Rotterdam Marathon 1993: Peper schoot de hemel lek

sany0061.JPG

Naar aanleiding van de reactie van Ad van Hest gingen wij op zoek naar meer info over onder andere het debuut van Wilma van Onna in 1993. Haar debuuttijd is vooralsnog haar pr gebleven. Wij vonden in Atletiekwereld een verslag van 2 pagina´s, geschreven door Cors van den Brink. Het deel over de vrouwen hebben wij overgenomen en is hieronder te lezen.

Bij de vrouwen liep Anne van Schuppen buiten het bereik van de televisiecamera´s het beste deel van haar wedstrijd. ´Ik vertrok op een schema van 2u31´20 en heb dat tot 35 kilometer goed kunnen vasthouden´, aldus de Haagse, die daarmee dus aanmerkelijk regelmatiger liep dan de mannen. Maar daarvoor gaf ze de eer aan de haas Fhilip Steelandt, die haar tot de 36ste kilometer vergezelde.´Hij was ook op Lanzarote tijdens de voorbereidingen – je moet toch ook je paslengte op elkaar afstemmen en van ekaar goed weten hoe je loopt – en de samenwerking liep perfect´.

het verval in de laatste zeven kilometer, waarin ze bijna drie minuten verloor op de bedoelde eindtijd, is terug te voeren op de toenemende stijfheid door vocht en kou. ´Het was gelukkig minder koud dan in mijn vorige marathon in Frankfurt (in oktober, waar Van Schuppen in 2u37´36 finishte), maar ik heb liever dat het in Stuttgart warm is. Daar heb ik minder moeite mee´.

Van Schuppen gaat in mei drie weken op hoogtestage in het Amerikaanse Boulder en zal daar ook een wedstrijd over tien kilometer lopen.´Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet, maar ik ben niet van plan een tweede hoogtestage te doen. Ik heb er nog te weinig ervaring mee en wil voor het WK niet experimenteren.´

Net als Van Vlaanderen werd ook Van Schuppen op de Coolsingel nog bedreigd. Debutante Wilma van Onna zat vlak achter haar en finishte op dertien seconden van de winnares. ´Als ik geweten had dat het verschil zo klein was, had ik beslist eerder aangezet´, aldus de in El Paso wonende atlete. Formeel mist ze als tweede het recht op uitzending naar Stuttgart, maar in een tweede marathon binnen een half jaar had ze toch geen trek.´Ik ben we definitief overgestapt naar de weg, maar wil het rustig blijven opbouwen.´

Uitslagen vrouwen Rotterdam:
1. Anne van Schuppen 2u34´15
2. Wilma van Onna 2u34´28
3. Maton (Bel) 2u39´24
9. Barbara Kamp 2u48´58

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>