Het Detail: Zwarte protestatleet Wayne Collett overleden

wayne collet 4567890

De Amerikaanse ex-atleet Wayne Collett is woensdag in Los Angeles op 60-jarige leeftijd overleden aan kanker. Collett won op de Olympische Spelen van 1972 zilver op de 400 meter. Collett zorgde tijdens de medailleceremonie in München samen met zijn landgenoot en olympisch kampioen Vince Matthews voor opschudding.

Beide zwarte atleten praatten met elkaar en stonden wat rond te kijken met de handen in de heupen en het trainingsvestje open, in plaats van stil te staan en het Amerikaanse volkslied te zingen met de blik op de vlaggen. Het protest was minder openlijk dan dat van hun landgenoten Tommie Smith en John Carlos, die vier jaar eerder in Mexico met de ‘Black Power’-vuist in de lucht stonden en met het hoofd naar beneden. Niettemin werden Collett en Matthews door het Amerikaans Olympisch Comité uit het aflossingsteam gegooid en levenslang geschorst, en ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sloot hen uit voor de rest van hun leven.

“Ik kon daar niet staan en de tekst van ons volkslied zingen, terwijl ik niet geloofde dat de woorden waar waren”, aldus Collett. “Ik geloof dat we het potentieel voor een prachtig land hebben, maar ik denk niet dat het zo is”.

Door de uitsluiting van de twee en de blessure van John Smith konden de Verenigde Staten geen team opstellen in de 4x400m. (De Morgen)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>