Nederlandse atletiekploeg wordt laatste en degradeert

De Nederlandse atletiekploeg heeft zich niet kunnen handhaven in de hoogste divisie van Europa. Oranje eindigde vandaag als elfde en laatste in het EK voor landenteams in de Franse stad Lille. Dat betekende degradatie naar de eerste liga.

Duitsland won de landenstrijd met overmacht. Polen eindigde als tweede en Frankrijk werd derde. Wit-Rusland degradeerde als nummer tien eveneens. Thijmen Kupers zorgde voor de enige Nederlandse zege op dag twee. Hij finishte weliswaar als tweede op de 800 meter, maar kreeg de winst toegewezen na diskwalificatie van de Pool Adam Kszczot. Ook Melissa Boekelman presteerde naar behoren met de tweede plaats bij het kogelstoten (17,72 meter). Lees hier verder hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • De prijs voor jarenlange verwaarlozing van de technische nummers. Beleid zou je dat niet willen noemen Alleen de loopnummers zijn soort van OK, met name o.m.door de intocht der Antillianen) 100, 200 400m en estafette’ Gelukkig zijn er altijd individuel uitschieters die het gebrek aan beleid een gouden randje geven, maar structureel is het waardeloos.

  • Het huidige “beleid” is om te investeren in onderdelen waar medailles gehaald kunnen worden.
   Om die manier wordt het nooit wat met onderdelen waar dat nu niet het geval is.

 • Ja, dat was zonde. Het viel tegen dit weekend.

  Er zijn er maar weinig die naar behoren hebben gepresteerd en helaas komen we in de breedte te kort waardoor we niet weg komen met nummer 3 en 4 van de nationale ranglijsten.

  Maar goed sommige atleten hebben een goede ervaring op gedaan, hebben we een mooie tijd gezien van Lisanne de Witte en zijn we een Nederlands record rijker.

  • Om nog een meerkamp te kunnen doen voor het WK in Londen waar ze waarschijnlijk ook nog wat geld verdiend wellicht? (Ik gok dat ze op het EK<23 voor de 100mH gaat)

 • Tom Wouters

  Natuurlijk ontbeert de Nederlandse atletiek breedte in zijn algemeenheid en internationale klasse op een aantal (technische) nummers. Maar het is onbegrijpelijk dat je bij zo’n prestigieus evenement, waar de KNAU (terecht) kennelijk veel waarde hecht, met een B-ploeg aankomt. Is ’t voor onze internationale sterren nu echt teveel gevraagd éénmaal in de 2 jaar hun planning een klein beetje aan te passen aan zo’n evenement? Zelfs B-sterren beginnen nu al te roepen dat de wedstrijd niet in hun planning past.
  Zo bereik je dus precies wat niet de bedoeling was, een afgang met een paar mooie lichtpuntjes (Kupers, De Witte, 4×400-ploeg). Maar toch, een afgang.

 • Fanatiek atletiek in Nederland bedrijven is gewoon niet populair. Het is een mondiale sport en alleen als je in de hele keten vanaf jonge leeftijd investeert in een echt topsportklimaat kun je op termijn iets terug gaan verwachten.
  Het zijn de individuele talenten en volhouders , die als ze gaan presteren wat aandacht krijgen. Lopen is in Nederland nog wel populair als (recreatieve) breedtesport maar daarna houdt het snel op.
  Terwijl het Nederlands volk gemiddeld lang en zwaar is. In het algemeen zijn we minder geschikt voor de (langere) loopnummers. En juist meer voor kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren, speerwerpen.
  Helaas hebben deze kracht en explosie nummers weinig wortels en historie in Nederland. En de basis in elke sport is altijd de jeugd. Als je de jeugd niet weet te interesseren en stimuleren, dan blijft het heel lastig om als land structureel een grotere rol te gaan spelen.

 • Wat een lieve reacties allemaal.Ik heb met enige schaamte dit weekeinde gekeken. In elke sport vinden sporters het een eer uit te komen voor je land. M.u.v. De Nederlandse atleten. Uitgangspunt moet zijn dat atleten uitkomen voor de nationale ploeg en het NK. Zo niet dan geen toegang voor internationale kampioenschappen. Er is geen enkele autoriteit binnen de Atletiek Unie om zorg te dragen dat 1 x in de 2 jaar een complete sterke ploeg wordt samengesteld en dat elke top atleet meedoet aan het NK.

  • Het is een individuele sport, bij andere landen ontbreekt ook een groot deel van de atleten, de Duitsers hadden nog de meeste topatleten bij zich, maar bij het VK hadden veel atleten andere prioriteiten.

   Je kan gewoonweg niet verwachten dat atleten die een beurs hebben in de VS voor een tamelijk nietszeggend toernooi even over komen vliegen.

   En wie is de AU om te bepalen dat een meerkampster geen meerkamp mag draaien, maar op de horden mee moet doen?

   En het teleurstellende aspect is dat dit bijna de sterkste ploeg was en je dan vervolgens de pech hebt met een DQ van Bonevacia, een vervelende DQ van Bakker (loopt ze de wedstrijd in 5 pas uit dan pak je nog een paar puntjes), Cronie die afhaakt. Dan zijn paar tegenvallende prestaties die je altijd wel zult hebben ook niet meer op te vangen.

   Als er atleten zijn die en twee keer een 100, twee keer een 200 en nog een estafette willen lopen op dit moment van het seizoen, dan alle lof, maar deze belasting verplichten is van de zotte. Churandy en Dafne deden gewoon mee, meer kan je toch niet verwachten?

 • Ik denk dat nationalisme ook een rol speelt in de keuze van atleten om op een toernooi als dit niet voor hun land uit te komen. Nederlanders zijn gemiddeld niet erg nationalistisch ingesteld. En zoals al is gezegd, atletiek is en blijft een individuele sport. De keuze om elders te blijven trainen of een andere wedstrijd te doen wordt dan sneller gemaakt.

 • De wedstrijd was een mooie weergave van de Nederlandse bondsatletiek situatie: goede prestaties op slechts enkele onderdelen, vooral dankzij individuele klasse, veel zwakke prestaties (voor de atleten misschien goed, maar geen internationaal niveau) en het ontbreken van sommige NL toppers, die wel wat beters te doen hadden.