‘Witte schicht’ is wereldnieuws

lemaitre4596994503

Zwarten zijn van nature atletisch, witten moeten veel harder trainen om hetzelfde te kunnen bereiken, blijven we steeds maar beweren.

Het Europees Kampioenschap atletiek dat deze weken in Barcelona plaatsvond heeft woensdag een eeuwenoud taboe opgerakeld, namelijk dat zwarte mensen van nature harder kunnen lopen dan witte. De Franse sprinter Lemaitre, white lightning genoemd, won het koningsnummer van de atletiek dat normaal gesproken gedomineerd wordt door zwarte atleten. Hij was daarmee in een klap wereldnieuws.

Wereldwijd hebben dagbladen daags na de finale de winst van Lemaitre breed uitgelicht, en ook de Nederlandse dagbladen duidden de winst van de Franse sprinter zonder uitzondering als historisch vanwege zijn witte huidskleur.

Zo kopte nrc.next ‘Niet zwart, maar toch razendsnel’ , claimde het AD ‘Na 28 jaar weer een blanke sprintkampioen’, schreef Trouw ‘Witte bliksemschicht wint 100 meter’ en stelde NRC Handelsblad ‘Fransman te snel voor donkere sprinters’. Met zijn winst in een veld van zwarte sprinters verwees Lemaitre de veronderstelling dat alleen zwarte sprinters de 100 meter kunnen winnen naar het rijk der fabelen.

Lees verder in Volkskrant

Foto: Orange Pictures

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Het roept bij mij trouwens wel een andere vraag op:
  Hoeveel medaillewinnaars van het EK Barcelona zijn van oorsprong geen Europeaan maar genaturaliseerde/geïmmigreerde Afrikanen, Zuid Amerikanen of Aziaten ? Veel ! Is het nog wel een EK dan ? Moeten we niet voor een zuiver EK gaan ? Anders kunnen we net zo goed alleen WK’s houden.

 • Giovani D

  @ Jacob … als iemand een Nederlands paspoort krijgt, betekent het dat hij hier leeft, hier woont, misschien getrouwd en kinderen heeft met een ‘zuivere Nederlander … kom op zeg’, hier traint, mogelijk boodschappen doet bij de AH, gaat vissen op Texel en zijn hele staf hier in Nederland voor hem klaar staat en om hem heen is gebouwd. Volgens mij ben je dan gewoon Europeaan! Sterker nog, donkere mensen kunnen ook in Nederland geboren worden, opleiding volgen en hier gaan werken. Is geen garantie tot succes hoor. Wil je dan nog steeds dat onderscheid maken. Geldt dat ‘zuivere EK’ dan ook voor een dam- en of schaaksport, zwemsport, opleidingen volgen ect … Als die genaturaliseerde Europeaan/Nederlander goud wint op de OS is hij/zij opeens wel zuiver dan, omdat het geen EK is? Wat is een ‘zuivere’ EK volgens jou …

 • Prachtige prestatie van Lemaitre, zullen we nog veel van horen.
  Jacob heeft wel gelijk, ik bedoel kijk abelegessy op de 10000 meter vrouwen. is dat nog vergelijkbaar met een europeaan?

 • Igor Vosnovetzkov

  Goed idee Jacob! Lijkt me vrij eenvoudig te hanteren. Alleen blanken zijn oorspronkelijke Europeanen. Misschien is het ook handig om dan een Noord Europees kampioenschap te organiseren, enkel voor mensen met blond haar en blauwe ogen. Surinamers, Antillianen, Marrokanen en andere etnisch groepen kunnen binnen Europa meedoen aan de allochtonenkampioenschappen. Handig die duidelijke scheiding der rassen. 😉

 • @Giovani: de vele nep-europeranen die bij de EK actief waren wonen en trainen gewoonlijk in hun geboorteland en niet in hun gastland, dus je insteek gaat helaas niet op. Zelfs onze Hilda – die toch op legitieme gronden Nederlandse is geworden en wellicht pas via Hugo haar hardlooptalent heeft ontdekt en ontwikkeld – zit het hele jaar in Kenia. Hugo is in zekere zin dus meer een Keniaan dan Hilda een Nederlandse.
  Dat Azerbeidjan en Turkije dit keer wat Ethiopiers hadden ingezet moet je toch ook opgevallen zijn. Ook in andere sporten is de vermenging al ingezet (b.v. schaatsen, tefeltennis). Ik heb zelf begrip voor elke individuele sporter die deze stap zet, of dat nu uit liefde, uit oorlog of uit financiele overwegingen is. Ik begrijp ook dat de nationale en internationale sportbonden hier af en toe over in discussie gaan, maar verwacht niet dat deze ontwikkeling in de huidige steeds beter verbonden wereld nog tegen te gaan is; als je dat al zou willen.

 • Giovani D

  @ Ad … ik snap je punt wel, maar om ‘zuivere’ EK te houden gaat me ver zoals Jacob omschrijft. Als ik een limiet zou halen 😉 … bij de masters natuurlijk 🙂 … dan kom ik voor Nederland uit, maar ik heb echt een mooie bruine huid hoor 😉 Maakt dat me vervolgens een niet ‘zuivere’ Nederlander. Al mijn opleidingen, vrienden, familie trainingskennis etc … heb ik hier opgedaan. Tenslotte is mijn zoontje hier ook geboren en die weet niet beter dan hij een Nederlander is, maar ouders heeft die in een andere land geboren zijn. Moet hij dan ook voor het geboorteland uitkomen, waar zijn ouders ‘oorspronkelijk’ geboren is? Lijkt mij een beetje ver gaan.

 • Het zijn Europese kampioenschappen en Europa is alleen maar een lijntje op de kaart, een conventioneel lijntje. Als er op je club een Keniaan zit of een Surinamer, mag die dan ook ineens niet mee doen met de clubkampioenschappen? De club is net zo’n conventionele constructie als Europa.
  Als bij Hellas alleen geboren en getogen Utrechers mee mogen doen bij de clubkampioenschappen…, ik vrees dat dat er maar een paar zijn.

 • Jerry Hamen

  LOL @ Jacob,

  Door dit soort opmerkingen voelen buitenlanders, nieuwe nederlanders, allochtonen, gasten en weet ik veel allemaal wat, zich niet thuis in NL.

 • Probleem lijkt me eenvoudig op te lossen.
  Als je eenmaal als senior voor een land op een wedstrijd bent uitgekomen, mag je daarna niet meer voor een ander land deelnemen (behalve natuurlijk als politieke ontwikkelingen de oorzaak zijn, denk aan Kosovo ed). Het importeren van atleten is toch een vorm van competitievervalsing.

 • Ik vind het een zeer moeilijke kwestie.

  Terwijl Europa (zeker de EU) behoorlijk ontoegankelijk is voor mensen die er om legitieme redenen willen wonen, is het voor Atleten weinig moeilijker de grens over te steken dan een finishlijn.

  Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat er blijkbaar te veel verdiend kan worden aan atletiek voor buitenlanders om het niet hier te proberen, of tegelijk te weinig voor autochtonen om het de moeite waard te vinden.

  Nederlanders zijn niet heilig in dergelijke kwesties. Denk aan onze schaatsbelg Bart Veldkamp, en recent de hele ploeg met “kandidaat-Kazachen”. In eigen land B-status of minder, in KZ wereldtopper.

  Opvallend dat in een sport die ik meer volg, langlaufen en biathlon waar Noorwegen zeer machtig is, je niet ziet dat Noren voor Denemarken of Australië uit gaan komen om zich voor een groot toernooi te kwalificeren. Zo moeilijk zou dat niet voor ze zijn, lijkt me.

  Als je bekijkt zoals hierboven beschreven, is het EK inderdaad alleen maar een selectie van de gehele wereldbevolking, waarbij mensen een directe of indirecte associatie met een Europees land.

  We kunnen ons echter gerust stellen met de winnende tijden op een EK. Ik heb geen WR’s verbroken zien worden op dit grote toernooi, dus hoe erg kan de concurrentie van vervalst geweest zijn? 🙂
  Als je de bete van je land bent, is er denk ik minder reden om van land of werelddeel te switchen. Degenen die de concurrentie zouden vervalsen of verwateren, zijn toch veelal, met alle respect, 2e rangs toppers.

 • Tja, hellend vlak of niet. De diverse reacties geven goed de nuances aan. Grenzen aangeven is lastig. Ik vind zelf in ieder geval als een niet-Europeaan als junior of senior bewust ingezetene van een ander land wordt (in dit geval Europees) met als doel in relatieve zin beter te presteren en in absolute zin wellicht betere traininsgomstandigheden te hebben dan vind ik dat toch wel competitievervalsing. Geboren en getogen in een Europees land is een andere situatie. Geldt overigens wat mij betreft voor alle sporten. Nuance: ik heb het dan over uitkomen in nationale kampioenschappen en in dit geval Europese kampioenschappen. Individuele wedstrijden vind ik toch weer anders.

 • Uitzonderingen zijn er natuurlijk. Op supertoppers kan Europa eerder trots dan boos zijn.

  Als een 2e rangs Afrikaan de “boel verziekt” in Europa, zegt dat meer over de relevantie van de Europese Atletiek op dat onderdeel, dan over Afrika als overperformer. Gek dat Europa, waar dan blijkbaar geen top-Atletiek cultuur bestaat voor dat onderdeel, de prijzengelden er dan wel zijn om het voor de topper aantrekkelijk te maken.
  Hoe meer we een wereldmaatschappij worden, des te meer kruisbestuiving je krijgt, dit is onomkeerbaar zonder keihard racisme. Zoals gemengde huwelijke mooie kinderen geven, zo geeft gemengde wedstrijden snelle tijden.

  Misschien is het eerder verrassend hoe dicht alle menselijke rassen bij elkaar zitten qua topprestaties, in plaats van hoe “oneerlijk” gemengde wedstrijden zijn. Blanke mannen bijten zich stuk op Gebrselassie’s tijden, donkere vrouwen op die van Radcliff.

 • Erwan Piriou

  Is deze discussie niet al tig keer gevoerd op LV? De bovenstaande post van Cloxxki vat het wat mij betreft allemaal goed samen: het is zoals het is in deze mooie wereld, gelukkig. Tenzij er mensen zijn die (nog meer) muren willen bouwen, ik vrees dat dan niet alleen de atletiek wat minder leuk wordt.

  Overigens, zo rijk wordt je er niet van, vergeleken met de meeste andere sporten…ik zat 3 weken terug naast ene Rudisha, gewoon 8 uur in Economy class met die lange stelten ;-). Dan hebben we het over één van de allerbesten op zijn onderdeel, nu en allertijden. Een willekeurige 2de divisie voetballer vliegt waarschijnlijk business class…

 • Wat beweer je nou eigenlijk Cloxxki? Dat we wel ‘supertoppers’ uit Afrika (Kipketer, Farah) mogen importeren maar geen ‘2e-rangs Afrikanen’? Ik zie het verschil niet zo.

 • laten we het simpel houden: het Nederlandse lange afstand lopen bij de vrouwen is enorm vooruit gegaan.
  Hoera,goed beleid van de Atletiek Unie of hoera dat een paar Nederlanders hun grote liefde in Kenia hebben gevonden?
  Van mij mogen de dames overal aan meedoen en als ze succes hebben ben ik daar als atletiekliefhebber trots op!!

 • 1 ding is belangrijker dan Nederlandse zeges op grote toernooien.
  Ja heus, zoiets bestaat.
  Het is dat mensen van hun luie kont komen om te gaan sporten, gezonder en puurder te leven.
  Dat vind ik mooi aan de marathon, het brengt mensen in beweging. Alleen de manier waarop die mensen geinformeerd worden door instructeurs en schoencommercie is walgelijk.

  De echte hoofdprijzen worden verdeeld tussen de genetische uitzonderingen, die er ook nog alles voor over hadden om dit niveau te bereiken. Ieders weg is en andere, maar het topniveau is precies, de top. Door dat plafond komt zelden iemand heen, en dan alleen dankzij de fouten en vindinging die de generatie voor hem/haar waar van geleerd kon worden.

  Sport is van nature oneerlijk, en dat wordt vaak vergeten, of verkeerd geinterpreteerd. Ongeacht je etnische of culturele achtergrond. De prijzen zijn voor de mazzelaars die genetisch in aanmerking kwamen voor de grootsheid waar anderen slechts van kunnen dromen. Ik heb topsporters pur sang verslagen die 2x zo veel voor hun sport over hadden dan ik. Dat ze van mij verloren was niet eerlijk, maar talent is niet eerlijk over ons verdeeld, mij kan het makkelijk af gegaan zijn door factoren waar ik geen invloed op had. Van genoeg anderen, zal ik realistisch gezien ook nooit kunnen winnen. Te zwaar gebouwd, te weinig kracht, te kleine longen, astmatische allergie, je kent het wel.

  Toch is sport niet alleen talent, en dat maakt het zo boeiend om naar te kijken, op enig niveau. Een beetje extra inzet, verstandig trainen en eten, het wordt allemaal beloond, als je oog in oog komt met een gelijkwaardige tegenstander. Ineens telt dan alles. Hoe je je stappen zet, op welk moment je alle remmen los laat, en die laatste 1% inspiratie die je vindt als alles ineens klopt. Ik zal de eerste zijn die toegeeft geregeld te zijn verslagen door sporters die tov mij 5% misten, maar 6% (of meer) goed maakten op de verschillende vormen van inzet.
  Entré Lemaitre, die zichtbaar harder zijn best doet dan de verwende kleerkasten in de andere banen. Misschien gaan die jongens in korte tijd een hoop van dat bleke broekie leren. En hij heeft, dat ziet iedereen, zelf ook nog wat ruimte voor verbetering. Ook dat is sport.

  En misschien doen bleke atleten zichzelf wel tekort, leggen ze de lat te laag. 10.0 was een te lage lat geweest voor Lemaitre. Alleen bij toeval en met teveel rugwind had hij er dan per ongeluk doorheen gebroken.

  Kijk eens naar dat prachige voorbeeld Shauni Davis. The fast kid from the hood die jaren dacht dat short track schaatsen en zwarte sport was, omdat hij nooit white kids op de baan zag. Het werd zijn ziel en zaligheid. En toen de grotere races zich aandienden, bleek de echt concurentie juist bij Caucasiers en Aziaten vandaan te komen. Hij maakte de overstap naar de lange baan, West-Europees bolwerk bij uitstek, en stelde de meeste records een flink stuk scherper. Iedereen is daar harder van gaan schaatsen. En als 1 donkere jongen uit een kleine zwarte gemeenschap in de VS waar om de 1 of andere reden geschaatst werd, al Olympisch Kampioen kan worden, dan viel er blijkbaar nog heel wat voor zijn etnische groep te halen daar. En ze zijn van harte welkom.

  Als een blanke sprinter de donkere concurrentie op een hoop loopt, is dat geen rassenstrijd die even de andere kant op balanceert. Het is een deur die nog wijder open gaat voor hen die dachten dat hij dicht zat.
  Je onderdeel kiezen wordt hopelijk steeds minder een manier van je onderscheiden van mensen die er anders uit zien. Het is je meten met gelijkgestemden, liefst van over heel de wereld.

  Als je wilt dat Nederlandse atleten beter gaan presteren, moet er vooral iets aan het imago van atletiek gedaan worden. Dan kun je uit een grotere poel vissen naar talent, en weet dat talent zich beter gesteund door begrijpende omgeving.
  Zeg in Belgie tegen een willekeurige voorbijganger dat je veldrijder bent. Ze geven je bij wijze van spreken de sleutel van de stad. Aanzien. Dat is iets wat bijna iedereen interesseert. En zo begon het toch ook bij de Grieken?

  Goh, zeker slaapdronken, tijd om te stoppen. Mijn gebundelde Zinloze Webposts heb je nu al grotendeels gratis gelezen 🙂

 • @cloxxi

  mooi stuk, maar ik ben het niet met je eens dat lemaitre harder zijn best doet dan de donkere atleten, hij is simpelweg beter!
  Maar laten we Collio en Di Gregorio niet vergeten, zij maakten de 100m- finale tot een bijna voor de helft blanke aangelegenheid!
  Met pr’s van 10.1x en 10.0x doen zijn ook niet onder voor de meeste
  zwarte europese sprinters!!

 • Jeroen Sengers

  Tot nu toe zijn er 73 atleten onder de 10.00 sec. gegaan. De 73e is lemaitre.

  Even een vraagje voor de kenners: welke blanke atleet liep als het eerst 10.0?

  groet,

  Jeroen

 • Frank Koopmans

  Als er in Europa evenveel “zwarten” als “witten” woonden en als zij allemaal dezelfde kansen kregen, zou Lemaitre waarschijnlijk niet eens aan het EK mogen deelnemen. De winst van Lemaitre doet natuurlijk niets af aan de genetische verschillen.

  Naturalisatie is een heel lastig verhaal. Sportief gezien is het wenselijk als atleten zo lang mogelijk uitkomen voor hun geboorteland. In de sport komt er in de naturalisatie namelijk een component bij: De gevoelskwestie van de supporters. Je moeder blijft je moeder, je moederland blijft je moederland. Lieja Koeman mag tegenwoordig dan Canadese zijn, voor mij blijft ze Nederlandse.
  Waar en hoe lang een atleet het grootste gedeelte van het jaar woont, traint en wedstrijden doet, zou eigenlijk een belangrijker rol moeten vervullen in de regelgeving omtrent het uitkomen voor een land. De “nieuwe” langenoten moeten zich kunnen identificeren met de atleet (en andersom). Het eigenmaken van taal en cultuur kost tijd en ivestering – en daar wordt nu nog wel eens aan voorbij gegaan.

  Oneerlijk is het, ja. Maar als je die werpers met schoenmaatje 52 in de galerijen boven je uit ziet torenen, begrijp je in ieder geval waarom jij de discus 25 meter minder ver weg legt. Wedstrijden met een lengte-handycap?

 • @Weia:
  Dat was een reactie van Paul Wernert, op 13 juli, onder het bericht “Christophe Lemaître duikt als eerste blanke onder de tien seconden [+YouTube 100m + 200m]”

  Blijkbaar liep Hayes 10.05 electronisch, en Hary 10.25 electronisch.

 • Hayes en Hary zijn niet met elkaar te vergelijken. Hayes is alleen te vergelijken met Ben Johnson of Usain Bolt. Was zijn tijd ver vooruit, liep de competitie helemaal aan flarden. Die 10.05 in Tokio liep hij op een sintelbaan en dan nog baan 1 waar net de snelwandelaars hun rondjes hadden gedraaid.
  Hary’s 10.0 was 10.25 of zoiets waard. En dan zij er kennelijk toch nog statistici te vinden die denken dat je dan nog kans hebt dat hij eigenlijk sneller was dan 10 sec. Lies, more lies and statistics.

 • hugo kusters

  @jeroen: speculeren met handtijden t.o.v. E.T. is altijd moeilijk. eerst noem je een aantal atleten dat sub 10,00 heeft gelopen, waarna je vraagt wie de eerste blanke was die 10,0 liep! m.i. moet de vraag zijn: welke blanke liep als eerste 10,00sec E.T. omdat als je naar 10,0 vraagt, die groep van 73 atleten die je noemt nog veel groter zal zijn. het betrouwbare antwoord is dan: de pool marian voronin…

 • Ik maak er nu ook een rommeltje van. Elke meting heeft een foutmarge, op mijn weegschaal ben ik x kilo plus of min 1 kilo, op een betere weegschaal is het dan y kilo plus of min 0.2 kilo. Op de vraag ‘wie liep het eerst onder de tien seconden’ moet een volgende vraag zijn: natuurwetenschappelijke 10 seconden of atletiektijd 10 seconden? Die eerste is 10 plus of min de meetnauwkeurigheid, zeg 0.001, de atletiektijd is alleen maar plus, dan vraag je naar 9.90 of sneller. Woronin liep een atletiektijd van 10.00.
  Bij de lengte van atletiekbanen leerde ik laatst dat het 400m plus of min 15 mm was (die 15 weet ik niet zeker, misschien was het 10 of 13 of 20), maar nu zijn banen 400.000-400.015, dus 1 mm te kort is al fout.

 • hugo kusters

  wel ff goed lezen weia: voronin was de eerste blanke die 10,00 sec E.T. liep. niemand heeft verder beweerd dat er vóór lemaitre een blanke onder de 10,00 E.T. zou hebben gelopen!

 • Jeroen Sengers

  @Hugo,

  de twee opmerkingen staan volledig los van elkaar, ik bedoelde er niets mee. Ik las ergen dat C.L. de 73e atleet was, dus dat leek me wel aardig om te melden. Daarnaast de opmerking over de eerste atleet die 10.0, gewoon een weetje! Nergens gezocht naar verbanden tussen electronische- en handtijden.

  groet,

  jeroen

 • hugo kusters

  ok jeroen, dat is helder. toch is het belangrijk om een verschil tussen beide manieren van tijdregistratie te maken, want: hoe korter de loopafstand hoe onnauwkeuriger de handtijd!

 • Die aandachtige volger had mij ook gemaild, wel blijkt dan meteen dat het een hellend vlak is, want die snelste is half aboriginal… Misschien is Lemaitre ook wel qua genen een stukje West-Afrikaans?

 • hugo kusters

  pietro mennea had eigenlijk de eerste blanke onder 10,00 moeten worden gezien zijn (voor die tijd zeker) fenomenale 19,72 op 200m. had hij niet genoeg power om te accelereren, of had hij gewoon een slechte start, of waren er nog andere factoren die tegenzaten? kan iemand mij dit uitleggen?

 • Toch weer even on-topic. leuke discussies maar het gaat mij niet om ras of tijden. Het gaat mij om niet-Europenanen die om sportieve redenen uitkomen voor een Europees land bij het EK. Het land is wellicht blij met de medaille, de atleet is blij over de relatieve prestatie. De medeatleten zijn misschien niet blij vanwege competitievervalsing. Ikzelf heb vooral moeite met de mensen die echt en alleen maar vanwege de sport zijn overgestapt, soms de taal niet eens spreken en de gebruiken, cultuur e.d. niet kennen, mogelijk zelfs elders wonen en dan wel een land vertegenwoordigen. Bij individuele open wedstrijden heb ik er geen probleem mee maar als je uiteindelijk op het podium staat en een vlag omhoog ziet gaan waar je niets mee hebt….

 • @Hugo: Mennea zat er natuurlijk dichtbij met 10.01, net als zijn 19.72 gelopen op hoogte in Mexico city tijdens de Universiade waar de Nederlandse 4x400m ploeg het nationaal record liep (zijn we toch weer on topic). Rugwind tijdens 19.72 was ook bijzonder gunstig, +1.8. Mennea liep consistent een veel betere 200m dan 100m, bijvoorbeeld op het EK in Praag 1978 10.27 en 20.16. Zijn training was nogal extreem en gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen door heel veel meters maken, met name herhalingen over 60-100m. Wie weet, misschien dat hij met minder omvang een betere 100 had gelopen, maar dan had hij op de 200m mogelijk minder uitgeblonken. Hij lijkt het beste uit zijn carriere te hebben gehaald door zijn eigen weg te gaan. Overigens is zijn geval niet helemaal uniek, Kenteris was met 10.15/19.85 ook een echte 200m man.

 • @Hugo: ik heb de trainingen van Mennea en zijn collega’s gedurende jaren kunnen bestuderen (in Formia) en hun trainingsconcept (van trainer Carlo Vittori) als eerste uitvoerig beschreven in artikelen in de oude Atletiekwereld “de Weg naar Prestaties”:

  -Een verschuiving binnen de sprinttraining? De Weg naar Prestaties No.4,
  1980, pg.13-16, Atletiekwereld.
  -Italie: het eerste practische model voor sprint en horden, De Weg naar
  Prestaties,No.19, 1982, pg.15-18, Atletiekwereld.
  -Italie: het eerste practische model voor sprint en horden, vervolg, De
  Weg naar Prestaties, No. 20, 1982, pg.15-18, Atletiekwereld

  Misschien de moeite waard op deze nog eens op te sporten en te lezen.

  Het is niet alleen de training van Menna geweest, maar ook zijn typologie, zet hem biojvoorbeeld af tegen zijn trainingspartner Pier-Francesco Pavoni, die ik zelf heb getraind in 1987 en 1988.
  Mennea werd bijvoorbeeld ook Europees indoor kampioen op de 400 meter in 1978 in 46.51. en was een zeer verdienstelijk lid van de Italiaanse 4×400 meter onder meer een 44.95 split en liep daarnaast een goede 60 meter.

 • hugo kusters

  @henk: dank je voor de verwijzing naar de betreffende AW’s. destijds had ik een abonnement, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik toen meer interesse in ranglijsten had, dan in moeilijke trainingstechnische uiteenzettingen. naarmate de leeftijd vordert merk ik echter dat de belangstelling breder wordt en dat achtergrondinformatie heel boeiend kan zijn. ik zal de artikelen gaan bestuderen. gelukkig ken ik nog mensen die alle AW’s bewaard hebben…

 • Bovenstaande link is leuk, maar je leest alleen maar het “wat” van de tring, niet het “hoe”, bijv. techniek of intensiteit( liep Mennea die 150 in 15.5 nu fluitend of knokkend, en het “waarom”, het onderliggende concept van de trainingen.
  De Italianen hadden zich gericht op hele specifieke aspecten van de training en deden daar in tegenstelling tot veel andere sprintconcepten veel onderzoek naar, met name Bellotti, Benzi, Bosco, Candoloro, enz.
  Informatie en ideeen die later weer hebben bijgedragen tot de ideeen van andere sprintcoaches.