De veertig Rotterdamse marathons – 1995

rotterdam9545562239.jpg

De marathon van 1995 was nog niet begonnen en het eerste incident was een feit. De winnaar van vorig jaar, Vincent Rousseau, besloot enkele minuten voor de start dat het te warm werd voor hem. Rousseau stond bekend als een rare snuiter maar nam een terechte beslissing. Hij wist dat hij slecht presteerde bij temperaturen boven de vijftien graden. Hij had de voorspellingen al dagen in de gaten gehouden maar toen het plotseling nog warmer werd besloot hij het startvak weer uit te wandelen. De temperatuur op Zestienhoven was in de schaduw opgelopen naar vijftien graden en een relatief lage luchtvochtigheid van vijftig procent.

De planning was dat de voorste groep uit een man of zeven met hazen zou bestaan. Maar na vijf kilometer in 15.10 liepen er vrolijk twintig man in de kopgroep. Een van de lopers die zich niet gek liet maken was Bert van Vlaanderen.

Ondanks de grote groep werden de eerste twintig kilometer niet heel hard gelopen. De tegenwind en de warmte weerhield menig loper om het initiatief te nemen. Het was tempomaker Martin Pitayo die versnelde en de wedstrijd openbrak. De Europees kampioen Martin Fiz leek eventjes de dupe te worden maar het lukte hem om terug te komen en na het uitstappen van haas Pitayo begon hij op zijn Afrikaans te versnellen totdat de concurrentie eraf was. In een nieuw Spaans record van 2.08.57 kwam Fiz op de Coolsingel aan.

rotterdam95668784493.jpg

En Van Vlaanderen? Die haalde met zijn opmars in het tweede deel alle voorgangers in. Stuk voor stuk gingen ze er aan voor de moeite. Alleen Fiz niet, maar met zijn tweede plaats (en Nederlands kampioenschap) had Van Vlaanderen definitief de harten gestolen van de atletiekliefhebbers.

rotterdam95667881231.jpg

Zoals meestal was het vrouwenveld het ondergeschoven kindje van de Rotterdam marathon. Buiten het zicht van de camera’s waren het Carla Beurskens en de Spaanse loopsters Monica Pont en Carmen de Fuentes die streden om de ereplaatsen. Het was Monica Pont die zich mocht kronen tot de winnares van deze editie. Beurskens werd Nederlands kampioene met tien minuten voorsprong op de onbekende Barbara Lommen.

De uitslag van de dertigste Rotterdamse marathon:

Heren

1. Fiz 2.08.57
2. Van Vlaanderen 2.10.36
3. Garcia 2.10.54
4. Strigiakov 2.11.03
5. Kimaiyo 2.11.36

Dames

1. Pont 2.30.34
2. Fuentes 2.21.20
3. Beurskens 2.32.39

Heeft u een mooie Rotterdam marathon anekdote mail ons dan:
1908rotterdam2008@live.nl

© Mark de Boer

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>