Merel de Knegt: ‘Wat zou ik graag weer even lekker diepgaan’

Zwangerschap en topsport. Merel de Knegt werd vorig jaar Nederlands Kampioen op de 10 km en op de halve marathon. Dit jaar heeft ze beide titels niet verdedigd. Nadat Merel hoorde dat ze zwanger was, besloot ze geen wedstrijden meer te lopen. Inmiddels is ze 20 weken zwanger en wij waren benieuwd hoe het met Merel gaat en haar plannen na de zwangerschap.

Atletes komen voor de keuze te staan of ze kinderen willen en zoja wanneer is dan het geschikte moment? ´Ik heb er best wel over nagedacht wanneer het geschikte moment is. Naast het feit dat het allemaal nog moet lukken natuurlijk. Maar op gegeven moment kwam ik er wel achter dat het nu niet uitkomt om die en die wedstrijd, en volgend jaar dan is er wel weer een andere wedstrijd. En over twee jaar is er wel weer iets anders. Dus zo´n zwangerschap komt eigenlijk nooit uit.´

De Knegt werd in 2007 Nederlands kampioene op de 10km en halve marathon. Beide kampioenschappen waren dit jaar ook in haar planning opgenomen. Sterker nog, de hele opbouw had de atlete erop afgestemd. Ze ging echter niet van start. ´Het was wel een beetje dubbel. Toen ik in begin wist dat ik zwanger was, was ik echt hartstikke blij. Maar dat was net voor Schoorl [het NK 10km, waar De Knegt haar titel kon verdedigen, red.]. Ik twijfelde enorm of ik Schoorl wel of niet zou gaan lopen. Ik had zo goed getraind. Dat was wel even slikken. Eenzelfde gevoel had ik rondom de CPC, toen ik er daar niet bij was. Vorig jaar won ik, na een uiterst spannende strijd met Nadja. Om deze kampioenschappen niet te lopen was niet makkelijk, maar de zwangerschap is wel bewust gekozen.´

De atlete wil na haar zwangerschap terugkomen en dat heeft mede het moment bepaald. ´Ik heb wel gedacht: Nu ben ik nog jong en dan kan ik misschien makkelijker terug komen op niveau dan wanneer ik het doe op mijn 30ste of 31ste. Ik ben straks 29. Ik hoop dat het gaat lukken om terug te komen. Misschien dat ik daar over een half jaar heel anders over denk. Maar vooralsnog ga ik toch echt proberen om terug te komen.´

Radcliffe is voor Merel het grote voorbeeld. ´Dat was ook het eerste wat mijn moeder zei: ´Kijk maar naar Paula Radcliffe´. Maar ja, dan noem je er ook wel iemand. Zij is wereldniveau en is weer heel snel op niveau terug gekomen. Veel mensen geven mij het advies om heel voorzichtig te zijn met weer beginnen en terugkomen. Ik heb van een aantal dames gehoord die na hun zwangerschappen eigenlijk vrij snel zijn begonnen en ook eigenlijk vrij snel op hun oude niveau terug zijn gekomen, maar daarna behoorlijk zwaar geblesseerd zijn geraakt.´

´Alles schijnt toch weker te worden. En dan is lopen toch echt anders dan fietsen. Met lopen krijg je behoorlijke klappen en moet je dus extra voorzichtig zijn. Ik ben nu ook wel wat meer krachttraining aan het doen. En dan kan ik na de zwangerschap sneller gaan fietsen. Want ik ken mezelf. Ik wil na negen maanden weer lopen.´

Trainen
´Op dit moment train ik 6 keer week. Op dinsdag naar de baan en op zaterdag en donderdag train ik ook met de groep mee. Maar als zij op de baan 6*1000 doen, dan doe ik 6*400m. Ik kan goed merken dat er dingen veranderen. Zodra ik aanzet, en zeg maar 14, 15, 16 ga lopen, zit ie zo op 170. Ik heb gewoon een hele hoge hartslag. Dat was ook het eerste waaraan ik merkte dat ik zwanger was. Ik zei ook tegen Jacob [haar vriend, red.] dat ik niet snap dat er vrouwen zijn die niet merken dat ze zwanger zijn. Toen ik net wist dat ik zwanger was, merkte ik dat ik heel kortademig was. Ja, we zijn natuurlijk wel heel anders met ons lichaam bezig dan de meeste vrouwen.´

‘Twee keer per week smokkel ik wel een beetje .Bijvoorbeeld afgelopen woensdag trainde ik in de Warande en daar hebben we een bepaalde ronde waar we stukken snel doen en stukken rustig en dan kan ik wel mee. Ik heb te horen gekregen dan mijn hartslag niet boven de 160 mag komen. En als ik dan 6*400 doe, smokkel ik een klein beetje. En heb ik wat interval. Dan is het wel minder snelheid dan wat ik gewend ben, maar dan heb ik wel wat anders dan alleen duurlopen.’

´Ik mis al wel dat harde trainen. Wat zou ik gewoon graag even lekker diepgaan. Lekker even keihard, gewoon op het eind gas erop.´

Come back
‘Na de zwangerschap ga ik minder werken, 24 uur. Dat geeft al heel wat meer vrije tijd en kan ik proberen op niveau terug te komen en wedstrijden lopen. Dan heb ik nog een klein stukje van 2008 en heel 2009 om op niveau te komen. In 2009 ga ik dan 10 km en halve marathons lopen.’

‘2010 zou een mooi streven zijn om dan een marathon te lopen. Ik ben dan 31 en dat zou een mooie leeftijd zijn. Rotterdam is een hele mooi marathon, zeker om er je debuut te maken. Ik wil dan wel gewoon de marathon lopen in het niveau dat ik gehad heb.’

Tekst en foto’s: Vivian Ruijters

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>