Jose van der Veen: Stay healthy en dan eens flink onder de 2’03” lopen

Op negentienjarige leeftijd vertrok Jose van der Veen naar de VS en verruilde de studentenflat in Groningen voor de campus in El Paso. Dit was in 1999. De 28-jarige atlete is klaar met studeren maar ze verblijft nog steeds in de VS. In de zomermaanden komt ze over en loopt wedstrijden in Europa. Afgelopen zomer in Amsterdam tweede bij het NK 800m. Een paar vragen aan José van der Veen, die een pr van 2’03″67 en traint op schema’s van Paul Wernert.

Hoe ben je verzeilt geraakt in de VS?
In 1999, via Theo Joosten bij wie ik in mijn junioren-jaren selectie trainingen had. Hij had contact met Coach Keith, de toenmalige distance coach at UTEP. Hij vondt dat ik wel een typje was voor het Amerikaanse Scholarship system. De marketing rep van mijn oude sponsor PUMA, had bij LSU tennis gespeeld en had me ook meerdere positieve verhalen vertelt over Div. I athletics.

Nadat Coach Keith contact met me had gezocht in de zomer van ’99 is alles heel snel gegaan, hij heeft me die zomer nog in Nederland opgezocht en ik zat in Augustus van dat jaar al in El Paso, TX. Ik was klaar met mijn junioren-tijd en ik wou meer tijd in mijn atletiek steken en meer gefocusd trainen in een beter klimaat met betere randvoorwaarden. UTEP was daarom met hun internationale track team perfect voor mij. And plenty of Texas sunshine!

Heb je je Masters gehaald? En doe je daar nu iets mee?
Toen ik al vrij snel besloten had om in Amerika te blijven, wou ik perse een degree halen die gelijk zou zijn aan de opleiding die ik in anders in Nederland had gedaan: International Business. Nadat mijn Bachelors in Public Relations & Marketing in mijn Junior year had afgerond, ben ik doorgegaan voor mijn MBA with a concentration in International Business. Na mijn Senior year begon ik te werken in de track office als de Graduate Assistant onder Coach Paul Ereng (Olympic Champion Seoul 1988). In 2005 was ik afgestudeerd. Tijdens mijn Masters had ik al wat werk en opdrachten gedaan voor SPIRA Footwear. Het sportschoenenbedrijf vestigde zich vlaknaast UTEP en sponsorde ons Track Team voor een aantal jaren. Ik ben nu full-time werkzaam voor hun in de corporate headquarters als Elite Athlete Coordinator / Jr. Marketing & P.R.

Het is heel leerzaam en sluit precies aan bij mijn ervaring en opleiding. En met collega’s zoals Arturo Barrios – former world-record holder 10,000 meters (Mexico) is het een zeer sportief bedrijf. (www.spirafootwear.com)

Wil je je vestigen in de VS?
Ik zit nu inmiddels 9 jaar hier, en de tijd vliegt! Ik werk/ verblijf hier op een Visum. Amerika heeft me veel goede opportunities gegeven die ik niet in Nederland had kunnen krijgen. Ik weet niet of ik me voorgoed ga vestigen in de VS, maar voor mijn carriere (sport en werk) is het op dit moment voor mij de plek om te zijn. Het maakt me niet uit waar in de wereld ik zou wonen, zolang ik maar gelukkig ben! Maar ik mis Friesland af en toe nog wel hoor!

Sport
In welk ‘seizoen‘ zit je nu?
Ik ben pas weer begonnen met trainen, na een poosje rust te hebben genomen. Ik zit nu dus in mijn pre-season opbouw.

Wat staat er de komende maand voor je op het programma?
Veel duurwerk, wat ik haat! Dit is voor mij de saaiste periode van het jaar. Ik reageer wel goed op duurwerk, dus ik weet dat ik het moet doen. Ik probeer het fun te maken door met mede ex-UTEP-ers roadraces in o.a Mexico te doen.

df20080705_47437.jpg
Foto: Karel Delvoye

Op wiens schema’s train je ? En train je met een groep?
Ik train nu voor het 3e jaar op Paul Wernert zijn schema. Ik ben, na een paar jaar by Coach Paul Ereng te hebben getraind, naar Paul Wernert overgestapt. Paul Wernert heeft Paul Ereng zelf een poosje begeleid in zijn top-jaren, hun visies zijn aardig hetzelfde. Ik ben niet iemand die heel afhankelijk van een coach is, en ik houd van Paul W. zijn nuchtere coaching style. Larry Jessee (world-class polevaulter in his days) helpt me met mijn weights/ plyo’s als ik in de U.S ben. Waar mogelijk train ik met andere post-collegiate athletes die bij UTEP trainen. Er zijn hier weinig/geen meisjes die post-collegiately lopen. We hebben wel een leuke internationale groep met ook veel ‘Nederlanders’ (o.a Jairo Duzant – Daniel Ward – Ryan Shields – Churandy Martina – Dirk de Heer)

Kom je tussendoor nog terug naar Nederland voor wedstrijden?
Toen ik Graduate Assistant was liep ik nog wel indoor-meets omdat ik toch met het team mee travelde. Maar ik heb al 3 jaar geen echt indoor seizoen gedaan, het is te kort en er zijn hier te weinig wedstrijden. Daarom geef ik de voorkeur om door te trainen voor het outdoor season. De outdoor meets beginnen hier ook altijd al in Maart. Vroeger kwam ik nog wel terug naar Nederland voor de kerstdagen, maar mijn zus woont in Curacao en als ik kan kiezen tussen de twee voor mijn winter trainingen dan is die keuze snel gemaakt!

Hoe ging het afgelopen seizoen?
Ik kon pas in december beginnen met ‘echte’ normale trainingen omdat ik sinds de zomer ziek was geweest en dat heel lang duurde ( kidney-infection) Daardoor kon ik een aantal maanden niks doen. Ik begon pas heel laat, maar het ging toch wel redelijk goed, zodat ik in Mei van dit jaar bij mijn eerste wedstrijd sinds 8 maanden bij de Jamaica International Invitational mijn season opende in 2.05. Daarna ben ik op die tijd blijven haken. Ik loop altijd heel constant, geen uitschieters. Ik liep de hele zomer 2.04 / 2.05; in de regen, in mooi weer, solo, in een sterk veld. Ik loop nu al 2.03 sinds 2004. In 2007 was ik in super vorm totdat ik mijn hamstring scheurde bij de Europa Cup in de 4×400. Ik denk dat ik dat jaar een dip had kunnen maken onder de 2.03, maar toen ik hersteld was van mijn hamstring werd ik erg ziek.

Wat is je doel het komende seizoen?
Stay Healthy en dan eens flink onder die 2.03 lopen:)

df20080706_48808.jpg
Foto: Karel Delvoye

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • LourensKl

  Weer iemand die traint bij Paul Wernert. Wie is nu precies deze mysterieuze Hagenees die al jaren diverse toppers onder zijn hoede heeft, maar die de publiciteit lijkt te mijden? Iets voor Losse Veter om deze trainer eens aan de tand te voelen?

 • Ik denk dat het meer iets is voor LourensKI om deze trainer aan de tand te voelen.
  De niet zo mysterieuze man die de publiciteit maar niet lijkt te kunnen mijden.
  sterkte en wijsheid toegewenst Paul.

  En José; veel plezier en vooruitgang toegewenst.
  mooie baan zeg, lopen moet daar echt een genot zijn.
  Toon

 • Jose traint en leeft al 13 jaar lang voor haar geliefde sport Atletiek !!. Vele sportvrienden mochten we ontmoeten tijdens de wedstrijden, respect voor hun prestaties, en ook trainers. Ik weet wat Jose en de andere atleten er allemaal voor moeten laten en doen, en dan …jawel LourensKI . Hierbij maak ik mijn e-mailadres openbaar en bij reaktie krijg je ook mijn telefoonnummer, wellicht krijg ik de kans het ook nog persoonlijk aan je uit te leggen. eitvanderveen@orange.nl

 • LourensKl

  Geachte mevrouw van Ommen.

  Ik bedoelde dat je niet kunt zeggen dat Paul Wernert de publiciteit zoekt. Sommigen noemen hem zelfs ‘mysterieus’. Daar ligt een kans voor Losse Veter!

 • Jordy Hindriks

  Paul publiciteit mijden? Hij laat hier geregeld van zich horen! En bij alle baancircuitwedstrijden in NL en wedstrijden in buiteland ook altijd op of rondom de baan te vinden.

  Ik zou zeggen spreek m eens aan….

 • LourensKl

  Dat hij meedoet aan een discussiesite betekent nog niet dat hij bekend is bij het grote publiek. Vergelijk hem eens met trainers als Guido Hartensveld, Honore Hoedt en Rob Veer: die verschijnen veel vaker in de media.

  Ja toch Paul?