De BB-lopers van Berthold Berger

De BB-lopers, vernoemd naar oud-topatleet Berthold Berger, trainden al drie jaar onder de vlag van PEC 1910 maar besloten eerder dit jaar zelfstandig door te gaan. ‘PEC is een hele grote vereniging waar alles net iets anders ging dan wij wilden. We hebben verschillende afwegingen gemaakt en het enige overgebleven alternatief was ons af te splitsen. Het is niet allemaal gegaan zoals we gehoopt hadden, maar het is nu voor ons wel makkelijker om besluiten te nemen,’ aldus Berger in een eerder verschenen artikel in de Stentor.

Inmiddels hebben de BB-lopers een volgende stap in zelfstandigheid gemaakt en heeft is vereniging per 1 januari 2011 officieel aangesloten bij de Atletiekunie. ‘Voor onze leden is het heel goed nieuws,’ licht voorzitter Borre de Gier toe, ‘zij kunnen via ons nu rechtstreeks beschikken over een wedstrijdlicentie en uitkomen op regionale en nationale kampioenschappen.

De vereniging richt zich met name op de prestatie- en wedstrijdgerichte hardlopers en traint volgens de souplesse-methode. De basis gedachte is ‘sneller lopen door efficiënter trainen’. De progressie van de huidige lopers heeft dit de afgelopen jaren absoluut bewezen.

Berthold Berger
De groep staat onder leiding van Berthold Berger, zelf goed voor 3’43” (1500m), 1u02’29” (halve marathon) en 2u17’30” (marathon). Berger heeft de nodige jaren meegedraaid aan de Nederlandse top, maar kon door een auto ongeluk niet allles uit zin carriere halen. Op de site van de BB-lopers staat zijn loopleven beschreven en ook de enorme progressie die hij boekte toen Berger overstapte naar de schema’s van Klaas Lok.

Verder op de site te vinden een verhaal over de carriere van Berthold Berger: De bocht van Nevacerrada is het verhaal dat Iwan Tol publiceerde in het blad ’42’ (2006):

Onlangs vond Berthold Berger de videoband terug die hij jaren geleden voor het laatst had gezien. Het was een band waarop een etappe in de Vuelta stond. Niet dat het hem te doen was geweest om de renners of de ronde. Die interesseerden hem niet. Hij was slechts geïnteresseerd in die ene bocht. Hij bekeek de band weer en moest huilen. Als een klein kind.

Berthold Berger was voorbestemd voor de top. Hij maakte deel uit van de nationale selectie met atleten als Kamiel Maasse, Luc Krotwaar, Greg van Hest en Marco Gielen. Ze waren de jonge honden die stonden de trappelen om de oude garde – Garard Nijboer, John Vermeule, Gerard Kappert, Marti ten Kate – op te volgen. Zelf leerde ik Berthold Berger pas jaren later kennen, toen een topsportcarrière een onbereikbaar doel voor hem was geworden – al drong dat besef maar moeizaam bij hem door. We maakten regelmatig duurloopjes in de lommerrijke omgeving van het Drentse Zeegse. Onderwijl praatten we over van alles. Dat ik moest stoppen met roken, dat vrouwen van die moeilijke wezens zijn, maar ook over idealen en illusies. Daar kon Berthold over mee praten. Van dichtbij maakte ik toen zijn worsteling mee.
Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • dirk westerduin

    Berthold en ik waren vrienden en wat mij betreft zijn we dat nog steeds. In Groningen woonden we in dezelfde straat. Berthold als marathonloper, Dirk als ultraloper. Als het mogelijk was, trainden we samen. We praatten over onze ambities. Over onze gedrevenheid, vanachter meer dan 1 glas Berbera wijn. Berthold belde mij na dat ongeluk, vanuit Spanje. Hij kon feitelijk niet praten, hij brak in tweeen. Ik weet dat hij op koers was. Ik weet ook dat het heel goed anders had kunnen lopen. We verloren elkaar uit het oog, ik werd uitgenodigd voor een wedstrijd in Taipei en besloot daar mijn leven een andere wending te geven. Maar nu, na jaren, wil ik weer lopen. Berthold is goed bezig met die BB groep. Berthold, als je dit leest: het is goed wat je nu doet. Frustraties, oh man, ik heb ze ook jarenlang gehad. Maar nu: lopen is een mooie sport, in feite deel van je leven. Gebruik je buitengewone verleden om andere atleten te helpen. Dat is het. Daar haal je nog veel meer geluk uit. Het is goed zo. Je kunt je gelukkig prijzen met je omstandigheden nu.