Stockholm: De Grasse sprint met rugwind 9.69s op 100m (verslag)

Churandy Martina sprint 10.00 sec. op de 100 meter in Stockholm, maar helaas is er heel veel wind met +4.8 m/s. Vijf mannen blijven onder de 10 sec. met André De Grasse als winnaar (9.69). De Canadees loopt de vierde tijd ooit. Alleen Usain Bolt en Tyson Gay zijn sneller geweest. Het geldt niet als een record vanwege de rugwind. Ook Martina’s tijd voldoet daarom in de Zweedse hoofdstad niet als WK-kwalificatietijd. Bij de Diamond League-meeting is het prachtig weer, maar de wind speelt bij meer onderdelen een rol. Bij het discuswerpen lijkt het vroeg in de middag juist een voordeel te zijn, want het niveau is uitzonderlijk hoog.
 
Bij het atletiekgala zijn er zondag fraaie overwinningen voor Jamile Samuel en Thijmen Kupers. In het historische Olympische stadion loopt Samuel in een beste seizoenstijd naar de zege op de 200 meter (23.39 sec.) in de B-reeks. Er is tegenwind (-0.9 m/s).  De 800 meter maakt geen onderdeel uit van het Diamond League-hoofdprogramma, maar Thijmen Kupers geeft een aantal internationale toppers het nakijken in een hele goede tijd. Met 1.45.02 min. blijft hij maar 3/100 boven zijn persoonlijke record van Hengelo. Hij verslaat o.a. Mark English (GB), de Pool Adam Kszczot en de Noor Filip Ingebrigtsen. Bram Som is de ‘haas’.
 
Meraf Bahta
De Noor Karsten Warholm bevestigt zijn nieuwe status op de 400 meter horden. Na zijn grandioze overwinning bij de Bislett Games is hij ook de snelste loper in Stockholm met 48.82 sec. De 3000 meter bij de vrouwen wordt gewonnen door de Zweedse Meraf Bahta, die met 8.47.07 min. vier seconden boven haar eigen nationale record blijft. Sarah Lahti wordt vierde met 8.54.95 min. Zij richt zich meer op iets langere afstanden, maar na een blessure is zij weer terug op de baan. Bahta verdient wel een ererondje, want ze verricht veel kopwerk. Azemra Gebru (Eth.) lijkt de eindsprint te gaan winnen, maar de Zweedse heeft ook nog een versnelling in de benen.
 
Wind
De 3000 meter steeple chase bij de mannen wordt geen snelle race. Bijna niemand loopt een beste seizoenstijd. Winnaar wordt de Marokkaan Soufiane El Bakkali met 8.15.01 min. De 21-jarige atleet maakt indruk en hij kan het de Kenianen nog lastig maken op toernooien. Hij heeft een persoonlijk record van 8.05.17 min.  Op de 1500 meter bij de mannen gaat het wel hard met een beste jaarprestatie voor de Keniaan Timothy Cheruiyot met 3.30.77 (pr). De 16-jarige Jakob Ingebrigtsen scoort nu ook een persoonlijk record op de 1500 meter na twee formidabele wedstrijden over een Engelse Mijl. Hij wordt elfde en de Noor verbetert zijn beste tijd met tweeëneenhalve seconde tot 3.39.92 min. De 800 meter bij de vrouwen is het laatste loopnummer, maar ook een van de spannendste van de dag. Acht atletes finishen binnen een seconde met Francina Nyonsaba (Bdi) als winnares met 1.59.11 min.
 
‘Man van staal’
Het is fraai zomerweer bij het Bauhaus-gala, maar de wind speelt soms wel een rol. Heeft Jamile Samuel tegenwind in de B-reeks van de 200 meter; in de A-reeks is er meewind. Murielle Ahouré uit Ivoorkust wint met 22.68 sec. (+1.1). Het discuswerpen vroeg in de middag lijkt ook voordeel te hebben van de wind. Het niveau is bijzonder hoog. Bij de vrouwen wordt Sandra Perkovic uit Kroatië (67.75 mtr.) zeer verrassend verslagen door de Cubaanse Yiami Perez (67.92 mtr.). De Zweedse favoriet Daniel Stahl maakt vantevoren grapjes dat hij eerst nog maar eens moet zien te winnen van Perkovic in de gemengde wedstrijd.  Stahls 68.13 mtr. is een uitstekende afstand, maar het is niet genoeg, want Fedrick Dacres (Jam.) komt tot 68.38 mtr. De Zweedse ‘man van staal’ is inmiddels in eigen land een bekende sporter

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>