Thiam: “Droom niet van wereldrecord op zevenkamp”

Nafi Thiam ging ruim een week geleden door de magische grens van 7.000 punten op de zevenkamp. “Die prestatie zorgt voor rust”, zegt de olympische kampioene. Op de prestigieuze meeting in Götzis haalde Nafi Thiam pas als vierde vrouw meer dan 7.000 punten op de zevenkamp. Wat betekent die prestatie voor Thiam, dik twee maanden voor het WK atletiek? Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • kees sluys

  Jacky Joyners 7291 is nagenoeg onbereikbaar, maar het is aannemelijk dat Thiam nog de nodige professie boekt. Dus wie weet wat er allemaal nog kan gebeuren Laten we eens een rekensommetjemaken.
  Stel dat ze in een volgende zevenkamp 2.01 hoog springt (pr: 1.98), 6.80 ver (pr: 6.58), 15.75 kogel stoot (pr: 15.24) en de speer naar 62.00 meter werpt (pr: 59.32).
  Dit naast gelijke resultaten op de, niet zeer sterke, loopnummers.
  Dan zou haar 7013 punten al oplopen tot 7267.
  Nog 35 punten te gaan. Je zou zeggen: misschien toch niet geheel onmogelijk.

  • Het bijzondere is vooral haar niet zo hoge snelheid. Hoog en speer zijn natuurlijk al uitmuntend. Om daar nu rek uit te halen. Iets meer snelheid helpt enorm. De huidige 59 speer lijkt me al een uitschieter.
   Zowel Joyner als Eaton bij de mannen hebben uitzonderlijk snelheid, qua techniek zijn ze allebei niet uitmuntend.

 • Kees, jouw wens is de vader van de gedachte.
  Maar dat Nafissatou Thiam nog progressie kan boeken lijkt vrijwel zeker Dit blijkt eens temeer als je ziet dat haar zevenkamp puntentotaal van 7013 “slechts” 62 punten minder is dan haar potentiele record ( al haar pr’s opgeteld) Dit bedraagt namelijk 7075 punten, dit is vrij uniek in de meerkamp.

 • Weia Reinboud

  “Het bijzondere is vooral haar niet zo hoge snelheid.” Het bijzondere is volgens mij het hoge aantal punten. Het kan best dat ze sneller kan worden, maar misschien ook niet. Iedere meerkamp(st)er heeft een geheel eigen opbouw van het totaal.

  • Die punten zijn er al. Snelheid geeft gewoon “makkelijke” punten. Moet er wel bij zeggen dat snelheid vaak niet helpt bij techniek.
   Zowel de Wr houder bij de vrouwen als mannen waren vooral snel. Qua techniek niet bijzonder.

   • Maar Sebrle en O’ Brien waren dan weer een stuk minder snel.

    En ook Kluft moest het niet van haar snelheid hebben, ook al pompte ze er af en toe een snelle 200 uit. En ook die Russische met 7000+, Braun waren niet bovenmatig snel.

    Maar in die 24.4 zit natuurlijk wel enige progressie. De vraag is vooral of zij blijft doorgaan met het verbeteren van 4 a 5 PR’s per meerkamp. Dat gaat een keer stagneren lijkt mij.

    • O brien was best snel hoor. Alleen een beroerde 1500.
     Sebrle natuurlijk geweldig.
     Thiam wil ik zelfs wel langzaam noemen. Haar hoog en speer zijn gewoon bizar.
     Vergelijking m/v gaat overigens een beetje mank. De 10 en 7 kamp zijn er verschillend. Een snelle atlete die een redelijk een bal kan werpen zal meteen redelijk goed scoren. 10 kamp vereist toch wat meer.

 • Natuurlijk is snelheid bij verspringen een belangrijke factor, Echter je sprint om te kunnen springen en om die reden kan/hoeft de aanloopsnelheid niet altijd maximaal te zijn. Wel moet snelheidsverlies bij de afzet worden voorkomen om goede sprongen te kunnen neerzetten. De techniek bij het verspringen speelt dus een zeer belangrijke rol Europees kampioen tienkamp Roman Sebrle vertelde mij eens: “verspringen lijkt zo simpel, maar is het zeker niet! Sommige missen het juiste gevoel voor de afzet op hoge snelheid en leren het nooit.”