Vijf redenen om intervaltraining in je training op te nemen

Nicky van Leuveren womenon fartlek 2

Hoeveel loopervaring je hebt maakt niets uit als het aankomt op de voordelen van intervaltraining, oftewel een duurloop met tempowisselingen. Het is een trainingsvorm waar elke loopster voordeel van zal hebben. Hierbij maakt het niet uit of je nu een ervaren marathonloopster bent of dat je pas sinds kort hardloopt en bijvoorbeeld in voorbereiding bent op je eerste 5km.

Als we puur naar het trainingseffect gaan kijken van tempowisselingen in een duurloop, zien we twee positieve effecten. Veel vrouwen lopen het liefst een ronde in hetzelfde tempo, oftewel een duurloop. Door nu sommige stukken sneller te lopen, verhoog je je basissnelheid en verbetert je conditie. Je hartslag gaat namelijk omhoog en je leert te lopen op een hogere intensiteit. Als je dit vaker doet gaat het lichaam gaat zich daar vervolgens aan aanpassen; je conditie verbetert en je basissnelheid gaat omhoog. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Dat je niet steeds hetzelfde rondje in hetzelfde tempo moet lopen zal ondertussen wel bekend zijn. Of iedereen het ook doet is een tweede. Zelfs beginners worden daar op gewezen, dus tot zover is er met dit advies niets mis. Toch blijft de rustige duurloop de basis voor een fatsoenlijke hardlooptraining. Wie alleen maar 2 keer per week hardloopt en zich te veel bezig houdt met allerlei tempoversnellingen zal vrij spoedig merken dat het lichaam eigenlijk niet klaar is voor deze inspanningen. Beperk je dus voorlopig tot 1 van de 4 trainingen om iets aan tempowisselingen te doen, maar eerst moet je natuurlijk wel minstens een half uur achter elkaar kunnen hardlopen. Bij het lezen van dit stukje krijg ik het gevoel, dat er weer iemand erg interessant probeert te doen met allerlei termen. Een wisselduurloop, intervaltraining, vaartspel en tempolopen zijn verschillende trainingsvormen en hier wordt alles op één hoop gegooid en door elkaar gebruikt. Wat is het nu precies en zijn deze vormen voor iedereen geschikt? Ik raad beginners ( soms ook gevorderden ), die 5 km achter elkaar kunnen hardlopen altijd de volgende eenvoudige test aan: Loop een nauwkeurig gemeten 3000 meter ( liefst op een atletiekbaan ) zo snel mogelijk. Uiteraard na voldoende inlopen en bij normale weersomstandigheden. Deel je tijd door 3, zodat je een gemiddelde weet over 1 km. Een week of 2 weken later doe je op hetzelfde parcours en ook weer bij normaal weer een test over 1000 meter. Stel je loopt de 3 km in 15 minuten, dus 5 minuten per km. De 1000 meter zou dan in 4.35 á 4.40 minuten moeten gaan. Wie de 1000 meter echter veel sneller loopt bijvoorbeeld 4.20 minuten is van zichzelf snel genoeg en moet vooral trainen op het langer volhouden van een hoog tempo. Dat doe je bijvoorbeeld d.m.v. 3 herhalingslopen van 1000 meter in een tempo van ongeveer 4.50 minuten. Wel voldoende rust ( langzaam lopen ) tussen de duizendjes. Variaties zijn bijvoorbeeld 5 x 600 meter en 2 x 1500 meter en dan ligt het tempo iets anders, maar altijd sneller dan de 5 min/km uit de testloop over 3000 meter. Wie op de testloop over 1000 meter echter maar 4.55 minuten loopt is een dieseltype en heeft meer baat bij snellere en kortere stukken bijvoorbeeld 10 x 200 meter in 50 seconden en tussendoor ook 200 meter langzaam lopen. Bij dit soort trainingen zie ik dikwijls dat beginners moeite hebben met langzaam lopen. Zodoende komen de snellere stukken niet uit de verf en wordt het een verkapte duurloop. Bij al deze trainingen voldoende in- en uitlopen en voor de kerntraining 3 versnellingslopen ( steigerung ) over ongeveer 100 meter. Wie sneller of langzamer loopt in de testen, moet de tijden voor de trainingen aanpassen. Voor een goed begrip. Dit is maar één voorbeeld, want hardlooptraining is veel complexer. Zelf ben ik voorstander van bloktraining, zoals in de Lydiardmethode. Een periode met de nadruk op veel langere duurlopen en onbelangrijke wedstrijden( investeren met het oog op het echte werk ), een korte periode nadruk op heuveltraining, een periode snelheid en specifieke uithouding en de echte wedstrijdperiodes. Te veel om hier allemaal uit de doeken te doen, want dan wordt het een compleet boek. Gelukkig is dat er al en misschien wordt jouw eventuele reactie daar wel beantwoord.