsnog.

 • Het kan trouwens ook dat hij zo ontzettend zijn best doet om heel hoog te springen dat zijn parabool iets steiler is dan anders, dus de top komt dan voor de lat te liggen. Moet je tijdens de aanloop maar net doorhebben.

 • leuk dat dwight stones hier nog eens ter sprake komt. hij was de aanleiding dat ik in 1976 met atletiek begon…

  persoonlijk kan ik aan deze poging van ukhov geen techniekfout ontdekken. hij raakt de lat ook niet zo heel zwaar. dan doe je het sowieso al super op deze hoogte. hier ontbreekt net dat beetje mazzel. iedereen die de pogingen van vlasic op 2,10m zag weet wat ik bedoel!

 • Frank Koopmans

  @ Henk. Het liefst wel, ja. De verschillen in kunststof zijn al behoorlijk groot, om nog maar niet te spreken over mondo. Voor ringen (cement/steen/kiezels/hout) en afzetbalken (rubber/plastic/vurehout/spaanplaat) idem dito. Sommige zaken, zoals wind, heb je niet in de hand (behalve dan, dat je aan twee zijden een sprintbaan kan aanleggen). Maar vertel mij: Waarom zou je bewust zulke verschillen in omstandigheden creeren in een meetbare sport?

  Verende vlonders zijn daarbij wel het summum. Leuke sfeer, maar de prestaties moet je met een korreltje zout nemen.

 • Ik snap niet waar hier een punt over gemaakt word. atletiekbanen veranderen toch ook. vroeger deden ze wedstrijden op de sintel en nu op mondo en etc. Is dan toch ook niet eerlijk.
  Het is gewoon een wereldprestatie!

 • De kracht van sport valt of staat voor mij bij de mate van vergelijkbaarheid. Om die reden vind ik sporten als schaatsen, atletiek, zwemmen e.d. veel mooier dan sporten als turnen synchroomzwemmen en dressuur.

  Vergelijkbaarheid binnen een wedstrijd is daarbij voor mij een vereiste, vergelijkbaarheid tussen accomodaties en door de jaren heen een wens.

  Zo juig ik het besluit van de zwembond toe mbt verbieden van die pakken. Het zou mooi zijn geweest als de schaatsbond hetzelfde had gedaan met de klapschaats. Het zou toch prachtig zijn geweest als we de tijden van Kramer met die van Koss konden vergelijken?

 • @Ruud Interessant punt, die vergelijkbaarheid.

  Mijn eigen favoriete sporten hebben door de oncontroleerbare omstandigheden geen records: langlaufen en biathlon. Er wordt amper bijgehouden hoe snel men was, hooguit soms tijden van wedstrijden een jaar eerder. Dit verdoezelt tegelijk oneerlijke factoren, rare prestatiepieken.

  Ik zou Sven graag eens een Koss tijd willen zien aanvallen op reguliere Noren, bij vergelijkbare luchtdruk.
  Dat zou, afgezien van tegenwoordig sneller ijs en pakken overigens niet eerlijk zijn voor Sven, want van Koss is een publiek geheim dat de arts in spé goed wist te “pieken”. Begin jaren ’90…geen EPO test voorhanden…zelfs geen hematocrietlimiet! raakspuiten dus, of verliezen. Hopen dan de concurrentie niet meer spoot dan jij.
  Datzelfde gold natuurlijk voor de NL’ers, die al direct na de introductie van EPO al opvallend presteerden in Calgary ’88.
  Na Koss’ actieve carriëre veel liefdadigheidswerk ondernomen, daardoor schier onaantastbaar. Wijs naar hem, en het publiek bijt je vinger af. Hoewel zelfs Armstrong van zijn troon af aan het vallen is. Maar Koss, dat is echt verjaard, die tijden blijven staan. Liever heb ik dus dat iemand ze met gewone schaatsen in een oud Noors pak uit de boeken rijdt.

 • @ruud: vergelijkbaarheid door de jaren heen is niet altijd realistisch. ik noem maar eens een voorbeeld: hoe laat zich de 1,44,3 over 800m. op een grasbaan van peter snell uit 1962 nu vergelijken met latere wereldrecords op wezenlijk snellere banen?

 • @cloxxki: je zult ongetwijfeld een aardige gast zijn, maar hier toon je aan dat je mijn vergelijkingsvraag niet in het juiste perspectief ziet en dus onderschat. een beetje kenner zal inzien dat zelfs een vergelijking met de tijd van david rudisha zeer moeilijk, zoniet onmogelijk is. peter snell liep op een grasbaan (die uiteraard meer kracht van de loper wegtrekt dan de huidige relatief harde kunststofbanen), zonder haas en met nogal “baggy” katoenen “vodden” om zijn lijf wapperend (wat de aerodynamica niet ten goede komt). terzijde wil ik hierbij opmerken dat ik een enorme bewonderaar ben van arthur lydiard, de inmiddels overleden trainer van peter snell destijds…

 • Heb jaren op een grasbaan mogen trainen en als de omstandigheden goed waren (helaas vaker niet dan wel) dan kon je nog behoorlijk snel lopen. Van gras kon je wel niet meer spreken, want baan 1 was vrijwel geheel grasloos. Op een goede dag als het een tijdje niet geregend had was die baan gewoon hard. en naar mijn mening iig sneller dan een sintelbaan.

 • @Hugo De smilie was er om aan te geven hoe serieus ik was. De tennis vergelijking gaf dat al redelijk weg, dacht ik.

  @Johan Waar lag die baan? Ik wist tot dit topic nieteens dat gras bestaan had…

  Om historische prestaties te eren zou het wel mooi zijn als een huidig topatleet bewust de omstandigheden van oude records ging kopieren. Wapperend shirt, simpel schoeisel, geen hazen, etc. Maak er maar een mooie demonstratie van met gecombineerde video opnamen.

 • @Cloxxki Joeri Jansen (800 meter, belgie) heeft een tijdje terug. (KETNET/CANVAS of EEN) Nog op ludieke wijze de tijden op een Sintelbaan proberen te evenaren. Compleet met zwart wit beelden en dito kapsel.. Kan helaas het beeld materiaal niet meer achterhalen

 • Maar dan natuurlijk wel met die mooie klokjes, waarbij je eigenlijk de af te lezen tijd moet gokken, genoeg clubrecords uit de jaren 60 die toch een seconde of 2 afwijking vertonen met de tweede tijd gelopen door die persoon.

 • Wow, dat had ik mij dus altijd afgevraagd, hoe hoog zou een turner kunnen… Leuk filmpje!
  Volgens mij moeten de topturnsters, van zelf net 1m50, ook al dergelijke hoogten halen. Als dit een serieuzer onderdeel zou worden, is de 3m wellicht snel in zicht voor de mannen…
  Vanaf de andere kant bezien, is eenbenig hoogspringen eigenlijk een beetje een rare beperking. Wat zouden fans liever zien?

  @Arjan, klinkt goed!