Het WK in Londen nader bekeken

Het WK vordert snel. De prestaties van de Nederlandse ploeg zijn goed. Er waren heel veel reacties op de prestatie van Hassan: over tactiek kan men twisten…. Bij de persconferentie voor de FBK Games vertelde Sifan dat ze dit jaar meer voorin ging lopen. Dat ze dat niet deed in Londen, daarover was ik verrast. Verder heb ik altijd een hekel aan het feit dat atleten, die succes hebben met hun (Nederlandse) trainer (Hassan-Schippers), naar een andere coach over stappen.

door René van Zee

Er was een aantal jaren een discussie binnen de Nederlandse atletiek of B-junioren al aan grote internationale toernooien (WK-18) deel mochten nemen. De Atletiekunie was zeer star, tot vorig jaar toen bij het WKJ in Polen een aantal B-junioren aan de start stonden en met prima resultaten. Die ervaring kwam bij het EKJ in Grosseto goed van pas. Er vallen natuurlijk ieder jaar, door wat voor redenen dan ook, een aantal atleten af. Er zijn internationaal atleten die alle kampioenschappen hebben doorlopen, zoals Usain Bolt: in 2002 als B-junior wereldkampioen bij het WKJ in Jamaica, een jaar later werd hij ook nog wereldkampioen bij het WK-18 in Sherbrooke… Na 16 jaar neemt hij afscheid. Voor mij aan de ene kant verdrietig, dat ik door ziekte niet in Londen ben, aan de andere kant ben ik toch trots bij alle Wereld-en Olympische titels van Usain Bolt aanwezig geweest te zijn.

De Belgische Nafissatou Thiam was bij het WK B-jeugd in Lille ook al aan de start van de meerkamp (vierde), nu werd ze wereldkampioene, een ander voorbeeld is Faith Kipyegon de winnares van de 3000m steeple in Londen, die won ook al in Lille 2011. Conseslus Kipruto werd wereldkampioen steeple bij het WJK -18 in 2011 en bij het WJK-20 in 2012. Intussen is hij Olympisch – en wereldkampioen. Het heeft blijkbaar toch zin vroeg te beginnen.

Respect heb ik aan Nederlandse zijde voor Susan Krumins-Kuijken en Melissa Boekelman die beiden een heel lange carrière achter zich hebben. Sinds 2005 was Melissa bij vele internationale toernooien aan de start. 11 jaar geleden werd zij wereldkampioene kogelstoten bij het WKJ-20 2006 in Beijing. Totaal haalde ze tot nu toe vier internationale titels. Susan Kuijken haalde brons in 2005 bij het EKJ in Kaunas, eveneens brons bij´de junioren bij het EK-Cross in Tilburg. In 2008 werd zij Europees kampioene Cross -23 in Brussel. Zij is de laatste jaren steeds de beste Europese bij wereldkampioenschappen. Beide atletes stonden in de finales in Londen. Susan uitstekend 5e op de 10000m en Melissa 9e in de finale kogelstoten.

Verder heb ik een aantal door Turkije gekochte atleten gevolgd tijdens het WK. Bij het EK waren een aantal keniaanse Turken oppermachtig. Ik heb nu begrepen, dat het wisselen van nationaliteit alleen nog maar in uitzonderlijke gevallen door de IAAF wordt toegestaan. De Turkse atleten waarom het ging waren o.a. de wereldkampioen 200m Ramil Guliyev ( Azerbeidzjan), Yasemin Can (Kenia), uitgeschakeld in de serie 5000m,11e op de 10000m, Potat Arikan (Kenia), 10000m DNF, Ozbilen(Ken) marathon 14e- en Yasmani Copello(Cuba) 2e op de 400m. Het was een kleine greep uit de misstanden, die de Turkse bond veroorzaakt. Het wordt tijd, dat er een einde aan komt. Bij het EK-Cross gingen twee keniaanse Turken aan de leiding, waarop het publiek riep hup Kenia….

De resultaten van de Duitse ploeg zijn nog niet goed. Na zes dagen slechts een zilveren medaille op de zevenkamp van Schäfer. Vanaf vandaag gaat het waarschijnlijk beter, met vooral zekere medailles bij het speerwerpen. Duitsland kwam met 71 deelnemers naar Londen. Veel atleten werden verzwakt door een maag-darm virus. Volgens de arts van het Duitse team Andrew Lichtenthal hebben 13 atleten waarschijnlijk het Noro-virus. De Duitse atleten wordt geadviseerd zelf hun toiletten op de kamer te reinigen. Men is er niet zeker van, dat de Engelse schoonmaaksters, het virus niet van de ene kamer naar de andere kamer overbrengen. Het twee deel van de Duitse ploeg, die gisteren aankwam, werd in een ander hotel ondergebracht.

De Nederlandse ploeg deed het ook donderdag goed met twee halve-finaleplaatsen van Sanne Verstegen (800m) en Richard Douma (1500m), al was het bij Richard wel met vallen en opstaan…… Door plaatsing voor de halve finale hebben zij hun uitzending zeker waargemaakt. Dafne Schippers lijkt door het wegvallen van de voornaamste concurrentes op weg naar een zekere gouden medaille. Over een paar jaar heeft niemand het er over wie wel of niet aan de start stond. Opmerkelijk was wel dat haar trainer Reider zich op deze avond vooral bezig hield met hinkstapspringer Taylor. Voor mij onbegrijpelijk dat dit wordt toegestaan door de Nederlandse ploegleiding!!.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>