Overstap naar andere sport succesvol?

Lynx Shock Basketball

Thijs Zonneveld schreef een tijdje geleden een column in De Pers over sporters die een poging wagen uit te blinken in een tweede sport. ‘Transfernieuws: de Spaanse provincieclub Coruxo FC (de nummer 14 uit de Segunda Division B) heeft een nieuwe verdedigende middenvelder. Normaal gesproken is dat niet iets dat de krant haalt. Maar wel als die verdedigende middenvelder Oscar Pereiro heet – de winnaar van de Tour de France van 2006. Pereiro (33) heeft zijn fiets ingeruild voor een paar voetbalschoenen. Afgelopen weekend maakte hij als invaller zijn debuut in het tweede elftal van zijn nieuwe werkgever. Het resultaat: spierpijn in zijn kuiten en een glimlach op zijn gezicht.’

Ook in de atletiek kennen we een aantal voorbeelden. Zo haalt Zonneveld het voorbeeld aan van Marion Jones die volgens hem vrij anoniem tussen de basketbalborden op en neer sprint. In Nederland kennen we onder andere de uitstapjes van Timothy Beck en Judith Vis naar de bobslee. Maar volgens Zonneveld zijn deze nieuwe carrières gedoemd te mislukken. Wij zijn dan ook benieuwd wie er nog meer voorbeelden kent van atleten die een overstap gemaakt hebben? En het zou natuurlijk nog interessanter zijn als iemand ook voorbeelden kent waarbij de overstap ook nog succesvol was.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Wat te denken van ene Lance Armstrong, die een vrij succesvolle overstap van triathlon naar wielrennen heeft gemaakt 😉 Oke, van triathlon naar wielrennen of van triathlon naar zwemmen of van triathlon naar hardlopen en vice versa is misschien niet zo’n opmerkelijk stap, maar toch vermeldenswaardig dacht ik zo.

 • Ik probeer zelf de overstap (2e sportleven) van Mountainbiken/Veldrijden naar Langlaufen en Baan/weg hardlopen met als einddoel de Wintertriathlon. Of ik ooit een vergelijkbaar niveau zal halen is zeer de vraag, maar het plezier lijkt al een stuk groter.
  Laatst was er een voormalig 800m loper die WK Masters werd in het Tijdrijden? Ook een oud turnster die nu op WB niveau langlauft meen ik.
  Mijn mentor zegt dat als het lijf klopt en de kop er goed op zit, je in een sport naar keuze kunt uitblinken. Voetbal is overigens gewoon een amusant teamspel ipv een sport. Honderden prof”sporters” in een klein land, die precies hetzelfde doen? Dan ligt de lat zeker vrij laag (of fysiek te hoog), of is het maar een vrij algemene baan? 😉

 • Jeroen Straathof Wereldkampioen 1500m schaatsen en daarna paralympisch kampioen tandemfietsen.

  Roger Smeets, van Mountainbiken naar duathlon naar hardlopen.

  Edward Eagan, Olympisch kampioen in zowel met boksen als met bobsleeën

 • Bob Hayes, american football. Hoe succesvol dat was weet ik echter niet.
  Binnen de atletiek zijn trouwens ook switches mogelijk. Zou het mogelijk zijn een lijstje tienkampers te maken waarvan eentje naar de sprint als specialisatie ging, eentje naar ver, eentje naar kogel etcetera? Idem voor zevenkampsters?

 • Gert Jan Liefers; MiLa naar duathlon, Michael Jordan; NBA naar Major League, er was een paar jaar geleden bij het WK atletiek een USA hoogspringer die vanuit het baskerbal kwam en erg lelijk heel hoog sprong. Bubka die eens in Monaco met Henry Leconte tenniste en door Leconte gevraagd werd wat voor ranking hij op de ATP had.., Cindy Klassen van nationale ijshockeyteam naar speedskating,Jari Litmanen stond op het punt om te kiezen voor ijshockey of voetbal,Clara Hughes; olympisch op schaatsen en fietsen,Jacob Tullin Thams;olympisch schansspringen en zeilen,Johnny Weissmuller (1e tarzan); olympisch zwemmen en waterpolo,

 • Ingrid Haringa: Als schaatster 4e op het WK sprint, later als wielrenster een stuk of 5 keer wereldkampioen.

  Robert Doornbos: Als tennisser in de Nederlandse jeugdselectie, op die manier kennisgemaakt met Formule-1-wereldkampioen Villeneuve, en later als autocoureur de Formule 1 gehaald.

 • Terugkomend op Roger Smeets; dat is toch wel uitzonderlijk wat die man gepresteerd heeft. Als wielrenner deelgenomen aan WK (junioren, colorado). Prof geweest bij Forelderado golf. WK (en EK) deelname mountainbike. Vervolgens WK gehaald met duathlon en WK limiet gelopen op de marathon (2uur17). Met deze tijd is hij tevens de snelste ex prof wielrenner op de marathon.

 • Karin Enke: Als kunstrijdster 9e op het EK, geswitched naar het langebaanschaatsen, en daarin 3 keer Olympisch Kampioen geworden en 11 keer Wereldkampioen. (En dat in een tijd dat er nog geen WK per afstand bestond.)