WK-steeple: Amerikaanse Coburn en Frerichs knallen naar goud en zilver

“Ik zal maar niet herhalen wat ik tegen Courtney heb gezegd”, vertelt Emma Coburn (26), de winnares van de 3000 meter steeple in Londen, want dat is niet voor kinderoren bestemd. Tijdens de uitzinnige vreugde van de twee Amerikaanse atletes wordt vrolijk gevloekt. Emma Coburn wint op de WK met 9.02.58 min., een nieuw nationaal record en kampioenschapsrecord. De tweede plaats van Courtney Frerichs (24) met 9.03.77 min. is een van de grootste verrassingen van de WK. Zij verbetert haar beste tijd met maar liefst 15 seconden. Brons is er voor titelverdedigster Hyvin Kiyeng (Jepkemoi) uit Kenia met 9.03.77 min.
 
Bij de steeple van de vrouwen wordt vooral naar de Keniaanse (of in Kenia geboren) atletes gekeken. De Amerikaanse Coburn heeft weliswaar brons gewonnen op de Spelen in Rio, maar van de deelneemsters in de finale hebben vijf loopsters snellere tijden achter hun naam staan. “Ik wist dat ik een topdag moest hebben voor een medaille. Ik voelde me sterk tijdens de race. Ik dacht, wanneer komt die inzinking nou, maar die kwam niet”. De teleurstelling in Kenia zal enorm zijn, maar de atletiek staat in de media even op plaats twee, want er is grote onrust in het land na de verkiezingen.
 
Spektakel
De steeple-finale wordt een spektakelstuk. Er wordt een zeer hoog tempo gelopen. Beatrice Chepkemoi loopt verkeerd bij de waterbak. Ze gaat in de achtervolging maar even later is ze weer betrokken bij de valpartij bij het uitkomen van de bocht. Niettemin zal zij uiteindelijk nog vierde worden, een bijzonder knappe prestatie. De Duitse Gesa Felicitas Krause komt ook ten val en de Europese kampioene begint eveneens aan een inhaalrace. Zij wordt nog negende met 9.23.87 min., maar de frustratie is natuurlijk groot want zij is in prima vorm. Krause heeft eerder WK-brons gewonnen.
Olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Ruth Jebet (Bahrein) maakt een ijzersterke indruk als zij het kopwerk verricht in een groepje met verder Keniaanse en Amerikaanse atletes. Opvallend genoeg moet ze de laatste ronde veel inleveren. Ze wordt vijfde. Dit jaar is zij iets minder sterk dan in 2016 en dat betekent in een topfinale een plaats naast het podium.
 
Waterbak
De passage van de laatste waterbak brengt de beslissing, wanneer Coburn het beste over de hindernis komt. Ze memoreert na afloop, dat ze in 2015 en 2016 wel eens ongeduldig was tijdens wedstrijden. Nu doet ze tactisch alles goed. Frerichs blijft het spoor van Coburn volgen. Dat hebben haar coaches ook als opdracht meegegeven. Dat het dan een zilveren medaille wordt, is onvoorstelbaar voor de atlete. “Je hoopt misschien op een plaats bij de eerste zes, maar dit …” Zij heeft voor de WK op hoogte getraind in het Zwitserse St. Moritz. Haar teampartners Amy Cragg (marathon) en Evan Jager (steeple) hebben eerder al een bronzen plak gewonnen in Londen

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>