Som en Okken gaan verder met Grete Koens

som_128514h.jpgArnoud Okken en Bram Som trainen vanaf 1 november met Grete Koens. De twee atleten besloten woensdag na een evaluatie een punt te zetten achter de twaalf jaar durende samenwerking met bondscoach Honoré Hoedt. Oud-atlete Koens werkt momenteel als bondscoach talentontwikkeling bij de Nederlandse Atletiek Unie KNAU.

Okken en Som kwamen tot de conclusie met Hoedt te breken omdat ze ‘toe waren aan een nieuwe impuls’. Hoedt is als bondscoach talentontwikkeling belast met de voorbereiding en coördinatie van een integraal talentenplan voor de verschillende atletiekonderdelen. Daarnaast verzorgt ze al training van enkele talenten op de midden- en lange afstand.

Okken, Europees kampioen indoor op de 800 meter, en Som, vorig jaar Europees kampioen outdoor op de 800 meter, gaan onder leiding van Koens toewerken naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking. Koens trainde in haar sportcarrière vele jaren met de nu aan de kant gezette Hoedt. (Bron:Elsevier)

Lees ook het artikel in het Algemeen Dagblad

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Het besluit van Okken en Som tot kappen met Hoedt komt als een bizarre verrassing. Bizar, omdat beiden juist in augustus 2006 en maart 2007 de beste prestaties van hun loopbaan hebben geleverd, met voor elk een Europese titel op de 800 meter.

  Weinig topatleten zijn beter geworden van een breuk met de trainer/coach, waarmee ze hun eerste, soms uiteindelijk zelfs grootste successen hebben behaald. We denken bijvoorbeeld aan Klaas Lok, Rob Druppers, Arjen Visserman, Rob de Brouwer, Gertja Liefers, en Najla Jaber.

  De keus voor Grete Koens is niet gemakkelijk te berijpen. Als onze info juist is, heeft de Atletiekunie haar aangetrokken voor de jeugdopleiding op de midden- en lange afstand. We herinneren er maar even aan, dat ze niet lang na haar aantreden al een grote vergissing maakte door voor een semi-interland van de C-jeugd in Almelo de beste loopster van het seizoen op de middenafstand domweg te vergeten. Deze loopster, Maureen Koster, won op het NJK in Utrecht twee keer zilver bij de B-meisjes, in beide gevallen achter een winnares van aparte klasse (Marlies Manders op de 800, en Margriet Berkhout op de 1500 meter).

  Zij legde verder veel te veel gewicht bij eenmalige prestaties op de 600 meter, die helemaal niets zeggen voor de langere afstanden, omdat de 600 meter geen middenafstand is, en bovendien vanwege de verouderde startprocedure een grote loterij.

  Die 600 meter is later gebruikt als een veel te belangrijk selectiemiddel voor uitnodigingen voor de regiotrainingen in Heerhugowaard en Krommenie, Rotterdam, Apeldoorn, en Vught. Iedereen die een voor CD-junioren meer dan gemiddelde spiermassa heeft, kan de criteria gemakkelijk aan, en hoeft helemaal geen aanleg voor de midden- en lange afstand te hebben. Dat geldt trouwens zelfs nog voor de 1000 meter, waarop verspringer Emiel Mellaard bijvoorbeeld uitblonk als D-junior. Bij een EK indoor meerkamp zie je hele horden atleten van 90 of meer kilogram gemakkelijk binnen de 2.40 op de 1000 meter blijven…

  De grote overdaad aan regiotrainingen op zaterdag in Rotterdam, Apeldoorn, en Vught geeft aan, dat er door Koens c.s. niet goed is nagedacht over de gevolgen voor de wedstrijdbeoefening op de zondagen.

  De nieuwe trainer/coach van Okken en Som heeft dus nog te weinig van waarde toegevoegd om te kunnen zeggen dat zij met haar de beste keus hebben gemaakt.

  Het zou natuurlijk ook kunnen zijn, dat er op meerdere fronten een machtsstrijd is ingezet, op het ene front tussen regio- en clubtrainers met de jeugd als inzet, en op het andere tussen enkele bondscoaches. Dat Grete Koens daarbij dan tot een soort maarschalk Zjoekov lijkt te zijn gebombardeerd, is ronduit verbazingwekkend.

 • Beste Michel,

  Ik weet te weinig van de huidige C meisjes en het niveau om iets hierover te kunnen zeggen.

  Wel heb ik ervaring met Grete als trainster. Zij heeft een tijd bij PAC in Rotterdam training gegeven en heeft ook voor mij persoonlijke schema´s gemaakt.

  Ik heb bij trainers als Haico Scharn, Tonnie Dirks, Lex van Eck, Jan van Uden, Henk Mentink getraind en moet zeggen dat ik Grete Koens prima in dat rijtje vind passen.

  Zij is deskundig, heeft er kijk op, heeft kennis en vooral ook eigen ervaring om op niveau te trainen en te presteren.

  Grete beheerst loopscholing, weet ontzettend veel van circuit training, krachttraining en alternatieve training

  Daarnaast weet zij ook over te brengen waarom iets goed is. Zij onderbouwt haar schema´s en licht ze naar behoefte toe.

  Daarnaast is Grete leergierig en gaat ze op in haar vak, zoals ze een aantal jaar geleden nog leefde voor haar topsport.

  Als persoon is zij integer:ook niet onbelangrijk.

  Samenvattend kan ikzelf dan ook wel de stap begrijpen waarom Bram en Arnoud bij haar gaan trainen.