Gert-Jan Liefers, de beste junior die Nederland ooit gehad heeft?

fbk2

Gert Jan Liefers is de beste Nederlandse junior allertijden. Dat is de conclusie van Dick Bartelson in een artikel dat hij in 2007 schreef. ‘Zijn prestaties zijn zo ongeëvenaard goed. Gert-Jan Liefers is de bezitter van 5 Europese records. Toen hij 13 jaar was, en daarmee (eigenlijk) in de leeftijdscategorie van de D jongens viel, liep hij al 1.58.77. Op 18 jarige leeftijd had hij zijn persoonlijk, en Europese (leeftijds)record op de 800 meter al aangescherpt tot 1.45.66. Maar zijn meest buitenaardse prestatie is toch wel de 3.34.27 die hij als 19 jarige op de klok zette,’ aldus Bartelson. Met deze constatering plaatst Bartelson hem boven de juniorenprestaties van onder andere Arnoud Okken, Rutger Smith en Chiel Warners.

Gert-Jan Liefers stak met kop en schouders boven de rest van de Nederlandse junioren uit. Hij ontwikkelde zich snel en won alles. Vanaf C-junior kreeg Liefers al dispensatie om een categorie hoger te lopen, en als B-junior mocht hij bij de senioren starten. Op de 1.500m heeft hij de nationale records (cq beste prestaties) bij de junioren C, junioren B, junioren A en senioren in handen.

Ook op internationale kampioenschappen leverde Liefers prachtige prestaties. Zijn twee gouden medailles in 1996 en 1997 bij het EK cross (waarover morgen meer). Maar ook het brons in 1995 tijdens het EK junioren in Nyiregyhaza (HON) op de 1500m. Een jaar later tijdens het WJK in Sydney (AUS) viel hij in de finale maar wist toch nog vierde te worden. ´Er ging iemand op mijn hakken staan, en ik heb het vermoeden dat dat Silva was. Dit gebeurde na 150m in de wedstrijd. Ik viel , ben weer opgestaan en in één ronde naar de groep toegelopen. Ik was alles kwijt, mijn tactiek, verzuurde helemaal en werd net vierde in 3´40″47.’ (Goed voor een nationaal juniorenrecord, dat hij in 1997 aanscherpte tot 3’38″07 )

gert_jan_liefers_europees_cross_kampioen_1996

Als C-junior liep hij al op de 800m (1’55″4) en 1500m (3’57″2). Maar één van de twee mooiste herinneringen uit zijn juniorentijd (naast al zijn Nederlandse titels en internationale kampioenschappen) noemt Liefers de dag dat hij zijn pr naar 4’05” verbeterde. ‘Ik was toen eerste jaars C en mocht meedoen aan het NK bij de B-junioren. Ik stond net niet op het podium en werd vierde, maar verbeterde mijn persoonlijk record met meer dan 10 seconden. Van 4’17 naar 4’05. Ik herinner me nog dat ik heel, heel blij was.’

Een ander moment was een 2.000m steeple race in Apeldoorn, de thuisbaan van Liefers, waar Frank Wiegman meedeed. Dit speelde zich af in 1994. Liefers was 15 jaar en Wiegman was bijna de dubbele leeftijd, 29. ‘Frank was een atleet met status. Hij had goede tijden op de 1500m gelopen en ik was slechts een broekie van 15.’ Wiegman was onder andere goed voor 3’38″08 op de 1.500m en ik was de nationaal kampioen op de 1500m in 1989. ‘Frank liep de hele wedstrijd op kop en ik probeerde te volgen. Tot de laatste hordenpassage bleef ik achter hem en begon toen te sprinten. Ik klopt hem in de laatste vijf meter en liep iets van 5’54”. Ik denk dat Frank het verkeerd had ingeschat en niet verwachtte dat een onbekend mannetje dit zou flikken.’ Deze tijd staat nog steeds als beste Europese tijd allertijden in de leeftijdklasse 15-jarigen.

964186

Lees ook Deel 1 van de Week van Gert Jan Liefers

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Titus Mulder

  Absoluut de beste atleet die we ooit in Nederland gehad hebben. Het is daarom zo jammer dat hij niet als senior het maximale eruit heeft kunnen halen.

 • In ieder geval de best junior in Nederland, maar had hij er echt meer uit kunnen halen? Hij liep zijn PR’s op 1500 en langer tussen 2001 en 2005, dus tussen 23 en 27 jarige leeftijd. Er zijn atleten die heel goed op training reageren en atleten die een heel hoog basisniveau hebben, maar bij een toename van het trainingsvolume niet veel harder gaan lopen. Dat laatste kan bij Liefers het geval zijn.Als je op heel jonge leeftijd al erg goed bent, kun je natuurlijk minder vooruitgang boeken dan iemand die 2.10 loopt als C junior.

 • Titus Mulder

  Het maakt niet uit waarom of hoe het komt dat hij er niet het maximale eruit heeft kunnen halen. Ik ken hem redelijk van dichtbij en weet dat hij zeker op de langere afstanden veel beter had gekund. Desondanks heb ik veel respect voor deze atleet, die ondanks veel blessureleed en altijd de druk van de omgeving (hij werd in de jeugd al geprezen om zijn geweldige loopkwaliteiten)de nationale records nog steeds heeft. Met name de 3000 in Hengelo was van uitzonderlijke kwaliteit!

 • Ik heb het voorrecht gehad om met te mogen trainen in zijn juniorentijd en kan daarom de gehele mening van Titus beamen. Zonder twijfel het grootste talent dat Nederland heeft gehad op de middellange afstand. Het bijzondere was vooral dat hij ondanks de roem die hij verworven heeft in zijn jeugd door geweldige prestaties altijd zichzelf en bescheiden is gebleven. Ook ik heb daarom veel respect voor deze atleet. Wat betreft de steeple, het zou goed kunnen! denk bijvoorbeeld eens aan Simon Vroemen,die ook pas laat zijn piek bereikte met de steeple. Ik hoop dat hij fysiek de mogelijkheid zou krijgen dit te proberen.

 • Is de beste junior allertijden met het lopen denk ik, maar junioren maakt niet zo veel uit, ga maar is kijken naar de ranglijsten daar staat bijna niemand op jonge leeftijd in die ook op late leeftijd goed was.

 • titus Mulder

  Atleet L, allereerst waarom noem je niet gewoon je naam. Doen wij toch ook? En inderdaad heb je gelijk dat je pas hoeft te scoren als je senior bent. Ben het daarom ook van mening dat Gert Jan te vroeg heeft gescoord. En mogelijk had hij op de langere loopnummers nog meer succes kunnen hebben. Hij heeft echter altijd trainers gehad , die hem vooral hebben getraind op de 1500 meter. Uiteraard is de atleet daar zelf ook bij en heeft hij de keuze gemaakt om op deze manier te trainen . Ik heb hem bijna iedere keer als ik hem sprak geprobeerd te laten inzien dat zijn kracht m.i. op de langere afstanden lag, maar hij bleef kiezen voor de middenafstand en voor de trainers die hem daarbij trainden.
  Achteraf is het makkelijk zeggen dat hij mogelijk minder geblesseerd was geweest als hij rustiger had getraind en meer gericht op de langere afstanden, maar het blijft zijn keuze.

  Persoonlijk vind ik het jammer dat hij niet gekozen heeft voor de langere afstanden, ook al als neo senior en mogelijk eerder. Ik had hem zeker ingeschat op een tijd onder de 13 minuten op de 5 km en mogelijk wel een nederlands record op de 10 km.

  Maar het blijft voor mij het grootste talent wat ik ken in Nederland. Blijkbaar is talent niet altijd genoeg om het maximale eruit te halen wat je in je hebt.

  Laten we in ieder geval ervan leren dat we zuinig moeten zijn op de talenten die komen gaan en dat trainers niet kiezen, maar allereerst de atleten kiezen wat ze willen lopen en dan in samenwerking met de trainers/coaches de weg bepalen.

 • Dick Bartelson

  @Atleet L(osseflodder): “maar junioren maakt niet zo veel uit, ga maar is kijken naar de ranglijsten daar staat bijna niemand op jonge leeftijd in die ook op late leeftijd goed was.” ????

  Bedoel je: In de huidige ranglijst staat bijna niemand, die ook op jonge leeftijd goed was.

  Het idee dat jij hier oppert, is eerder de uitzondering. Je moet het dus omdraaien.
  Een getalenteerd junior zijn, is een voorwaarde om later te kunnen doorstomen naar de echte seniorentop. Dat er voorheen relatief veel talenten afhaakten is mede debet aan het beleid van de toenmalige KNAU, die een speciale visie had(/heeft?) op jeugdbeleid en weinig tot geen moeite deed talenten goed te begeleiden.
  Overigens, mocht jouw idee waar zijn, dan kunnen we beter meteen stoppen met talenten scouten en het intensief begeleiden van selecties. Maar gelukkig is dat niet het geval.

  Cijfers geven een ander beeld.
  Ik heb alle EK’s en WK’s voor JUNIOREN vanaf 2000 onder elkaar gezet en zo kunnen we overduidelijk zien hoe groot het percentage is, dat doorstroomt naar de internationale top (Europa), dat blijft hangen in de nationale top en hoeveel procent er uiteindelijk is afgehaakt.

  http://members.quicknet.nl/wd.bartelson/Internationaal/Grafieken%20mila/Percentage%20junioren%20dat%20doorgaat%20na%20EJK%20en%20WJK,%20april%202009.htm

  Na 8 jaar, is slechts vijftien procent gestopt, waarvan 2 procent gedwongen. Een groot deel van die 15 procent is door blessures afgehaakt, of heeft na jaren van sporten op hoog niveau, gekozen voor een maatschappelijke carrière.

  Nog een voorbeeld. Je hebt (geboorte)jaren die beter zijn dan andere jaren. Waar dat aan ligt, zou ik niet weten, maar het is wel interessant om zo’n goed jaar te volgen. Voor geboortejaar 1987 heb ik dat gedaan.
  Zie hoeveel talenten daarvan in 2009 nog actief zijn bij de senioren. Zo’n 24, tot 26 atleten van de 29, zijn nog actief. Opmerkelijk aantal niet? 80 tot 90% presteert dit jaar bij de senioren goed tot zeer goed!

  http://members.quicknet.nl/wd.bartelson/Internationaal/Lichting%201987%20talentenvolgsysteem2.htm

  15 van de 29 senioren stonden al bij de beste van Nederland als B-pupil!! Anderen zijn iets later begonnen (A-pupil, D junior), maar hoorden al heel jong bij de beste in hun leeftijdscategorie.
  Dus…….

 • @Dick Bartelson Een mooie bewijsvoering! klopt helemaal.
  Als middenafstandliefhebber en daarnaast wiskundige beleef ik dan ook veel plezier aan je site, mooie statistieken!

 • Ik denk dat er vandaag de dag meer getalenteerde junioren doorstromen naar de senioren dan een jaar of 20 – 25 geleden. Dit heeft te maken met met name factoren als studie,sponsoring, sporten in combinatie met een deeltijd baan. Andere belangrijke factor is natuurlijk ontwikkeling van trainings methodes en de medische begeleiding.

  Ik weet niet hoe het nu is, maar 20 – 25 jaar geleden stroomde er maar heel weinig getalenteerde jeugd door naar de nationale top. Redenen waren inderdaad blessures, motivatie, studie en werk.

 • heren en dames, wat maakt het uit of hij de beste junior ooit is geweest of niet? Het gaat er toch uiteindelijk om:
  a) Kan hij met een goed gevoel terug kijken op zijn carriere als hij straks met pension gaat. Zijn eigen genoegdoening moet het belansgrijkste zijn.
  b) Het gaat er toch om, om bij de senioren de beste te zijn. De juniorentijd is slechts een aanloop op weg daar naar toe.

 • @ Dick,

  Lion is de naam :P, Lion van Egmond.
  In mijn redelijke tijd, D junioren (3.00.6) en C junioren (4.17.39), toen ik nog in NL top liep, heb ik heel veel jongens gekend, die lang geblesseerd zijn geweest zoals mij, gestopt zijn, of andere dingen.

  Waar ik eigenlijk op doelde was de D en C junioren :P.

 • Tja,dick. Een zestienjarige heeft waarschijnlijk idd meer inzicht dan jouw statistisch onderzoeken.
  deze opmerking is sarcastisch aangezien ik jouw site erg goed vind.

 • @ lion Ik weet ook wel dat het een mening is en respecteer die ook hoor. Ik kon op de site van Dick gewoon zien wanneer je die 4:17 hebt gelopen en zodoende je leeftijd vaststellen. Handige site,Dick!
  Wat mij opvalt is dat velen zo weinig waarde hechten aan juniorenprestaties.

 • Hehe oké, maar ik vind persoonlijk dat de C en D junioren nog niet heel veel zegt, vanaf de B en de A gaat het een beetje tellen, en daarna in de senioren tellen je prestaties. Als ik naar mezelf kijk, als C liep ik 16.40, nu loop ik dat niet of nauwelijks meer, kan je dan waarde hecten aan een prestatie van de C’s? Je bent nog jong, je groeit, je talent kan niet echt doorgroeien etc.

 • @lion
  klopt, daarnaast zie je heel veel middenafstand-atleten pas bij de b of c-junioren of nog later pas instromen in de atletiek. Waarom de d-juniorenprestaties van Gertjan erbij betrokken zijn,is om aan te tonen dat hij al heel lang goed presteert. En daarnaast zijn die tijden ook nog eens Europese toptijden.
  tja, wat betreft jouw tijden, hoe kun je die gebruiken om waarde te geven aan dit punt? je hebt het over vorig jaar, dus er kan niks nog gezegd worden over jouw doorgroei. Voor statistische conclusie hebben je gegevens nodig die de doorgroei wel kunnen aantonen. Met al het respect voor jou,maar jouw gegevens zijn nog onbruikbaar om conclusies uit te halen.

 • @ henri

  haha ik weet zeker dat ze bruikbaar zijn in de zin van de prestaties bij de C en D junioren zeggen niet heel veel. Want wie zegt dat ik over een jaar nog loop?

 • @lion ik heb ook niet gezegd dat ze nooit bruikbaar zijn,maar momenteel niet. Over een jaar of vijf kunnen we aan de hand van jouw prestaties conclusie trekken,maar momenteel ben je nog junior b en is je ontwikkeling nog gaande. En je hebt gelijk,volgend jaar kun je gestopt zijn,maar ook bv 3:55 lopen of 1:52.

 • @ Titus;

  Interessant wat je daar zegt; Liefers als succesvolle LANGE-afstandsloper. Ben benieuwd waar je dat op baseert, want m.i. leent de looptstijl van Gert-Jan (heel erg veel smijten met kracht, veel zijdelingse bewegingen in het bovenlijf met daarnaast een redelijk zware bouw) zich juist niet voor 10km (en in mindere mate de 5km).

  Wellicht kijk jij hier als (mi?)la trainer anders naar dan ik (voornamelijk liefhebber van alles wat met sprinten te maken heeft). Dus…enlighten me!

 • hugo kusters

  @har: ik ben het absoluut met titus eens. robert de castella bijv was een van de beste marathonlopers van begin jaren 80, en hij was een heel stuk zwaarder dan liefers! ook hebben we al wat wereldtoppers op de marathon gezien met een allerminst vlekkeloze loopstijl, radcliffe en densimo bijv.
  als liefers zich op de lange afstand had toegelegd had hij behoorlijk ver kunnen komen is mijn overtuiging…