René van Zee doet verslag van Amersfoort Marathon

Nederland kent een aantal kleine marathons. Sinds een paar jaar werken zij samen onder de naam Dutch Marathons. De marathons die samenwerken zijn de Utrecht Marathon, de Enschede Marathon, de Leiden Marathon, de Amersfoort Marathon, de Marathon rond Sneek en Meer, Den Haag Marathon, de Kustmarathon Zeeland en de Berenloop Terschelling Marathon. Door samenwerking op het gebied van o.a. marketing hoopt men de acht marathons beter te vermarkten. Men probeert ook het aantal buitenlandse deelnemers voor deze marathons te verhogen.

door René van Zee

Het is natuurlijk geen eenvoudige opgave om de strijd aan te gaan met Amsterdam, Rotterdam of zelfs ook met Eindhoven. Dat is dan ook niet het hoofddoel. Nadat ik al een aantal jaren aanwezig was bij de Kustmarathon, die zo’n 1500-1700 deelnemers aan de start heeft, was ik twee jaar geleden bij de Enschede Marathon, ooit de grootste en bekendste marathon van Nederland. Dit jaar viel mijn keuze op Amersfoort. Aangezien ik uit de buurt van Amersfoort (Soest) kom, was ik benieuwd hoe deze marathon wordt georganiseerd.

In het verleden was Amersfoort bekend door de Amersfoort-Utrecht Marathon. Later ging Utrecht alleen verder. In 2012 keerde de Amersfoort Marathon weer op het looptoneel terug. Het aantal marathonlopers van de kleinere marathons is niet groot. Het totaal aantal lopers dat aan deze wedstrijden deelneemt is aanzienlijk. Zo kwamen vandaag naast vele scholieren ook zo’n 2500 deelnemers aan de 5 en 10km en 1000 lopers op de halve marathon aan de start. Voor de marathon hadden zich 220 deelnemers aangemeld.

De organisatie, die wordt gedragen door Mik Borsten en Jaap Hengeveld, wordt ondersteund door vele vrijwilligers. Het start-finishgebied op het Eemplein is een prima locatie, ook het parcours in de omgeving van het prachtige centrum van Amersfoort is mooi. De Amersfoort Marathon vindt in juni plaats. In 1981 moest ik als organisator van de Paleis Soestdijk Marathon op het laatste moment de marathon annuleren vanwege de zeer hoge temperaturen (rond de 35 °). Ook in Amersfoort was het vandaag heel warm, maar niet zo warm dat men de marathon moest annuleren. In juni kan het heel warm zijn en dat maakt het voor de lopers niet eenvoudig. Zo ook in Amersfoort waar de temperatuur tot boven de 25° opliep.

De organisatie had maatregelen genomen: extra drankposten. Het aantal uitvallers was in Amersfoort aanzienlijk, de tijden werden natuurlijk door het warme weer negatief beïnvloed. De winnaar van de marathon werd Reinout van der Bok in 2.55.14. Hij kwam na 16 km aan de leiding, toen hij de winnaar van vorig jaar, triatleet Michel Besseling, voorbij ging. Besseling, die pas hersteld was van een blessure, werd derde in 2.58.12. Van der Bok heeft een beste tijd op de marathon van 2.45. Bij de vrouwen werd Sameena van der Mijden in 3.13.31 met grote voorsprong winnares. Op de 10km sprong de overwinning van Timo Van Beek in 34.38 eruit. De tijden van de kleine marathons zijn niet heel snel, maar dat kan ook met de kleine budgetten niet. Een goede organisatie staat bij de Amersfoort Marathon, net als bij de andere kleinere marathons op de voorgrond.

Ik sprak met racedirector Mik Borsten, die vooral bekend is door zijn werk als runningtherapeut. Hij was een van de eerste therapeuten die hardlopen tegen depressies heeft ingezet. Ook vandaag waren er mensen die in de problemen waren gekomen aan de start. Mik Borsten: ‘Het streven is om naar een aantal van 400 deelnemers te komen. We zijn van mening dat er altijd lopers zullen zijn die aan kleinere marathons willen deelnemen. Doel is om net als bij andere marathons meer buitenlandse deelnemers aan de start te krijgen. Dit jaar hebben zich lopers uit 37 landen aangemeld.’ De Amersfoort Marathon werd goed georganiseerd, men kan zich natuurlijk afvragen of in de maand juni bij hoge temperaturen men niet wat vroeger in de morgen moet starten.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Ik zie mezelf ergens in de komende jaren misschien wel meedoen aan de halve marathon in Amersfoort als de datum goed schikt. Maar de marathon mij niet gezien, hetzelfde geldt voor Utrecht, Hoorn, Enschede om maar een paar namen te noemen met een op het eerste gezicht aantrekkelijk evenement maar echter een parcours over twee dezelfde rondes achter mekaar of vrijwel heen en weer.

    Tuurlijk vergt dit veel van de organisatie aangezien er extra vrijwilligers nodig zijn maar als ik kijk naar een evenement als de Sneek Marathon dat in enkele jaren flink is gegroeid met een zeer aantrekkelijk parcours over 1 grote ronde. Of wat gedacht van de Ronde Venen marathon die dit najaar wordt gehouden. Klein, ludiek evenement met nu al ruim over de 100 ingeschreven individuele deelnemers, het kan dus wel!

    Wat ik me soms afvraag bij dit soort evenementen is of de organisatie wel precies op een rijtje heeft wat de deelnemer van ze verwacht. Wil ik mijn PR verbeteren dan loop ik wel Rotterdam. Ga ik voor de ervaring, in bijvoorbeeld Amersfoort, dan wil ik een goede organisatie (check) en een origineel, uitdagend parcours van 1 enkele ronde.