Jip Vastenburg mist vertrouwen: ’Ik snap er helemaal niets van’

Op trainingen loopt ze onder de 16 minuten op de vijf kilometer en is ze naar eigen zeggen in supervorm. Maar in wedstrijden komt het er om de een of andere reden niet uit bij Jip Vastenburg. ,,Mijn benen blokkeren volledig en dan loopt het voor geen meter.’’ Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Misschien kun je achteraf wel stellen dat de Olympische Spelen meer kwaad dan goed gedaan hebben? Ik volg Jip al vanaf haar jeugd. Talentvol, onbevangen, goede verhalen, iemand met een plan en missie die plezier uitstraalt. Na het bereiken van zo’n mijlpaal (Olympische Spelen) zag ik op een of andere manier die onbevangenheid niet meer. Het ging alleen maar over trainen, belastbaar zijn, prikkeltje hier, prikkeltje daar, maar wat ik miste was een vrouw die gewoon zin had om te racen! Toegegeven, een blessure blijft een blessure, maar dan nog.

    Volgens mij hebben we het hier gewoon over iemand die veel te hard getraind heeft en het plezier in de sport kwijt lijkt te zijn. Dit is geen lichamelijke blessure meer, maar een mentale. Te veel bezig zijn met je sport. Een soort zwart gat na de Olympische Spelen.

    Om die reden kan ik wel achter haar keuze staan. Verstandig trainen, druk eraf en gewoon weer proberen te genieten van het racen.

  • Op trainingen loopt ze onder de 16 minuten op de vijf kilometer en is ze naar eigen zeggen in supervorm. Maar in wedstrijden komt het er om de een of andere reden niet uit bij Jip Vastenburg. ,,Mijn benen blokkeren volledig en dan loopt het voor geen meter.’’

  • Soms kan het heel subtiel zijn. Ikzelf verhuisde naar Drenthe en wist niet dat ik allergie had voor allerlei zaken uit de natuur (hooikoorts). Resultaat: op regenachtige dagen super trainingen en op warmere dagen echt pap in de benen. Totdat Peter Vergouwen allergie constateerde en ik wist hoe het zat.

    Als pure buitenstaander (en dus ken ik de details echt niet) zie ik Jip als iemand die onwijs hard gewerkt heeft en mede daardoor aan fors ondergewicht lijdt – een bekend verschijnsel in de dames loopwereld. Alle macht en kracht lijkt verdwenen. Intuïtief de k ik: rusten, aankomen, minder kilometers en meer kracht. Maar nogmaals, dit is goedbedoeld advies van iemand die te ver van Jip afstaat om een nauwkeurig oordeel te vellen, het is misschien meer wat ze noemen ” timmermans oog”.