Gene Janssen: ‘We zijn dertig jaar verder en we zijn twintig jaar achterop geraakt op de marathon’ [YouTube]

wilmarusman02.jpg

Gene Janssen is al heel lang aan de loopsport verbonden. Tegenwoordig als sportarts in Roermond en in het verleden ook als actief loper en bondscoach. Op bovenstaande foto zien we hoe hij (in zwart tenue) één van Nederland’s beste marathonloopsters, Carla Beurskens, begeleidt tijdens de marathon van Rotterdam. Janssen is niet iemand die zijn mening onder stoelen of banken steekt en nog steeds heeft hij zijn mening klaar. Zo ook over de marathon. Hij legt uit waarom we in zijn ogen al decennia lang stil staan op deze afstand. We spraken hem enkele weken geleden in Arnhem.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Er zit een kern van waarheid in dit intervieuw met Gene Janssen over de huidige marathonlopers.
  Je moet een gedegen schema volgen op jouw lijf geschreven dus niet te veel en niet te weinig km’ers met voldoende inspanningswaardes.
  Je moet er voor zorgen geen “kasplantje” te worden door genoeg gymnastiek en/of body-training te doen.
  Maak er een belevingssport van eventueel met andere marathonfanaten. Leuke intervieuw Gene

 • een van de uitspraken van de oude garde is: “Wij in onze tijd”. Maar dat is wel makkelijk. Ipv kritiek te geven zouden ze beter hun energie eens in het opleiden van jongeren en toekomende talenten steken. Dan mogen ze kritiek uiten, dan heb ik er geen probleem mee. Maar dat is waarschijnlijk te veel gevraagd.

 • Mmh ja, die oude garde liep vooral hard op te korte of niet goed afgezette parcoursen, in de periode dat het wereldrecord zo’n anderhalve minuut onder de 2.10 lag.
  Tegenwoordig staat het wereldrecord op 2.03.59 en kun je tijdens grote marathons nergens meer afsnijden.

 • Part-timer Nijboer had nu uiteraard ca. 2.06 gelopen.

  Hermens heeft nog steeds het uurrecord. Tel daar gerust een paar honderd meter bij op.

  Gelukkig staan er nu een paar talenten door te breken.

 • @Lourens. Helemaal eens. Hetzelfde geldt voor wedstrijden over kortere afstanden. Ik kom alleen maar wedstrijden tegen waar het parcours na nagemeten te zijn langer wordt gemaakt ,vaak wel 330 a 400 meter op een 10 km en inderdaad allemaal goed afgezet tegenwoordig. Een wedstrijd met een te lang parcours dat dus is ingekort ben ik nog niet tegengekomen. En de laatste jaren staat alles op het internet, dus sterke verhalen met supertijden van vroeger die niet te verifieren zijn zijn nu niet meer mogelijk. @Karel. Ook helemaal gelijk , laat ze die kennis maar eens overdragen dan. En dan niet de “illegale” producten die werden gebruikt.

 • Het is natuurlijk ook wel heel makkelijk om te blijven roepen dat vroeger alle tijden zijn gelopen op te korte parcoursen. Als we eens de 10.000m allertijdenlijst erbij pakken, zie dat die generatie daar ook wel hele mooie tijden heeft neergezet.
  Nu is de marathon onvoorspelbaar, en mag je de 10.000m niet zomaar door rekenen naar de marathon, maar bij de top 5 van deze lijst komt momenteel niemand in de buurt.
  Ik denk dat we de huidgige generatie niet hoeven af te branden, maar zeker ook niet de prestaties van de oude generatie hoeven weg te wuiven.

  10000 meter
  27.26.29 Kamiel Maase 20-10-71 Leiden Atl. Brussel 30-08-02
  27.36.64 Gerard Tebroke 09-11-49 Ciko’66 Praag 29-08-78
  27.41.25 Jos Hermens 08-01-50 K.N.A.U. Stockholm 04-07-77
  27.50.30 Marti ten Kate 16-12-58 Fortis Seoul 26-09-88
  27.57.53 Cor Lambregts 04-08-58 Unitas Aachen 30-05-86
  28.09.96 Martin Lauret 27-10-71 Ciko ’66 Hengelo 30-05-99
  28.20.51 Greg van Hest 03-06-73 T.R.R. Bratislava 29-05-96
  28.24.7 Klaas Lok 12-01-55 Phoenix Sittard 27-04-79
  28.31.6 Rob de Brouwer 23-11-62 Unitas Kessel-Lo 18-06-86
  28.33.54 Tonnie Dirks 12-02-61 A.V.S. Amsterdam 23-07-93

 • hugo kusters

  helemaal mee eens vivian: op de baan valt er niets af te korten! toen lambregts zijn 27,57 liep op dezelfde avond als het “heizeldrama”, stond ik er zelf vol bewondering naar te kijken: een hele grote groep afrikanen met daartussen één blanke man die dit tempo kon bijhouden…

 • Horst Hengel

  Op de baan valt niets af te korten, tijden liegen niet. In 1981 werd Cor Lambregts met 28:47 Nederlands Kampioen op de 10 km. Tegenwoordig blijkt 30:16 te volstaan.

  @Hugo
  Het Heizeldrama vond plaats op 29 mei 1985 in het Heizelstadion in Brussel. Cor Lambregts liep 1 jaar + 1 dag later zijn mooie chrono van 27:57.

 • @Rene: “En dan niet de “illegale” producten die werden gebruikt”.
  Ik ben wel benieuwd wat je hiermee precies bedoelt, ik begrijp het even niet.

 • Titus Mulder

  Rene heeft wel deels gelijk mbt wegparcoursen. De huidige meetmethoden zorgen ervoor dat de parcoursen beter kloppen.
  Neemt niet weg dat er “vroeger” door de Nederlanders hard gelopen werd. Hardlopen heeft geen technische ontwikkeling gemaakt mbt beter materiaal of andersoortige aanpassingen. Wel zijn de regels verscherpt mbt doping en zaken die nu op de dopinglijst staan. De finnen en Italianen liepen in de 80er jaren op kampioenschappen altijd harder. Bloeddoping was destijds nog geen verboden middel. Evenals herstelinfuus. Ik geloof niet dat Nederlanders daar gebruik van maakten en daardoor ook bij tournooien tekort kwamen.
  Dus wat je kunt concluderen is dat het verschil wel moet zitten in de beleving van sport en de manier van trainen. Er wordt in Nederland ontzettend veel hardgelopen, meer dan 3 miljoen mensen. Maar als je op de atletiekbanen kijkt zie je dat de wedstrijdsport sterk is teruggenomen. Ook in de breedte. In mijn tijd bij AV34 liepen er zo’n 20 personen onder de 1 uur 15 op de halve marathon bij de club. De duurlopen liep je vaak samen en ook de tempotrainingen deed je gezamenlijk. Hiermee haalde je het niveau omhoog en om boven de rest uit te willen steken deden de uitzonderlijke talenten er nog een schepje bovenop.
  Daarnaast zocht men elkaar op bij wedstrijden. Dat moest ook wel, omdat er niet zoveel wedstrijden waren. De versnippering van zowel cross, baan als wegwedstrijden leidt tot geen competitie met elkaar. Het niet meer samen training leidt tot geen niveauverbetering.

  Gelukkig zie je direct resultaat als men elkaar wel opzoekt (zie 5000 Nijmegen)en Leiden vorig jaar (3000). Ook Rotterdam Marathon liet dit jaar zien dat de Nederlanders weer onderling strijden en er weer redelijke tijden gelopen werden. (nog geen Wereldtop, maar het begin is er weer).

  In Apeldoorn zie ik de laatste jaren niemand meer samen trainen. Ja, de recreanten en liefhebbers gaan met elkaar het bos in voor tempo’s of duurloop. De individuele “toppers”en wedstrijdlopers lopen allemaal apart of hooguit met zijn 2 en. En als je al een groepje atleten ziet, hebben ze allemaal hun individuele programma en lopen ze nog apart.

  ALs ik in Apeldoorn het zou kunnen samenstellen, dan liepen Abdi, Gert Jan, Dennis, Gert Jan, Ilse, Simon, Tonnie, Ruud, Seran, Melchior, Ronald, Jelmer en mogelijk nog meer <33 min lopers samen hun trainingen op zowel baan als bos. Zeker in de VP 1 kan er veel samen getraind worden. Wat zou ik dat graag eens 2 jaar willen uitproberen. ALs je dit voorstelt zegt men altijd dat het niet in hun schema past en niet in hun eigen belang is. Maar juist op langere termijn en voor de betere prestaties is samen trainen in eigen belang!.

  Ik denk dat dit model ook toepasbaar is in geheel Nederland. Zoek elkaar op, maak elkaar beter en maak er gezamenlijk een beleving van.

 • @ Vivian

  Ik zal niet beweren dat alle snelle tijden vroeger (tijdens wegwedstrijden) op te korte parcoursen zijn gelopen. Maar er is in ieder geval vaak discussie over de snelle marathon van Gerard Nijboer in Amsterdam en de snelle halve marathon van Cor Lambregts in Den Haag. Ook aan de snelste marathon van Carla Beurskens in Tokio wordt wel eens getwijfeld. Ze liep daar 2.26.34. Het argument dat men dan gebruikt is dat ze op de 10 km niet sneller was dan 32.28. En dat dit te traag is om onder de 2.27 te kunnen lopen.

  Een snelle 10 km op de baan zegt ook niet alles over de tijden op de weg. Kijk maar eens naar de pr’s van Terbroke (2.18) en Hermens (2.19) op de marathon. En het feit dat Gerard Nijboer niet in die top 10 staat.

  @ Rene

  De Vier Mijl van Groningen bleek ooit te lang en is daarna ingekort. Maar je hoort inderdaad weinig over het inkorten van wegwedstrijden.

 • @Titus voor de verandering eens eens met je. Uiteraard wil ik daarmee de prestaties van vroeger niet bagataliseren maar roepen dat men vroeger harder wat velen doen liep is te gemakkelijk. Je geeft als voorbeeld de halve martahon. Er wordt door de atleten onder de 35 a 40 jaar bijna niet meer op getraind, ik denk dat daar het grote verschil zit met vroeger. Er is een 1500 meter cultuur ontstaan en lange afstand is meer voor de specialisten en de 35+ ers. Overigens wordt er ook in de regio nog gewoon 1.08 a 1.10 gelopen dus zo slecht is dat allemaal ook weer niet.

  @Henk. Bepaalde producten die nu illegaal zijn waren een aantal jaren geleden niet illegaal dus legaal. Maar ze waren wel competitievervalsen. Het is een publiek geheim dat er in de atletiekwereld en in de wielrennerij vooral op top-amateur niveau wat losjes met die middelen en met de moraal werd omgegaan. Duidelijker hoef ik niet te zijn lijkt me.

 • Horst Hengel

  @ Lourens
  Het kan natuurlijk zijn dat Carla Beurskens maar 1 of 2 keer een 10km op de baan heeft gelopen. Je trekt verder een enigzins gevaarlijke conclusie. Wat vind je dan van Paula Radcliffe, ze heeft vele 10.000 meters gelopen. Twijfel je aan de afstand in de London Marathon? Immers met 30.01 is een 2:15:25 onwaarschijnlijk. In Nederland zijn mannelijke lopers die niet sub 34:00 liepen maar wel 2:31:00 op de hele marathon. Om dan nog maar te zwijgen van 30:00 lopers die niet onder de 2:35-2:40 kwamen.

 • @Titus, ik kan met jouw mening aardig meegaan. Want hadden we vroeger toch ook niet sterke loopgroepen? Daventria-Deventer, RKHAV-Hulst, Altis Amersfoort, AAC Amsterdam en nu? TDR en …… Samen :stimuleert en motiveert.

 • Het gaat natuurlijk over het intervieuw met Gene waarbij hij zegt dat in de marathonwereld in Nederland iedereen 20 jaar achteruitholt en niet 30 jaar vooruit. Het moet mooi, snel en resultaatgericht. Ik als trainer maak altijd gedegen marathonschema’s waarbij de atleet 100% resultaat boekt. Deze schema’s worden vaak als saai en te gemakkelijk betiteld. Men wil dus niet meer saai en gemakkelijk, maar niet saai en moeilijk. Voorspelbare resultaten is natuurlijk saai zowel voor de trainer als voor de atleet …..maar marathonlopen is een kunst apart en een nummer wat nagenoeg los staat van andere loopnummers = tot halve marathon. Het verhaal van Titus vind ik prima verwoord maar past w.s. niet in de huidige tijd.

 • hugo kusters

  @horst: had me idd n jaar vergist. aken 1985 viel samen met t heizeldrama, en cor liep die tijd in aken 1986. je bent goed op de hoogte moet ik zeggen…

 • 1: De maatschappij verwacht dat we een mooi en goed betaald werk hebben. Hiervoor moeten we dus meer tijd in studie steken. En als je dan aan het werk bent is het soms het feit dat je genoeg uren moet werken. Veel mensen moeten ook om te voldoen aan de maatschappij in het zwart gaan werken.
  2: Er is meer verscheidenheid in sport. Waarom zou je dan kiezen voor atletiek? Een mooie sport maar ze is niet meegegroeid met de hedendaagse tijd. Er zijn profploegen in het wielrennen, volleybal, voetbal,… Atletiek is nog amaturistisch. Hierdoor haken aankomende talenten af. Ook zij willen vooruit in het leven dus waarom geld en tijd opofferen?

 • Waarom gaat niemand in op wat Gene nu echt zegt? Hij heeft het bijvoorbeeld over 2 systemen, het lichaam en de spieren. Daar snap ik dus al helemaal niets van. Kan iemand dat eens toelichten?
  Verder zegt hij (na enkele rekenfouten) dat voetballers een betere conditie hebben dan atleten (op jonge leeftijd) omdat ze vaker trainen (bezig zijn). En dat daarom veel goede marathonlopers uit de voetbalwereld komen (is dat zo?).

 • @Karel: een reaktie op je laatste opmerking, er zijn ook atleten die van jongs af aan een andere passie hebben, die belangrijker is dan atletiek. Ik heb drie zoons die atletiek bedrijven, 11j, 9j en 7j. Van de jongste kan ik al nu al zeggen dat atletiek vanaf september bijzaak wordt want dan mag hij van ons eindelijk op voetbal. Hij heeft als pre-mini en mini al behoorlijk wat prijzen gewonnen, vaak opboksend tegen C-pupillen, maar het voetbalveld is zijn passie, daar gaat al het eerste talent verloren 😉

  Mijn middelste zoon is waarschijnlijk het grootste meerkamp-talent dat we in huis hebben en die is zeer tevreden met z’n sport, hij zal zeker doorgaan tot A junior is mijn inschatting. Op die leeftijd zal hij waarschijnlijk verkassen naar Tilburg (de Rock Academie)en ik ben bang dat zijn actieve carriere dan stopt, hij wil al vanaf zijn vijfde gitarist worden.

  M’n oudste zoon streeft al sinds z’n 6e naar een carriere als speerwerper en hoewel hij pas als A pupil z’n eerste training speer kreeg was dat gevoel in die jaren niet weggegaan, die heeft als enige de juiste drive om er echt voor te gaan. Hij deed ooit een uitspraak waaruit ik concludeerde dat hij liever dan te gaan studeren, meteen na de middelbare school full-time speerwerper wilde worden Na 4 wedstrijden als D 1e jaars staat hij 21e op de NL lijst van D-junioren (97-98)en als ik alleen naar de generatie 98 kijk staat hij 6e, maar het seizoen is nog lang 😉

  Een lang antwoord ook, maar de strekking is duidelijk denk ik 😉

 • @Fransv. Dat is inderdaad vreemd. Gene Janssen heeft het o.a. over dat je lijf / lichaam (het systeem) meer training nodig heeft dan de benen. Dat is mooie stof tot nadenken. Zijn we te eenzijdig bezig? Blijkt de jeugdvoetbaltraining toch wel goed voor toekomstige atleten (hardlopers). Hoe gaan we in praktijk om met dit gegeven, meer het lichaam trainen. En hoe passen we die alternatieve trainingen in. Hardlooptrainers zijn terughoudend / onbekend met fietstrainingen en voegen dit pas toe / in als de atleet een blessure of herstelende is. Zouden we volgens Gene Jansen dit (fietsen, zwemmen, roeien etc) standaard moeten toepassen voor onze hardlooptraining ?? Ja, waar kunnen we iets vinden over deze materie, of wie gaat in op deze discussie (van Gene Janssen).

 • hugo kusters

  de mening van gene tav de marathon zal voor veel mensen onbegrijpelijk en wazig blijven. hetzelfde geldt ook voor de mening van ene johan cruijff tav voetbal, terwijl deze toch als kenner van dit spelletje te boek staat!

 • gene janssen

  Ik vind het wel fraai die discussie. Hoewel ik weinig inhoudelijks lees. Over illegale producten en korte afstanden praten is mijn inziens echt veel te kort door de bocht. Natuurlijk ken ik het verhaal van Sneek < 1980 en wie de dopingregels kent dan zijn die niet of nauweliks anders, maar alleen aangescherpt op producten die in de loop van de tijd in opmars kwamen bijvoorbeeld epo na 1990.
  Terug naar de discussie: Om te presteren moet je het lichaam leren aanpassen (hier heb je training voor nodig). Het soort training in termen van wat, hoe en wanneer nu is erg belangrijk. Je moet je goed realiseren dat excentrische arbeid meer negatieve aspecten heeft dan concentrische arbeid. ZO heeft hardlopen beiden aspecten en fietsen, roeien eigenlijk alleen een concentrisch aspect.

 • @Gene Ik zeg ook niet dat het alleen aan korte parcoursen of illegale producten ligt.Maar feit is dat het tegenwoordig allemaal wat beter gemeten ene geregistreerd wordt (en dat is een understatement). Wat de illegale producten betreft, de regels zijn niet anders maar de opsporingsmethodes wel. Vroeger kwam je bijna overal mee weg.

  Wat betreft execentrisch versus cocentrisch daar heb je een interessant punt. Voor iedereen geldt dat periodiseren belangrijk is. Volgens mij wisselt het echter erg per persoon.
  De belastbaarheid van de ene persoon is anders dan de belastbaarheid van de andere.

 • Rene,

  Het percentage positieve A-momsters is al jaren stabiel rond de 2%.

  Verder mag je aannemen dat de werking van middelen is toegenomen, illegaal of niet.

  De uitlatingen van Landis laten v.w.b. het wielrennen weinig aan duidelijkheid te wensen over.

 • Rene,

  Je doet je naam eer aan: herboren.

  Inmiddels kan ik wel wat meer informatie verspreiden die ik de laatste jaren nog vertrouwelijk moest behandelen. Bijvoorbeeld die 5 renners die (enkel) op hun biopaspoort zijn geschorst. Direct rees het vermoeden dat dat een bewuste keus was om de echte toprenners uit de wind te houden. Dat vermoeden blijkt gegrond. Vorige week gehoord dat een anti-dopingonderzoeker met z’n werk wilde stoppen toen de namen bekend werden. Misschien komt het nog een keer via de Nederlandse pers naar buiten. Anders bij deze.

  Menig parij maakt vuile handen. Advocaten hebben er een cash cow aan. Tijd om het eens goed te gaan regelen, lijkt me.

 • Maar Klaas als ik je goed begrijp zijn er een paar minder goede renners geofferd om de toppers te sparen. Ik ben dan wel erg benieuwd of je dat zeker weet en of je ook echt hard bewijs hebt. Want dat betekend:
  1- dat er een aantal toppers zijn die worden beschermd
  2- het gehele dopingonderzoek een farce is

 • Rene,
  Waarom zou dat gesjoemel met het biopaspoort opeens bewijzen dat het gehele dopingonderzoek een farce zou zijn?

  Ook jouw eerste bewering moet je wellicht nog wat toelichten.
  Het biopaspoort (of preciezer: de manier waarop het nu misbruikt wordt) is immers zeer omstreden.
  Zolang het zeer twijfelachtig is of deze werkwijze daadwerkelijk dopingzondaars aanwijst, kun je onmogelijk beweren dat het geen-namen-vrijgeven-van-verdachten gelijk staat aan het beschermen van toppers.

 • Klopt Rene – v.w.b. wielrennen op beide punten – en dat maakt de UCI zelfs chantabel door renners etc.

  Ik ga er van uit dat het binnenkort bekend wordt. Rond de Tour krijg je altijd wat extra media-activiteit.

  Neem het geval Gusev. De Deense journalist Klaus Wivel heeft daar een stuk over geschreven, in de context van de laatste ontwikkelingen (daarover wordt in NL dan weer wél bericht), zie ‘A dirty deal’:

  http://newcyclingpathways.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

  Het is niet eens het hele verhaal.

  Enfin, ik zou graag zien dat er eens aan een aanvaardbare oplossing gewerkt wordt. Maatwerk voor iedere sport. Het is niet voor niets dat de UCI dwars ligt.

 • Don,

  Het gaat niet zozeer om het biopaspoort, maar wat er met die gegevens wordt gedaan. Bekijk het als een nieuwe test met een onderschat aanloopprobleem.

  Ter vergelijk: Hamilton was al 2x positief met een nieuwe test en gewaarschuwd (“stop hiermee want we kunnen het nu aantonen”), voordat hij uit de competitie werd gehaald. Ik weet niet of dàt het nieuws al gehaald heeft hier in NL.

  Vooral in het wielrennen is er sprake van een grote mate van window dressing. Die sport is ‘verdeeld’ t.a.v. de huidige aanpak van doping.

 • Beste Rene en Klaas: Dit was een interessante discussie over training maar door jullie reacties gaat ook dit topic opnieuw in de richting van doping. Die discussie is al tot in den treure gevoerd hier. Laten we de discussie aub weer in de richting van de marathontraining brengen.

 • @ Dennis .Ik begrijp je reactie maar ik ben het niet met je eens. Ten eerste heb ik in een van mijn bijdragen aangegeven dat enige nuance mbt resultaten uit het verleden op zijn plaats is. Daarbij kun je denken aan afmetingen parcours, (illegala) middelen die destijds gebruikt werden en het vaak niet kunnen checken van uitslagen en resultaten. Daar zijn een paar vragen en reacties op gekomen en daar heb ik antwoord op gegeven.

  Klaas komt nu met nieuwe informatie die nog niet eerder op deze wijze en zo expliciet naar buiten is gebracht. In feite komt hij met groot nieuws: door minder goede renners op te offeren worden toprenners beschermd! En dat zelfs de UCI chantabel is. Deze zaak zal ook zijn uitwerking op onze sport ,de atletiek ,hebben. Dus er wordt niet bewust een nieuwe dopingdiscussie gevoerd (althans niet door mij) maar groot nieuws kunnen we niet negeren.

 • Dennis,

  Ik beschouwde die mededelingen aangaande doping zelf zojuist als afgerond.

  M.b.t. de discussie over marathontraining zou ik willen toevoegen hetgeen ik al eens eerder naar voren heb gebracht. Er moeten massa’s gegevens liggen waarmee je modellen kunt maken.

  Die modellen kun je allereerst gebruiken om:
  (1) atleten en trainingsvormen objectief te klassificeren (alsmede trainers, trainingsfaciliteiten, etc.), en
  (2) tot een zinvolle keus van beschrijvende variabelen te komen.

  Uiteindelijk zou je kunnen denken aan het optimaliseren van zo’n samenhangende verzameling van sets van beschrijvende variabelen. Dat soort complexe modellen is in diverse vakgebieden ontwikkeld en wordt m.n. in de procesindustrie al vele jaren toegepast m.b.v. dedicated software.

  Tamelijk eenvoudige modellen worden gebruikt om te voorspellen of een nieuw product bevalt of zelfs gekocht gaat worden (door een bepaald segment van de markt). Het scheelt als je kunt voorspellen of iets een flop wordt. Etc. etc.

  Zonder voorspellende modellen blijft het tot op zekere hoogte trial and error wat je een atleet laat doen. Voorzover ik weet, zijn die modellen nauwelijks bekend in de medische hoek, waar bijv. bewegingswetenschappen onder valt. Relaties leggen gebeurt wel, maar sturen en optimaliseren niet. Mij lijkt dat nou juist het doel.

 • eugene janssen

  geachte discussie mensen.
  Ik zou wel eens de achtergrond van de mensen omtrent de discussie over doping, afstanden en tijdwaarneming willen weten. Het gemak waarmee de tachtiger jaren als prehistorie beschouwd wordt is nogal simpel. Het frapante is dat wanneer het over illegale middelen gaat wordt wielrennen als voorbeeld genomen: een vooringenomen standpunt. In de atletiek is het niets beter en zeker niet in de jaren na 1990 en zelfs tot op vandaag. De dramatiek van doping zal zeker nog enige tijd voortduren en een eigen shifting lijkt me de enige oplossing te gaan worden
  Overigens het modellen systeem lijkt me me goed idee. Hierbij zal zeker het excentrisch en concentrisch fenomeen aan bod gaan komen.

 • Luc Krotwaar

  Mooi interview dat de kern meteen raakt. Ik was er bij toen Géne bondscoach was en de club-coaches deze kennis weglachten. De behoudende wereld van de wegatletiek staat niet of nauwelijks open voor het gegeven dat hardlopen maar één ingrediënt is om een ‘aerobe freak of nature’ te worden. Omdat we de atletiek op een voetstuk plaatsen, (moeder der sporten en zo), staan we veel te weinig open voor wat we van andere (aerobe) sporten kunnen leren die ons links en rechts hebben ingehaald. Eind jaren negentig trainde ik in het trainingscentrum in Font Romeux en daar werd je met landgenoten uit andere sporten aan tafel ingedeeld. Toen klapperde ik al met m’n oren over hoe professioneel marathonschaatsers trainden en besefte ik hoe vooringenomen ik was over deze sport(ers). Ontzettend jammer dat ik in ’95 en ’96 niet met Eugéne in zee ben gegaan, was zelf ook te behoudend en stond niet stevig genoeg in m’n schoenen om de hoon van m’n eigen coach en mede-atleten over nieuwe inzichten te weerstaan. De nieuwe generatie die veelal op zachte ondergrond op hoogte traint in Kenia en Ethiopië kan daar meer aerobe arbeid verrichten dan in Nederland. Want door de hoogte ga je bij een bepaalde intensiteit langzamer, dus ondervind je minder excentrische impact. Maar ook zij komen niet in de buurt van de trainingsuren die sub-professionele tri-atleten hier in Nederland naast een part-time baan en gezin wekelijks maken. Dus ook zij kunnen hun lijf nog meer belasten, naast de specifieke belasting voor de benen.

 • Waarom de prestaties van 30 jaar geleden altijd relateren aan doping? Jogger weet niet waar hij ( zij? ) over praat. Natuurlijk zal er vast wel eens een zondaar tussen gezeten hebben, maar al die hobbylopers ( het woord recreanten gebruikten we niet ) liepen ook respectabele tijden. Niet dat ze zelf vonden dat het veel voorstelde, maar nu sta je daarmee bij veel regionale wedstrijden op het podium. Net als Jogger weten ook veel trainers niet hoe het moet. Op een paar na vooral omhoog gevallen loopgroep begeleiders, die elkaar al jaren napraten via boekjes en cursussen. Ingrijpen als sporters via de media hun mogelijkheden weer eens zwaar overschatten, doen ze of kunnen ze niet. Zelfs trainingen van recreanten en de modale lopers zijn van een bedroevend niveau. Een heel scala van trainingsvormen wordt uit de kast gehaald, maar progressie is er nauwelijks en de trainingen zijn niet afgestemd op de individuele loper. Zolang we leven in een maatschappij van “goedkoop succes”, zal dat niet veranderen.

  • @Jan Roose,

   JIj kent natuurlijk echt veel van atletiek. Zeeland ben je nog nooit buitengeweest. Je verhalen worden zelfs in je eigen gemeente weggelachen. Iedereen weet dat er vroeger amper controles waren. In Oost-Duitsland was er massaal veel doping, In het wielrennen zat iedereen aan de doping. Ben jij nu echt zo naief dat je denkt dat er in de atletiek geen doping was?Je kon bij een aantal artsen spuitjes krijgen en je wist nog niet eens wat voor nut ze hadden.

    • Toch denk ik dat Jan Roose een goed punt heeft! Ik sluit niet uit dat sommigen van de absolute top misschien gebruikten, maar de grote groep ‘hobbylopers’ liepen toen toch behoorlijk hard. Zoals Jan zegt, die zouden makkelijk de prijzen oppikken op de regionale wedstrijden van nu, zonder enig financieel belang. Zou toch zeer vreemd zijn dat die hobbylopers aan de doping waren. Ik denk echter niet dat dat vooral de schuld is van de trainers, maar meer van onszelf. We zitten liever uren voor een scherm… en bovendien lijkt de enorme groep joggers ook niet mee te werken. Vroeger was de ambitie toch een stuk groter als loper.