Het Detail: Bondscoach Grete Koens debuteert op de marathon

Vandaag werden we getipt over een opmerkelijke uitslag bij de marathon van Klazienaveen. Ene Grete Koens was er zesde geworden in een tijd van 3u27’34”. Even bellen en het bleek inderdaad dé Grete Koens, bondscoach en trainster van Arnoud Okken, te zijn. Koens heeft zelf een indrukwekkende staat van dienst als atlete. Ze werd zes maal Nederlands kampioene, heeft een pr van 15´20″91 op de 5.000m staan en heeft als beste prestatie een 12e plaats bij het WK cross gehaald.

Maar in 2004 zette Koens een punt achter haar carrière en richtte zich op het trainerschap. Ze bleef wel voor zichzelf lopen maar kwam niet langer uit in wedstrijdverband. Wij waren dan ook zeer verbaasd over deze uitslag. Grete Koens: ‘Het was een impulsieve actie. Ik had twee dagen niet gelopen en voelde me een beetje schuldig. Dus wilde ik een lange duurloop doen. Toen bedacht ik me dat ik dat eigenlijk ook in een wedstrijd kon doen en zocht op de kalender waar ik een marathon kon lopen. Dat kon in Koblenz en Klazienaveen.’ De keuze viel op Klazienaveen. ‘Ik had me voorgenomen om 12 kilometer per uur te gaan lopen, maar had eigenlijk geen flauw benul welk tempo dat was. Gelukkig had ik hulp van twee mannen, geen tempomakers maar eerder temporemmers omdat ik anders veel te snel zou lopen.’

Bij 20km en 25km moesten de twee mannen lossen en liep Koens alleen. ‘Daarna liep ik een fabuleuze 5km en zat nog heel goed. Maar bij 35km begon ik mijn benen echt te voelen en werd het zwaar. Ik verzette mijn gedachten en dacht alleen maar ‘probeer technisch goed te lopen, te tikken en ik probeerde dat toe te passen wat ik mijn atleten probeer aan te leren. En ondertussen de kilometers aftellen. Maar zo’n laatste kilometer valt nog flink tegen. Ik kwam daar langs allerlei mensen die zaten te BBQ-en.’

En nu? ‘Nou, ik kwam bijna niet naar mijn auto. Ik had de marathon alleen maar op water gelopen en dronk na de finish nog wat sportdrank, en toen werd ik flink beroerd. Terwijl ik vanochtend voor mezelf een appelflap en een chocolade cakeje had gehaald als beloning. Echter ik heb nog geen hap door mijn keel kunnen krijgen,’ blikt Koens halverwege de avond terug op dit avontuur. ‘Morgen ben ik bij de FBK en ik denk dat ik dan wel flinke spierpijn heb.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>