De 46ste Gouden Spike door de ogen van René van Zee

Na vele jaren afwezigheid  was ik zaterdagavond weer terug bij de „46e  Gouden Spike“. Voor mij is „de Gouden Spike“ altijd nog een van de belangrijkste Nederlandse baanwedstrijden. Een wedstrijd, die voor atleten, die misschien nog niet de internationale top bereikt hebben, de kans biedt zich te laten zien. „De Gouden Spike“ is na „de FBK Games“ de sterkst bezette baanwedstrijd in Nederland en  dat sinds vele jaren.

Er was altijd heel veel publiek bij deze avondwedstrijd, 25 jaar geleden  kwam men tot het niet al te slimme idee de wedstrijd in de middag te houden, daarmee werd ook het niveau van de wedstrijd minder: In de Leidse Hout stond altijd veel wind, die in de avonduren ging liggen. Vijf jaar geleden werd voormalig 800-meter loper Norbert Groenewegen Meeting-director. Norbert: “Het eerste wat ik wilde veranderen was van deze meeting weer een avond meeting maken“. Drie jaar geleden kreeg hij zijn zin en werd „de Gouden Spike“ weer een avond wedstrijd met veel publiek.

Norbert Groenewegen bleek een gouden greep. Als organisatiechef heeft hij de touwtjes strak in handen en samen met Dave Klink, die verantwoordelijk is voor het atletenveld  heeft de „Gouden Spike“ weer toekomst en krijgt het de belangstelling die het verdiend. Naast een groot contingent Nederlandse topatleten verschenen atleten aan de start uit 29 landen. Groot-Brittannie had het grootste aandeel met 19 atleten, gevolgd door 15 Duitse en 14 Belgische atleten, 6 Zuid-Afrikanen, 5 Australiers en 5 Nieuw-Zeelanders.

Traditiegetrouw bepaalt een jury van drie wie de Gouden Spike ontvangt voor de meest aansprekende prestatie van de dag.  
De jury bestond dit jaar uit:
– Laurens Looije: winnaar van de Gouden Spike in 1997 met het polsstokhoogspringen (5.65 meter).
– Jacqueline Goormachtigh: winnares van de Gouden Spike in 1995 met discuswerpen (62.30 meter).
– Laurine van Riessen: Laurine van Riessen komt uit Leiden is voormalig langebaanschaatsster, Op de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver, Canada won zij  brons op de 1000 meter. Sinds 2015 concentreert ze zich op een loopbaan als baanwielrenster.

Gouden Spike voor de tweede maal naar Melissa Boekelman
Winnares van de Gouden Spike werd kogelstootster Melissa Boekelman. Boekelman (28),die ooit wereldkampioene bij de junioren in Peking was (2006), leverde volgens de jury de beste prestatie. Zij kreeg deze prijs in 2010 ook al, toen  stootte ze een centimeter minder. De 18.18 was van prima gehalte, zelfs nog beter dan de 17.83, waarmee zij zich vorige week kwalificeerde voor het WK in Londen.

Alle ogen waren zaterdagavond gericht op de twee verrassende Nederlandse recordhouders van vorige week:  Speerwerper Thomas van Ophem en polsstokhoogspringer Menno Vloon. Van Ophem wierp de speer in Castricum  80.70 meter en Vloon verbeterde in het Duitse Zweibrucken het polshoogrecord  van Rens Blom  met 5.85 meter. De reacties op deze prestaties waren voor de  atleten ongekend. Daarom was het niet verwonderlijk, dat  beide atleten met wat mindere prestaties genoegen moesten nemen. Ook dat is  een leerproces voor deze atleten. Thomas van Ophem kwam tot 74.79  ,zijn  tweede beste worp ooit en moest toezien dat  Daan Meijer hem nog verrassend voorbij streefde (77.49). Menno Vloon sprong 5.50.

Nadine Visser, de zeer getalenteerde pupil van Bart Bennema. toonde nog maar eens aan, dat zij in vorm is voor de zevenkamp in Ratingen: 100m(11.68), 100mhorden(13.06) en speer(41.70). Met een zege op de 200m in 22.94 zorgde Tessa vorig jaar voor een daverend slot aan de 45ste Gouden Spike, waarmee zij terecht de Gouden Spike kreeg. Dit jaar liep ze 23.51. Maar er waren meer goede resultaten in Leiden ,er werden limieten voor de verschillende kampioenschappen behaald. Er was ook een luxeprobleem. Een aantal Nedelandse atleten heeft voor het WK in Londen  reeds de limieten behaald en hoefden geen limietpogingen in Leiden meer te doen. Jammer voor de organisatie, gelukkig voor de atleten.

Wat ik in Hengelo vorige week toch wel miste,  was het ontbreken van oud-topatleten. In Leiden waren er wel  velen aanwezig: Cees Koppelaar, Han Kulker, Karel Lismont, BramWassenaar, Kamiel Maase en nog vele anderen. Het is belangrijk, dat oud-atleten betrokken blijven bij de atletiek.

Opmerkelijk: De Oostenrijkse 100m hordenloopster Beate Schrott, de zevende van de Olympische Spelen in Londen, behoorde ook tot de deelneemsters in Leiden .Zij trainde op Papendal onder Raider,maar verdween kort voor de Olympische Spelen in Rio uit Papendal. Schrott: ”Ik heb een prima contact gehad met de atleten daar. Ik ben weggegaan omdat ik geen progressie meer had. Rana Raider is een trainer van het Amerikaanse systeem. De Amerikaanse atletes zijn van nature snel. Ik moet het hebben van veel sprinten en snelheid, dat zat niet in het programma. Daar werden we het niet over eens. Daar kwam nog bij de extreme hoeveelheid krachttraining, ik voel me nu veel beter, nu ik minder spieromvang heb….Daarom was het een fout me bij Raider aan te sluiten. Het duurt nog even voordat ik weer het oude nivo bereikt heb. Met de atletes heb ik het prima kunnen vinden”.
 
In de 21ste jaargang van het Nationaal Baancircuit is de topmeeting in Leiden van het Nationaal Baancircuit  een voorbeeld, waar de andere wedstrijden zich aan kunnen optrekken.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>