Jarno de Groot is woedend na besluit jury d’appel bij NK junioren

Jarno de Groot is woedend over het besluit van de jury d’appel tijdens het NK atletiek voor junioren. Voor ’t eerst in zijn carrière won hij een NK-medaille en die is hem nu afgenomen omdat zijn zilveren 400 meter hordenrace ongeldig werd verklaard wegens de weersomstandigheden. De Drontenaar boycot later op de middag de herkansing.

Kreeg je het slechte nieuws echt pas uren na de race en vlak voor de huldiging te horen?
Jarno de Groot: „Ja, we moesten ons melden voor de huldiging en toen kwam mijn moeder eraan. Ik dacht dat ze mijn telefoon wilde om een foto te maken, maar ze vertelde dat de race ongeldig was.” Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik kan niet anders dan het eens zijn met mijn naamgenoot.
  Ik ken de atletiekwereld een klein beetje en ben er inmiddels achter gekomen dat het enorm lastig is om duidelijke afspraken na te komen en regels na te leven. Een valse start (reageren binnen 0.10 sec. na het startschot) is volgens mij vals, dus diskwalificatie. Maar nee, stel je voor dat het publiek te veel lawaai heeft gemaakt (volgens mij moeten we juist blij zijn als de tribunes vol zitten). De een wordt uiteindelijk niet gediskwalificeerd en de ander wel!
  En nu wordt er tijdens het NK junioren gewoon gestart tijdens een flinke hoosbui. Niemand die op voorhand vraagtekens zet bij het wel of niet doorlaten gaan van deze race. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk (na tegenvallende prestaties/ val) om een protest aan te teken. Tot zover geen probleem, maar als een dergelijk protest wordt gehonoreerd door de wedstrijdleiding… Absurd…

  • Slim, als je je blesseert niet overlopen, zonder medaille en als er een hypothetische externe reden te bedenken is wel.
   Misschien moeten we maar wat tijd gaan voorreserveren voor over te lopen (of gooien/springen) onderdelen.

   Het regende voor iedereen. In de regen kunnen lopen hoort in je trukendoos, anders ben je niet allround.

   Misschien won wel degene die zijn trainen in een hoosbui afmaakt, en was appel van degene die dan steevast naar de kantine vlucht,

   En de winnende tijd was dus nog trager dan in de stortregen, tsk., tsk…

   Zo werd ik eens 4e (niet-business team) loper van een 5km. De top-3 waren uit ongeduld gekeerd (smalle landttong) vóór het keerpunt. Bij het keerpunt pakte de motor mij op als leider. Later haalde een business team mij nog buiten mededinging in. Raad eens wie er naast het podium stond, zonder prijzengeld ondanks protest? De kopgroep kende het parcours niet en deden maar wat, Ik wist dat er een motor vooruit was, en ging niet keren zonder die motor gezien te hebben. Achteraf alleen kans op podium als ik meteen aangesloten was en misschien de hele wedstrijd bij het keerpunt weggelokt had. Want #3 kakte in, met de hele afstand pakte ik die net niet…
   400m minder gelopen en toch podium en geld, dát is atletiek in NL in de 21e eeuw.

   Jarno is natuurlijk veel erger bestolen dan ik van mijn 10 seconden roem en 5 tientjes. Echt een schande. Jury d’appel doet maar wat. Was misschien blij eens hun stempel op een wedstrijd te kunnen drukken?
   Ging het niet bij de dagen toen er zoveel de finale boycotten?
   Ik hoop dat ik nooit zoiets aan de hand krijg en de verkeerde kant van het gelijk kies…

 • Alex Bouwmeester

  Jury D’appel mag zich hier wel een potje schamen. Ben benieuwd welke regel ze überhaupt hebben gepoogd te gebruiken om het protest goed te keuren.

 • Tom Wouters

  Hoe krijg je het als jury voor elkaar om een finale te laten overlopen, omdat het tijdens de later ongeldig verklaarde finale te hard regende! Dat slaat echt helemaal nergens op. Als je een finale laat lopen ondanks de weersomstandigheden, dan geldt de uitslag van die race. Een jury die een protest accepteert met als reden: ‘het regende te hard’ is geen knip voor de neus waard. Treurig en niveauloos.

 • Om een medaille te halen moet je een bepaalde tijd lopen bij masters. Is toch best raar. En nu weer iemand een medaille afnemen. Ik hield van de atletiek sport maar ze verpestten het voor iedereen.

 • Herman Vrijhof

  Dus als je voortaan onder lastige weersomstandigheden kampioen wordt, dan loont het zeer de moeite voor de verliezers om protest aan te tekenen en te verwijzen naar deze beslissing. Wat een soap.

 • Hele foute beslissing en erg benieuwd of protest ook was goed gehonoreerd als Ramsey Angela kampioen was geworden en nummer twee protest had ingediend…
  De soap was overigens nog niet compleet en het verhaal achter de diskwalificatie van Ramsey Angela maakt het nog smeuïger. karma strikes back?

 • Bij elke horde stond iemand met camera om hem te betrappen op een foute passage van de horde. En tja.. 1 was voldoende. Een goede actie om te tonen dat als je zelf kinderachtig doet qua protest indienen, dat ook tegen je kan keren….

  • Mwah, het is toch eigenlijk wel droevig dat het op deze manier moet. Iemand staat het ook vrij om een protest in te dienen.

   De fout ligt vooral bij de jury, want als je op het laatste rechte stuk het niet voor elkaar krijgt om over een horde heen te gaan dan ligt dat niet aan de regen. En je geeft ook ruiterlijk toe dat je al geblunderd hebt om de race uberhaupt te laten beginnen. I.p.v. dat te accepteren kun je er natuurlijk ook nog een tweede blunder overheen gooien.

   Overigens is niet iedereen het er mee eens als ik de reacties onder de Drontenaar lees.

   https://dedrontenaar.nl/sport/boze-reacties-op-beslissing-om-jarno-de-groot-z-n-nk-medaille-af-te-pakken

   Lezen is voor sommige atleten blijkbaar heel lastig. Maar natuurlijk wel een mening geven, gewoon omdat het kan.

   • Deze wantoestanden houd je in 2017 toch niet meer voor mogelijk. Dit jurygedrag is van hetzelfde bedroevende niveau als bij het niet diskwalificeren van Daphne Schippers bij haar vals start. Een enormiteit zo groot als het nog zichtbare lijf van een struisvogel. De kop zat namelijk onder het zand.

  • @paul wernert

   Je persoonlijke aanvallen zijn we reeds lang gewend. Kan je nu ook eens inhoudelijk reageren ? Met name. Waarom, volgens jou, en op grond van welk reglement, mocht Schippers niet gediskwalificeerd worden ? Idem dito voor de wantoestanden op het NK junioren. Op basis van welk reglement werd de uitslag van de wedstrijd vernietigd ? Graag een verhelderend antwoord.

 • Er zijn steeds minder baanatleten en baanwedstrijden en dat gaat blijkbaar gelijk op met het niveau van het jureren. Goede en deskundige juryleden krijg en behoud je alleen als er voldoende wedstrijden zijn om het geleerde in de praktijk te brengen en waar door ervaren juryleden op fouten wordt gewezen. Als die de regels al kennen natuurlijk, want daar zet ik grote vraagtekens bij. Hoeveel Hugo Tijsmannen lopen er nog rond binnen de atletiekunie? Ik zie dikwijls kogelstootwedstrijden waar de helft van de worpen eigenlijk afgekeurd moet worden ( gooien ), maar dat gebeurt niet. Heeft iemand de sprong van de verspringster die haar pruik verloor willen afkeuren? Een voorwerp meenemen en tijdens de sprong loslaten levert namelijk voordeel op en dat mag dus niet. Kijkt er nog wel eens een jurylid naar aangebrachte tapes en pleisters op de handen van atleten bij werpnummers en polsstokhoogspringen of mag dat tegenwoordig? Ook bij alle wegwedstrijden worden de regels met voeten getreden. Het gelijk starten van verschillende afstanden is bij zogenaamde trimlopen ( wel uitslagen en prijzen, dus eigenlijk gewoon een wedstrijd ) gebruikelijk, maar mag dat wel bij een echte wedstrijd? Wedstrijdvervalsing met onbedoelde hazen, weet je wel. Het aannemen van drinken is ook zo’n onderwerp. Zelf pakken is volgens mij de regel, maar in Nederland wordt het aangereikt en bij missen zelfs op de motor of fiets na gebracht. Bij veel veldlopen heeft men trail elementen aangebracht, maar daar is het dan te smal om elkaar te passeren. Om nog niet te spreken over gevaarlijke passages. Welke wedstrijdleider durft het dan aan om het parcours af te keuren? Ik zal maar stoppen met voorbeelden, maar van missers door de jury sta ik niet meer te kijken.

    • Weia Reinboud

     Haha Zoef, nu maak je het wel erg bont. Jurybesluiten zijn ofwel openbaar en dan kan jij ze makkelijk vinden, ofwel niet openbaar, en dan weet Paul er uiteraard ook niets over. Maar Paul kan je in het echt tegenkomen en het hem vragen, terwijl jij je verstopt.