De eerste marathon had een tekort van vier tientjes

De allereerste marathon Schoorl, op zondag 9 april 1978, kostte nog geld. Er moest veertig gulden bij. Het feest was er niet minder door. De dag werd georganiseerd door leden van de plaatselijke voetbalvereniging. Joop Keizer uit Scharwoude won in ‘2 uur, 36 minuten en nog wat’ zo stond maandags in de krant.

Zondag 8 februari was de 32ste editie van het evenement. Er mag in de jaren veel veranderd zijn, wat bleef is de sfeer. Schoorl kent eens per jaar een sportieve familiedag. Hele gezinnen uit alle windstreken komen er op af. Als deelnemer, op welke afstand dan ook, als toeschouwer of gewoon, om een oergezellig dagje Schoorl te beleven.

Het marathonidee van Schoorl is geboren in de kantine van de toenmalige voetbalclub Schoorl. Daar zat men te springen om geld voor de bouw van kleedkamers. De opbrengst van de marathon zou daar in moeten voorzien?..

Vier leden van het zaterdagelftal, Chiel van de Garde, Jan Schreuder, Henk Smit en Cor Hensbergen, zetten de marathon op papier. Het evenement moest landelijke bekendheid krijgen. Schoorl zou ook buiten het toeristenseizoen, in het vroege voorjaar wat uit de anonimiteit worden gehaald. Na een aantal afleveringen was de Marathon Schoorl, inmiddels overgegaan in een stichting en veranderd in de Groet uit Schoorl Run, niet meer weg denken.

Kleedaccommodatie
De kleedaccommodatie voor de deelnemers liet in het begin zeer te wensen over. Men moest zich tevreden stellen met een ruimte in hotel De Roode Leeuw, de kantine van de voetbalvereniging en in de basisschool aan de Molenweg.

Van toptijden was geen sprake. Het eerste parkoers in en rond Schoorl en de boswachterij had meer weg van een crossveld. Bij Camperduin moesten de lopers zelfs een hoge trap beklimmen. De Schoorlse marathon genoot een landelijke primeur: de zwaarste ooit gelopen.

De stichting had het in de beginjaren financieel niet gemakkelijk. Een aanvangskapitaal was er nauwelijks. Er moest geld worden geleend van de voetbalclub. Atleten van naam lieten het loopfestijn van Schoorl links liggen. Voor hen was niets te halen. Zelfs reiskosten werden niet vergoed. Het bleef bij een medaille. Maar die zuinige tijden zijn voorbij. De Groet uit Schoorl Run krijgt de laatste jaren, en dus ook afgelopen zondag, tal van toppers over de vloer. Gadegeslagen door tienduizenden fans.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>