Jessica Gal rent in een regenpak om harder te zweten

jessica-gal.jpg,,In de jaren dat ik judoka was, liep ik al vrij veel hard. Dat waren echter nooit lange afstanden. Ik liep vaak om af te vallen, wat nodig was om in de juiste gewichtsklasse te blijven. Soms rende ik zelfs met een regenpak aan. Dan zweette ik harder en viel daardoor meer af. Ik heb dus redelijk wat ervaring en zie de marathon met veel vertrouwen tegemoet. Begin deze maand deed ik mee aan een 30-kilometerloop in Amsterdam. Ik zou er 20 kilometer lopen, maar het ging zo lekker dat ik na 20 kilometer dacht: laat ik maar meteen de hele afstand afleggen. Het gaf me een enorme boost dat ik die 30 kilometer zonder problemen kon overbruggen.

Ik ben onlangs pas in het Peking-project gestapt. Noem me de vervanger van Erik Dekker, die zich met een blessure heeft moeten afmelden voor de marathon. Mijn voorbereidingstijd op de race is dus kort. Toch denk ik dat ik het er in China goed vanaf kan brengen. Vorig jaar december kwam ik bij een avond van een club voor oud-topsporters Bas van de Goor tegen, die ook aan de marathon van Peking meedoet. Hij vroeg mij of ik zin had om mee te lopen. Ik was zwanger en hield de boot af. Eind januari ben ik bevallen van een zoon en daarna heb ik het hardlopen weer opgepakt. In het begin had ik tijdens het lopen nog wat last van mijn buik, maar het ging al snel beter.

Marko Koers, een andere Peking- ganger, belde mij in de zomer op met de vraag of ik hem in augustus wilde ondersteunen bij een evenement waarin werd gezocht naar een haas voor sportpresentator Humberto Tan, die zich in China ook aan de marathon zal wagen. Het balletje is toen echt gaan rollen. Ik zei tegen Marko dat ik ‘Peking’ zelf best zag zitten en uiteindelijk kon ik aan de deelnemerslijst worden toegevoegd.

Ik ben ervan overtuigd dat ik die hele marathon moet kunnen uitlopen. Ik ben sportarts en kom veel in aanraking met hardlopers. Ik weet dankzij mijn beroep dat de sport zeer blessuregevoelig is. Ik weet daarnaast dat een marathon prima te doen is, als je maar goed bent voorbereid.

Ik heb als arts marathonlopers op bezoek gehad van alle leeftijden. Hardlopen is een ideale bezigheid voor oudere mensen, omdat het een duursport is waarbij de intensiteit niet al te hoog ligt. Als personen op leeftijd een marathon kunnen volbrengen, zou je toch denken dat hij mij ook moet lukken. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik het niet red op 21 oktober. Alleen een acute zweepslag kan mijn tocht door Peking verpesten.’’

Bron:AD

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Ad Peeters

    Judoka’s (en ook boksers) komen uit in gewichtsklassen waarvoor de weging vaak ruim voor de wedstrijd plaats vindt (b.v. de avond voor de wedstrijd). Omdat bij deze gewichtsklassen het aantrekkelijk is om ivm kracht bovenin de klasse te zitten, is bijna iedereen net te zwaar (of vecht een klasse te licht). Voor de weging loont het dan de moeite om door een een combinatie van laxatie en transpiratie te dippen.
    Gelukkig kennen we in de atletiek zelfs bij kogel en hoog geen gewichtsklassen, anders hadden wij ook met deze clowneske vertoning te maken.
    Met afvallen heeft rennen in een regenpak dus niets te maken. Met ongezond dippen wel.