Jack Wouters: Cross krijgt niet de aandacht die nodig is

Jack Wouters draait al zeker twintig jaar mee als trainer en eerder ook als bondscoach cross.
De trainer van het First Running Team ziet de cross als een belangrijk middel om in de zomer
een goed baanseizoen te kunnen draaien. Het gaat hem dan ook aan het hart dat de cross niet meer de aandacht krijgt die het nodig heeft.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Peter Winkel

  Als trainer-coach middenafstand beschouw ik de cross als bijzonder belangrijk trainingsmiddel. Van crossen wordt je zowel fysiek als mentaal sterk. De cross was een aantal jaren belangrijk toen we een nationaal crosscircuit hadden. En daarbij ‘ging’ het om iets: kwalificatie voor de WK cross. Waar ik al bang voor was: toen er geen budget meer voor was daalde de cross in waardering, ook bij de insiders. Als ik in de winter zou moeten kiezen tussen cross en indoor zou ik zonder aarzeling zeggen: Cross. Ik zou zeggen, Jack, tijd voor actie!!!!

 • @peter winkel: je hebt helemaal gelijk als je zegt dat de cross ook een goeie training is. om echter te stellen dat je “moet” kiezen tussen cross en indoor vind ik onnodig.
  het gros van de nationale toppers maakte gewoon de combinatie: o.a. liefers, van hulst, lok, de brouwer, wassenaar, v/d kolk, maase, herzog, borghans, krotwaar, vroemen of kulker. dat zijn toch niet de minste namen!

 • Degene die crossen zo belangrijk vinden als wedstrijd (het trainingsdoel is duidelijk), zouden zich dan eens hard moeten maken om de nationale crosskalender weer een goede invulling te geven. Persoonlijk vind ik qua wedstrijden:

  Baan > Indoor > Cross

  Het kon best zo zijn dat ik een winter koos meer te crossen dan indoor te doen, maar dan was dat om in het baanseizoen beter voor de dag te komen, niet omdat ik de wedstrijden belangrijk vond.

 • Cross belangrijk
  zeer zeker !!!!!!!!!!!
  De Belgen pakken het veel beter aan met hun crosscup
  en ze hebben ook nog een aparte datum voor hun kampioenschappen.
  Dus voldoende wedstrijden daar.
  Zoiets moet toch ook mogelijk zijn in Nederland !!!!

 • Peter Winkel

  Interessant, nòg een Peter op het forum, maar dan een zonder achternaam. Dat ben ìk dus niet. Maar nu naar de kern van de zaak. @hugo, ik stel helemaal niet dat je moèt kiezen tussen indoor en cross. Ik stel alleen dat ALS IK onverhoopt zoù moeten kiezen, ik dan voor de cross zou opteren. NB: Tot ziens, op de NK INDOOR !!!

 • Herman Vrijhof

  Al vanaf begin oktober vervangen wij door de mand genomen 1x per week een baantraining door een crosstraining. Op de regelmatige ‘extra’ crosstrainingen op zondagen zie ik een zeer grote opkomst en stralende gezichten ! Het is een verbreding van de aërobe componenten in je pakket en de beleving van het ‘pure lopen’ is een verademing buiten het baanwerk. Je ziet het in de uitslagen van de grote crossen in Nederland en België terug. Uiteraard zal het voor de pure 800m. loper een middel zijn en is een uitstapje naar indoor een leuke afwisseling, het gros van de MiLa-jeugdgroep ‘Energie’ vindt de cross geweldig en komt mede daardoor op een hoog aëroob niveau de winter uit.

 • Daar zijn we (als atleet) ook voor een debet aan. Doe in het cross seizoen aan meerdere crossen mee. Sowieso minimaal goed als training.
  En voor de atletiekverenigingen: geen onderdeel zonder aerobe capaciteit, door juist in de winter massaal met pupillen en C/D-junioren mee te doen aan crossen leg je een hele goede basis voor het zomer(wedstrijd-)seizoen!
  En voor atleten: verschuif je overgangs (rust-)periode eens wat maanden naar voren op de kalender en start de voorbereiding op het cross seizoen al eind augustus. Met het aankomende NK Cross in Tilburg op 26 en 27 november 2011 zeker een aanrader. Kunnen we onze zuiderburen nog beter partij geven!
  Groeten uit het West-Brabantse crossland.

 • Peter Winkel

  Benieuwd naar de reacties van ‘de bond’ op de knuppel die Jack in het hoenderhoek heeft gegooid. Wordt de handschoen opgenomen en krijgen we volgend jaar weer een ECHT (inter)nationaal cross circuit?

 • Colin Bekers

  In BNDeStem staat vandaag dat de Mastboscross de afsluiter wordt van een crosscircuit bestaande uit Tilburg, Soest, Breda en nog een niet bekende cross. De Mastboscross zou hierdoor verhuizen naar februari.

 • Michiel Löschner

  @ Dick, pleit je hier voor een soort Amerikaans model: baanwedstrijden van april t/m juni, crossen van september t/m november, indoor van december t/m januari/februari? Dat is een aardige, alleen dan moeten we in NL wel wat doen met al die competitiefinales in september. Hoe is dat in België geregeld? Wanneer beginnen ze daar met de ‘wintertraining’? Overigens ben ik als milatrainer een groot voorstander van crossen in de winter als middel om je aerobe vermogen te vergroten. Michiel

 • Michiel, zo’n 3delig seizoen is ook de reden dat de college atleten zijn opgebrand op het moment dat er een internationaal toernooi is. (Lange) Cross en indoor (max 3000m) scheelt toch wel een hoop, maar korte cross en 1500/3000 indoor zijn goed te combineren (als wedstrijd, als training kan het natuurlijk ook voor 800 lopers). Toch lijkt het me lastig om op 2 disciplines te pieken op toernooien, daarvoor scheelt het misschien iets teveel. Dus voor de echte toppers wordt het toch kiezen.

 • Beste crossliefhebbers.
  Gelukkig zijn er nog voldoende liefhebbers over om de cross weer die aandacht te geven die het verdient.
  “Wie is er niet groot van geworden als atleet”
  Vroeger is niet altijd beter maar in dit geval wel.
  Gingen we vroeger niet altijd naar Margate, Brussel en Neukirchen om jeugdlopers internationale ervaring op te laten doen? Hiervoor zijn Mol en Tilburg terug gekomen. Ik denk dat na zo’n ervaring en daar tel ik ook de Europese (wereld)crosskampioenschappen bij, het enthousiasme en de wil om meer een harder te gaan trainen enorm is.
  Misschien was het beter geweest dat de Atletiekunie in een eerder stadium hierover gecommuniceerd had. Jammer dat je het zo in de krant leest.

 • Eric Roeske

  @Jack, Mark, e.a.

  De Atletiekunie kiest er voor pas erover te communiceren op het moment dat het Nationaal Crosscircuit daadwerkelijk rond is. En dat is nu nog niet zo. Bovendien kiezen wij er dan voor dit via een Persbericht te doen aan alle media, waaronder ook Losse Veter.
  Overigens vandaag een interview dat ik met Crossmaster Tonnie Dirks had in 2006 voor Atletiek Magazine er op nageslagen. Hij had mooie uitspraken over de cross. Misschien vinden jullie dat wel leuk. Komen ze aan:
  (1) Over het nut van crossen is hij heel stellig: ‘Het verbetert je coördinatie, versterkt je enkels en beenspieren en je leert langs een natuurlijke weg te variëren in paslengte. Verder kun je door te crossen je aërobe uithoudingsvermogen verbeteren, maar onder andere ook je krachtsnelheid en krachtuithoudingsvermogen.’
  (2) Hij vertelt dat je bij wedstrijden heuvelopwaarts je krachten zo moet verdelen dat wanneer je boven op de heuvel bent, meteen door kunt trekken. ‘De meeste atleten moeten dan even op adem komen. Zorg er dus voor je tempo zo gelijk mogelijk te houden. Verder moet een goede crosser de bochten goed aansnijden, afhankelijk van de scherpte, waarbij je juist ín de bocht moet aanzetten. Neem het parcours ook goed in je op: waar zit de modder en waar de harde stukken. Je paslengte tenslotte is afhankelijk van het stijgingspercentage, kracht en frequentie. Bij vals plat kan de paslengte iets kleiner worden ten opzichte van een vlakke weg en als het erg steil is, ontkom je er eigenlijk niet aan je paslengte aan te passen. Maar zelfs dat is persoonlijk. Er zijn souplesselopers en krachtlopers.
  (3) ‘Als loper op de baan en op de weg heb je enorm veel profijt van het crossen. Als je het crossen links laat liggen zie je dat na verloop van tijd terug in mindere prestaties.’

 • De populariteit van het hardlopen, vooral op de weg met van januari t/m december lange wegwedstrijden, is in feite de doodsteek voor de cross- en baanwedstrijden. Voor de zoveelste keer kan ik hier een verhaal afsteken met allerlei voorbeelden en feiten, maar dat heeft geen zin, want je praat tegen een muur. In de regio Zeeland beconcurreren de clubs hun eigen wedstrijden. Als er een cross- of baanwedstrijd staat gepland, is er in hetzelfde weekend een zogenaamde trimloop, maar wel met uitslag en prijzen. In andere regio’s hetzelfde, heb ik eerder al begrepen. Zolang de meeste clubs en ook de KNAU hoofdzakelijk interesse hebben voor al dat massagedoe, zal het met de echte atletiek niet veel worden. Maar dit geluid heb ik al heeeeel dikwijls laten horen.

 • Hallo Eric!
  Heb je een mailadres om naar te mailen dan?
  Dat stukje over Tonnie Dirks is leuk om te lezen en toont inderdaad het belang van de cross aan. Jack heeft in een uitgebreide brief aan jullie ook prima uit de doeken gedaan wat het belang van de cross, hoe dit uitgedragen moet worden en hoe een winter ingedeeld zou moeten worden. Waarom draagt de Atletiek Unie dit dan niet meer uit?? Het verschuiven van het NK cross doet hier ook geen goed aan. Een NK terwijl het crossseizoen nog maar amper begonnen is??Dat dat nu 3 jaar naar Tilburg gaat is volgens mij meer een commerciele keuze. Wat me nog het meeste stoort is dat een dergelijke beslissing is genomen zonder overleg met coaches of de mening van atleten te vragen. Nu lezen we dan iets over een nieuw crosscircuit. Maar daar gaan we dan ook pas iets over horen als het definitief is?? En word het dan een circuit van 4 wedstrijden?? Dat is wel erg mager. Als je de cross meer zou willen stimuleren gedurende de winter zouden daar meer wedstrijden in moeten zitten (zie Belgische crosscup).
  Misschien eens goed om te horen wie nu al die belsissingen nemen en op basis waarvan?
  Met vriendelijke groet,
  Colin Bekers.

 • Eric Roeske

  @Colin, ik schreef: “De Atletiekunie kiest er voor pas erover te communiceren op het moment dat het Nationaal Crosscircuit daadwerkelijk rond is.” Dat gebeurt op korte termijn, inclusief onze motivatie over het belang van crossen.

  Daarnaast heb ik zojuist een pers-invitatie verstuurd over de SPAR NK Cross op 19-20 februari, waarin tevens staat waarom we de cross belangrijk vinden.

  De EK Cross is standaard in december, twee weken daarvóór een NK Cross houden lijkt mij steekhoudend en een uitstekende opstap naar de EK. Doen we ook met de indoor en outdoorkampioenschappen.

  Mijn e-mailadres is op onze website te vinden, en anders typ je gewoon Eric punt Roeske @ atletiekunie punt nl aan elkaar. Ik wil dan gerust je mail aan betrokkenen doorsturen.