Judith Baarssen stopt: ‘Misschien ga ik trainen voor een 5km op de weg’

20071222_2019800532_judith_13

Afgelopen zondag liep Judith Baarssen tijdens het NK indoor haar laatste wedstrijd. Met een vijfde plaats in de finale 400m nam ze afscheid van de wedstrijdatletiek. Baarssen vertegenwoordigde Nederland vele malen bij Europa Cups en nam zelf ook deel aan het WK in Helsinki, waar ze als basisloopster deel uit maakte van het dames estafette team op de 4*100m.

Voor de 31-jarige atlete stond jarenlang alles in teken van de sport. ´Afgelopen jaar had ik een slecht jaar, ook omdat ik al anderhalf jaar met hamstring klachten rondloop. Ik kon daardoor niet op maximale snelheid trainen. Ik merk nu dat het lastig wordt om alles op te geven voor atletiek. Al mijn vrije dagen gaan eraan op.´ Baarssen werkt als fysiotherapeute en is in oktober aan de master sport fysiotherapie begonnen. Het is een pittige opleiding waar veel tijd in gaat zitten. ´Dit is ook de hoofdreden dat ik heb besloten om te stoppen met wedstrijdatletiek. Ik heb lastige werktijden en het wordt moeilijk om te combineren. Ik werk op de maandag en de donderdag van half elf tot half acht en heb de laatste maanden op dinsdag, woensdag en vrijdag getraind.´

judithvoorpagina baarssen

Hoe ging haar laatste NK? ‘In de series was ik relaxed. In de halve finales liep ik in de eerste bocht direct al op de lijn (je voelt het gewoon) en dacht ‘dit was het dan’. Ik ben een paar jaar geleden in Gent al eens gediskwalificeerd voor het lopen op de lijn. Ik ben toch maar doorgelopen maar niet echt gefocused omdat ik verwachtte gediskwalificeerd te worden. maar goed, ik werd niet gediskwalificeerd en kon door naar de volgende ronde. In de finale ben ik er volle bak voor gegaan. De eerste ronde ging goed maar de laatste 50m ging het licht uit. Als je de wedstrijd terugkijkt zie je dat ik misschien op het laatste stuk misschien niet naar buiten had moeten gaan. Misschien had er een medaille in gezeten, maar het is een keuze die je op dat moment maakt. Ik heb alles gegeven en niet het gevoel dat ik ergens iets heb laten liggen.´

20071222_1890493516_judith_17

Mooiste moment
Baarssen werd ook verschillende keren als haas aangetrokken bij grotere wedstrijden zoals Hengelo, waar ze dan de eerste ronde aantrok voor de dames 800m. Voor haar zijn dat mooie momenten maar de twee mooiste momenten waren twee kampioenschappen. ‘De estafette 4*100m bij het WK in Helsinki, waar ik als basisloopster heb mogen lopen. En bij het NK indoor 2006 waar ik mijn persoonlijke record heb gelopen, 54″51.’ Baarssen heeft een indoor pr dat scherper staat dan haar snelste tijd outdoor. ´Ja, daar heb ik vele opmerkingen over gehad. Er zijn niet veel atletes die binnen zodanig goed met die bochten overweg kunnen dat ze indoor sneller hebben dan outdoor. Toen ik die tijd liep zei iedereen dat ik buiten zeker onder de 54 seconden ging lopen, maar dat is niet gebeurd.’

Betekent dit nu dat zij helemaal geen wedstrijden meer zal lopen? ‘Niet op het niveau waarop ik nu bezig was. Misschien eens een keer een avondwedstrijdje, maar dan houdt het op. Ik zal wel voor mezelf blijven lopen. Misschien ga ik trainen voor een 5km op de weg. Dan ga je iets nieuws doen. Ik denk dat als ik 400m blijf lopen dat ik telkens ga vergelijken met vroegere tijden. Op een 5km heb ik niks staan en kan me weer verbeteren. Ach, een 10km is ook niet ondenkbaar.’

judith baarsen laatste nk 456789
(Foto: Sebastiaan Durand)

Judith Baarssen
Persoonlijke records:
100 m 11,83 sec
200 m 23,81 sec
400 m 54,51 sec

Toernooien:
Universiade Beijng 2001 4x400m 6de
EK München 2002 4x100m dnf
Wk Helsinki 2005 4x100m dnf
Europa cup 2001, 2002, 2004, 2005 , 2006

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • hoi Judith,
  Nou petje af hoor !!! mijn complimenten voor dit strakke lichaam+schema en dat alles ten koste gaat van de sport. Zolang je er plezier in hebt gaat het vanzelf he!maar als er blessures komen……….
  Je hebt iets om trots op te zijn en om op terug te kijken.

  Nu maar concentreren op je studie en werk.
  Misschien zien we elkaar nog eens.
  lieve groet Ursula

 • hoi Judith,
  een mooie bruggetje naar de 5 km is de NK korte cross (2685 m) op 7 maart in Hellendoorn!
  Wel vandaag inschrijven hoor.
  Is de cirkel weer bijna rond.
  groeten,
  Marian

 • Hi Judith,

  Ik vond je al zo een ‘die hard’, nog steeds buffelen op de atletiekbaan (en daarnaast nog studeren, gekkenwerk!). Hoop dat je lekker gaat genieten van je nieuwe vrijheid.

  Greetz,
  Annemarie

 • He Judith!

  Gefeliciteerd met je mooie carriere en prima afsluiting. Was leuk om af en toe met je getraind te kunnen hebben, en ik zie je vast nog wel een keer tijdens een 5km of zo.

  Groet, Marlon