Halve van Egmond in 1985: ´Het was alsof ik op de Noordpool liep´[beelden + interview]

rusmanegmond545699872.png

De Halve van Egmond wordt traditioneel onder zware weersomstandigheden gelopen. Maar zo spartaans als in 1985 zal het aankomende zondag niet snel worden. ‘Het leek of ik op de Noordpool liep.’ Het Parool schreef over een ‘levende kerstkaart’, de Volkskrant hield het op ‘klimatologisch geweld’. Een ding weet Cees Lansbergen, organisator van de Halve van Egmond, in elk geval zeker: ‘Zo zwaar als in 1985 wordt het nooit meer.’

Dikke sneeuwvlokken, bevroren duinpaden, een snijdende storm en een temperatuur van min zes graden zorgden voor een surrealistisch decor bij de dertiende editie van de halve marathon. Topfavoriet Marti ten Kate herinnert zich dat het de avond tevoren, tijdens de traditionele pastaparty, nergens anders over was gegaan. ‘Welk schoeisel doe je aan? Hoe bescherm je je het beste tegen de kou? Niemand die het precies wist.’

Een dag later bleef Ten Kate zo lang mogelijk op zijn kamer van hotel Bellevue, vlak bij de start, aan de boulevard van Egmond. Pas een paar minuten voor het startschot vloog hij naar buiten om te beginnen aan de halve marathon. Met medelijden bekeek hij de recreanten. Ze stonden te rillen van de kou, bij sommigen hingen de ijspegels al aan hun baarden.

Met name in de duinen zagen de atleten nauwelijks waar ze liepen. ‘Ik vroeg me steeds af: loop ik nog goed of ben ik verdwaald’, zou Peter Rusman na afloop zeggen. De Limburger was een nationale subtopper, maar kon vanwege zijn veldloopervaring het beste uit de voeten op het keiharde strand. Reputaties telden niet in deze expeditie, zoveel was duidelijk. ‘Peter was typisch zo’n loper die in dit soort omstandigheden kwam bovendrijven’, aldus Ten Kate.

Op de boulevard van Egmond kwam Rusman als eerste over de finish in een tijd van 1.10.20. Onderweg had hij nauwelijks publiek gezien. ‘Het was net alsof ik op de Noordpool liep’, zei hij. Pas bij de finish zag hij weer mensen en kreeg hij een bos bloemen in zijn handen gedrukt. Bij de vrouwen won Wilma Rusman, de vrouw van Peter Rusman. De Volkskrant schreef:”Rusmannen bestand tegen sneeuwstorm op Egmonds strand.”

Rusman werd in maart van datzelfde jaar nog tweede bij de 20 van Alphen, gevolgd door een persoonlijk record op de marathon, in Rotterdam: 2.14. 52. Verbijsterd reageerde de atletiekwereld toen in september van dat jaar bekend werd dat Rusman zelfmoord had gepleegd. Peter Rusman werd slechts 32 jaar. (De Pers)

Vorig jaar werd een reportage uitgezonden met TV beelden van de editie 1985 en een interview met Wilma Rusman

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>