Karsten Warholm: “Wat moet ik zeggen. Maak me eens wakker”

LONDON, ENGLAND – AUGUST 09: Karsten Warholm of Norway reacts after winning gold in the Men’s 400 metres hurdles final during day six of the 16th IAAF World Athletics Championships London 2017 at The London Stadium on August 9, 2017 in London, United Kingdom. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF)

Dikke pret bij de persfotografen. “Maak me eens wakker. Knijp eens in mijn arm”, roept Karsten Warholm tegen een bekende fotograaf van Reuters, die inderdaad aan het verzoek voldoet. De Noor wint de WK-finale 400 meter horden met 48.35 sec.  De 21-jarige atleet is stomverbaasd dat hij zegeviert voor de Turk Yasmani Copello (48.49) en Olympisch kampioen Kerron Clement (48.52) uit de Verenigde Staten. “Ik kan dit niet beschrijven. Wat moet ik zeggen. Beter kun je je niet voelen. Nu sta ik hier bij de microfoon en weet ik niet wat ik moet zeggen. Dit is te gek. Thank you London!”. En Warholm gaat verder met het bedanken van trainer, familie,  vrienden, ja eigenlijk bedankt hij iedereen voor het grootste succes in zijn sportcarriere.
 
Het zijn geen goede weersomstandigheden in het regenachtige Olympische stadion, maar de Noorse commentatoren weten het zeker. Dat is een voordeel voor Warholm. Ook zijn trainer, de zeer ervaren Leif Olav Alnes, maakt na afloop een grapje. “Het was zo’n beetje het weer van een mooie zomerdag in Noorwegen”. De hordenloper uit Ulsteinvik heeft dit jaar al twee Diamond League-meetiings gewonnen. In het Bislett-stadion in Oslo zet hij met 48.25 sec. een nationaal record op de klok. Dat is ook een tijd die internationaal de aandacht trekt. Warholm wordt de Europese kampioen onder 23 jaar.
 
Wereldtopper
Warholm behoort bij de podiumkandidaten, maar dat hij zou winnen in Londen, dat heeft niemand verwacht. Zo’n twee jaar geleden heeft hij de overstap gemaakt van de meerkamp naar de sprint. Hij is een voormalige wereldjuniorenkampioen op de meerkamp. Sinds een jaar heeft de Noor zich gespecialiseerd in de baanronde met horden. De legendarische Edwin Moses tipt hem als een toekomstige wereldtopper, maar ook hij denkt dat het een paar jaar zal duren voor Warholm zo ver is. In Londen pakt hij echter al de wereldtitel. Hij loopt gedecideerd naar de zege en zonder al te grote problemen komt hij als eerste over de streep. Hij slaat zijn handen voor zijn gezicht en de grote ogen stralen ongeloof uit, maar hij heeft toch echt gewonnen. Tijd voor een ereronde met Noorse vlag en vikinghelm. “Ik heb goed kunnen trainen. Alles is dit jaar goed gegaan”, aldus Warholm, die later dit jaar nog zal starten bij de DL-meeting in Zürich. De atleet veroorzaakt een storm van enthousiaste reacties in Noorwegen en het land heeft een nieuwe sportheld.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>