Wat is het beste dieet voor hardlopers?

Een killerbody, een strakke buik of gewoon een paar kilo minder om nog sneller te gaan. Gewichtsverlies is een van de belangrijkste redenen om te beginnen met hardlopen. Maar fanatiek trainen en afvallen is geen eenvoudige combinatie. Om flink te trainen heb je namelijk wel voldoende energie nodig. Ook voor je herstel is het belangrijk dat je genoeg blijft eten. Populaire diëten beloven je gouden bergen. Of eigenlijk: kilo’s gewichtsverlies. Maar houden ze wel rekening met al die kilometers die jij afraffelt? Losse Veter toetst populaire diëten. Wat is het beste dieet voor de hardloper?


foto: Jamie Peeters

Afvallen: een simpele rekensom
Gewichtsverliezen is in theorie eenvoudig: je moet meer energie verbruiken dan je inneemt via je voeding. Het maakt daarbij – voor gewichtsverlies – in principe niet uit of je die energie haalt uit pakjes boter of uit bananen. Voor je gezondheid bestaat er wel degelijk een groot verschil. Een gezond dieet voorziet je van alle mineralen en vitaminen en levert voldoende eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en vezels. En dan het liefste ook nog zoveel mogelijk variatie.

Studies laten zien dat wanneer deelnemers zich strikt houden aan een voorgeschreven dieet, het niet uitmaakt of je eiwitten, vetten of koolhydraten schrapt. Zolang er maar sprake is van een energietekort. Toch zijn er producten die kunnen helpen om af te vallen. Niet zozeer omdat ze zorgen voor een hogere energieverbranding, maar omdat ze ervoor zorgen dat we langer, of sneller, vol zitten. Met als gevolg dat je minder van dat product eet, minder snel weer iets eet en later op de dag minder eet. Zo weten we dat een eiwitrijk ontbijt (denk aan kwark, yoghurt, eieren) ervoor kan zorgen dat je de rest van de dag minder eet. Ook vezelrijke producten (volkorenbrood, peulvruchten, roggebrood, quinoa) zorgen ervoor dat we langer verzadigd zijn en minder zin hebben in tussendoortjes.

Eet je bijvoorbeeld bij het ontbijt twee witte boterhammen met jam en een glas sinaasappelsap dan levert je dat zo’n 300 kcal. Eet je in plaats daarvan een schaaltje magere kwark met ongezoete muesli en een banaan dan levert je dat ook 300 kcal. Dat schaaltje kwark met muesli zorgt er echter voor (door de vezels en het eiwit) dat je veel minder snel weer trek krijgt. Je kunt zo je tussendoortje om 10.00 uur zonder hongergevoel overslaan. De vezelarme (en suikerrijke) witte boterhammen met jam en het sinaasappelsap zorgen daarentegen voor een razendsnelle stijging en daarna daling van je bloedsuikerspiegel. Om 10 uur heb je alweer schreeuwende honger. Het maakt, voor succesvol gewichtsverlies, dus wel degelijk uit wát je eet. Regel 1: Een effectief dieet voorziet je van voldoende vezels.

Handig om te weten maar wat is het beste dieet voor lopers? En wat welk dieet doet en inhoudt? In het Losse Veter magazine #20 (nov/dec nummer) is het volledige artikel te lezen. Miriam van Reijen vergelijkt diverse diëten en geeft handige tips voor lopers. Losse Veter magazine is verkrijgbaar in winkels als Bruna, AKO, Primera en diverse hardloopspeciaalzaken. Daarnaast is het ook online te bestellen.

(Nieuwjaars)tip
Op zoek naar meer info over training en voeding? Neem een abonnement (€29,95) op het Losse Veter magazine en ontvang als welkomstcadeau het boek ‘Bewust hardlopen’. klik hier voor meer info

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>