Blessure Bolt zou gevolg zijn van slechte organisatie WK atletiek

Verschillende atleten hebben zaterdagavond hun beklag gedaan na de 4×100 meter, waarbij Usain Bolt op dramatische wijze geblesseerd uitviel. De Jamaicaan, die afscheid neemt van de sport, kreeg in de laatste 100 meter van de finale in de estafette last van zijn hamstring en verspeelde zo een medaille voor zijn land.

Diverse estafettelopers denken dat de dramatische blessure werd veroorzaakt door het lange wachten voor de wedstrijd, waardoor de atleten hun warming-up misliepen. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • En maar extern attribueren…. (het toeschrijven van oorzaken aan gebeurtenissen). Goede prestaties komen door de atleet zelf en tegenvallers zitten altijd in de omgeving om bij anderen. Het is reëler om ook naar het eigen gedrag te kijken. In het geval van Bolt lijkt het erop dat hij zich minder goed geprepareerd heeft. Zijn derde plek op de 100, en de manier waarop toonde dat al aan. Een blessure is geen toeval en ontstaat nooit zomaar. Er is altijd sprake van een disbalans in belasting en belastbaarheid. De enorm intensieve wedstrijdbelasting vraagt om een extreem goede belastbaarheid. Vraag is of Bolt zijn houdingsspieren voldoende getraind heeft. Hij was mentaal al erg bezig met stoppen, terwijl hij, als hij kiest voor deelname had moeten kiezen voor een zo goed mogelijk voorbereiding op zijn laatste kunstje. Op routine doe je geen WK. Wie alleen de omstandigheden aanwijst als verklaarbare factoren is als een zachte heelmeester.

  • @ Bolt heeft sinds 2008 altijd geleverd. Het heeft hem tig keer goud, roem en een paar 100 miljoen opgeleverd. Hij was en is een grote aanwinst voor de atletiek om zijn showmankunsten en de gekkigheid. Hij snapt wat baanatletiek in deze barre tijden nodig heeft. Dit heet entertainment. Ik weet zeker dat hij er na zondag jl. al een feestje op heb zitten. Maar jij zet hem in een reagluursel even weg als een zeurpiet die er met de pet naar gooit. Met je attribueren en er dan ook bij zetten wat de betekenis is haha Jij weet allemaal wel hoe het zit. Je doet me denken aan een typetje in de film ‘Das leben der anderen’

  • Je kunt natuurlijk ook gewoon eens geblesseerd raken he, het leven is natuurlijk niet 100% te sturen. Na zijn wr jaar is hij gewoon langzaam minder geworden. Zijn hele carriere blijft natuurlijk staan als een huis.

   • Blessures hebben altijd een oorzaak, ze ontstaan nooit zomaar, Ik hoorde Menno Vloon bij zijn uitschakeling nog zeggen: ‘Waarom moet mij dit nu overkomen’. Dat zijn is één van de slechtst denkbare (en niet vruchtbare)redeneringen: jezelf als slachtoffer van omstandigheden zien.
    Ook bij Bolt geldt dat zijn hij niet gewoon geblesseerd raakt. Hij was niet goed geprepareerd voor ultiem presteren.
    Het kenmerkende van attribueren door topsporters is overigens dat zijn doorgaans in redelijk perspectief de interne en externe oorzaken weten weer te geven. Subtoppers hebben de neiging vooral extern te attribueren: het was het weer, de scheids, de tegenstander.

    • Hoe simpel geredeneerd van Clemens, alles doodredeneren: er is een aanwijsbare oorzaak en dat ben je zelf. En wat een idde: Bolt is nu een subtopper omdat hij net zoals veel anderen klaagde over de lange wachttijden… allemaal subtoppers? Laat ons nog eens lachen, Clemens

     • @Harry, jouw sterke kant is het belachelijk maken van mensen met een andere mening dan die van jou. Nu nog oefenen met het voeren van een zinvolle discussie.

     • Harry hoeft mensen niet belachelijk te maken, in jouw geval doen ze dat zelf wel bijv. door de beste stuurman aan wal te zijn en overal eenzelfde antwoord op te hebben.

     • Prima Joop, mensen zoals jij weten de discussie inhoudelijk verder te brengen….
      Terug naar die inhoud: ik reageerde op het bericht dat de organisatie van het WK oorzaak zou zijn van het fysiek ongemak van Bolt. Dat vind ik te gemakkelijk en ook geen eerlijke analyse. Niet alleen in het geval van Bolt gebeurt het, maar in de atletiek (sport) in het algemeen. Zo hoorde ik een atlete bij een tegenvaller zeggen dat dit alles onderdeel was van het plan van god. of vragen trainer en atleet bij een blessure zich af waarom ons dit moet overkomen. Ik hoor de weermannen op tv regelmatig zeggen dat de warme periode wordt afgestraft door onweer. Hoezo afstraffing? Is er iemand verantwoordelijk voor? En die vindt dat op mooi weer een straf moet volgen? Of zijn het gewoon natuurkundige wetten?
      Door zuiver te attribueren helpen we de sporter verder. leren we kijken naar de werkelijke oorzaken en gaan we daar invloed op uitoefenen, zodat we sterker uit blessures komen en een blessure niet langer als toeval zien, een straf van god of andere onverklaarbaarheden. Dan kunnen we ook inhoudelijke discussies voeren, tegen god’s bedoelingen is immers niks in te brengen…

    • Een topsporter zit tegen de grens, iemand die nooit geblesseerd is geweest onderpresteerd. En we kunnen ook per ongeluk een blessure krijgen. Verstappen op een randje, partijtjes voetbal, enz enz.
     Pols kun je makkelijk net een foute windvlaag krijgen, gebeurt gewoon.

    • Martijn Jorritsma

     Clemens: nu zeg je het zelf al. Bolt raakte niet zomaar geblesseerd. Zijn warming-up liep in de soep door het lange wachten in de kou… Maar als ik jou was zou ik gewoon vasthouden aan mijn eigen gelijk en met een setje kettlebells naar Kingston vliegen, de volgende Bolt opzoeken en hem je oefeningen laten doen. Dan hebben we volgend jaar gegarandeerd nieuwe wereldrecords!

 • @Clemens een beetje atleetje afkraken is een hobby van je? Mensen dus ook atleten vertonen menselijk gedrag. Heb je het basisboek psychologie al gelezen? Hollandse azijnpisser dat je bent haha

  • Michiel, fijn dat je erom kunt lachen. Jammer dat je geen inhoudelijke argumenten aandraagt Door iemand slechts een hollandse azijnpisser te noemen breng je enige serieuze discussie natuurlijk geen steek verder… kennelijk is dat ook niet je bedoeling.

   • Tom Wouters

    Wat een merkwaardige discussie hier. Clemens heeft gelijk als-ie zegt dat de reacties van de meeste anderen weinig aan de discussie toevoegt. En dat is jammer. Ik denk dat hij het grotendeels bij het rechte eind heeft. Blessures zijn heel vaak de eigen verantwoordelijkheid van de atleet in kwestie (of zijn trainer). Toeval komt echter ook wel eens voor. Zie de blessure van Eelco Sintnicolaas die hem bijna twee jaar kostte toen hij in Götzis 2015 over een horde viel die huit een andere baan kwam. Overigens is het een menselijk trekje van atleten om de schuld voor slecht presteren of geblesseerd raken snel bij anderen te zoeken.

 • Wonderlijk dat alleen Jamaicaanse atleten klagen. Het hele schema is toch al ruim van te voren bekend?! Zo laat melden, zo laat callroom etc. Planning tv-stations is er immers óók op afgestemd want sommigen schakelen naar studio/reclameblok als het niet interessant is. Dus ‘wachten op’ ceremonie(s) is simpel BS.
  Ik heb zo een vermoeden dat het na Rio niet meer zo hoefde van Bolt zelf, maar ter meerdere eer en glorie vh team (de natie) is overgehaald. Vandaar ook 100 m sprint en geen 200m wat ‘opwarmertje’ moest zijn voor de estafette.

 • Ik zal niet vergeten dat ik in Brussel op 5 september 2008 bij het warmup veld stond te kijken. En ik zag een lange man joggen. Hij droeg volgens mij toen al een Puma jas, capuchon op.

  Ik dacht dit is hem de man die met alle bestaande sprintregels heeft gebroken.
  Ik riep Mr Bolt…Usain een paar keer. Geen reactie. Uiteraard niet. Reageren doe je niet meer bij elke willekeurige kreet als je een paar weken ervoor 9.69 hebt gelopen en een wereldster bent geworden:)

  • Tom Wouters

   Wat een merkwaardige discussie hier. Clemens heeft gelijk als-ie zegt dat de reacties van de meeste anderen weinig aan de discussie toevoegt. En dat is jammer. Ik denk dat hij het grotendeels bij het rechte eind heeft. Blessures zijn heel vaak de eigen verantwoordelijkheid van de atleet in kwestie (of zijn trainer). Toeval komt echter ook wel eens voor. Zie de blessure van Eelco Sintnicolaas die hem bijna twee jaar kostte toen hij in Götzis 2015 over een horde viel die huit een andere baan kwam. Overigens is het een menselijk trekje van atleten om de schuld voor slecht presteren of geblesseerd raken snel bij anderen te zoeken.

   • @Tom, dank voor je bijval en normalisatie van de discussie. Inderdaad niets menselijks is atleten vreemd. In de groei naar volwassenheid zal een atleet steeds beter in staat zijn de oorzaak van gebeurtenissen eerlijk te duiden in externe en interne factoren en soms ook gewoon te zeggen: ‘ik heb gefaald’.