Eelco Sintnicolaas heeft het plezier terug: ‘Rust heeft mij goed gedaan’

Eelco Sintnicolaas start morgen zijn outdoorseizoen met een wedstrijd in Uden. De Nederlands recordhouder op de tienkamp pakt meteen drie onderdelen, de 100m, polsstokspringen en discuswerpen. ‘Ze starten allemaal om 19 uur, dus kijken hoe dit uit gaat komen,’ aldus een frisse Sintnicolaas die gister terugkwam van een trainingsstage in Spanje. Benieuwd naar hoe het met Sintnicolaas gaat en hoe hij ervoor staat, stelden we hem een aantal vragen.

Net terug van een trainingsstage in Spanje. Waar lag de focus op deze stage?
Focus lag vooral op snelheid en wat lactische prikkels geven. Ik heb veel gefietst in de eerste maanden, maar miste voor mijn gevoel nog erg de verzuringsprikkel op de baan. Na een wat moeizame start vanwege een zere voet (eerste pijntjes in 4 maanden tijd) ging het na een paar dagen allemaal goed en heb ik alles kunnen doen wat ik wilde! 

We begrepen (door je interview met Omroep Gelderland) dat 2016 voor jou een pittig jaar is geweest met flinke tegenslagen en zelfs depressieve gevoelens. Hoe worstel je je daar doorheen?
2016 was een rot jaar omdat het continu vechten was met pijntjes. Trainen met tape en pijnstillers was niet ideaal, zeker niet omdat ik wist dat ik eigenlijk ontzettend in vorm was. Pas na de Spelen kwam dat besef meer. De problemen begonnen na mijn horden valpartij in Gotzis 2015, over de horde van mijn buurman die in mijn baan stuiterde. Dat voelde dus ergens extra zuur. Het was geen overbelasting of stommiteit van mijzelf, puur domme pech! Ik heb afstand genomen van de atletiekbaan en mijn pols laten opereren, daarna alleen sporten gedaan waar ik zin in had en de atletiekbaan even links laten liggen, totdat ik echt de kriebels weer kreeg. 1 januari 2017 de horden neer gezet en ben ik begonnen, vol nieuwe energie!

Heeft de rust je goed gedaan en heb je je ritme weer gevonden?
Heeft mij erg goed gedaan! De klachten die ik had zijn weg gegaan, die hadden eerder rust moeten hebben, maar de tijd was er niet. Een atleet wil altijd door, maar ik besefte mij dat ik na 2 maanden trainen al weer een heel eind op weg was. Dus dat het zeker niet slecht is geweest. Pols bleef nog lang wat pijnlijk, maar nu kan ik weer volledig kogelstoten zonder echte problemen. Op alle andere onderdelen probeer ik ook zo min mogelijk tape te gebruiken. Wie weet nog wel een bandage om mijn hamstring in Gotzis voor ver, maar dit is ook omdat het dan extra sterk voelt en het een goed gevoel geeft. Niet omdat ik denk dat het nodig is om blessureleed te voorkomen. 

Heb je je plezier al terug gevonden? En zoja, wie of wat heeft je het plezier terug gegeven?
Het plezier is helemaal terug. Ik wist heel goed na de spelen dat ik er nog niet klaar mee was, maar dat ik wel even rust nodig had. Ik ben vroeger met atletiek begonnen omdat ik het leuk vond. Dat wilde ik terug vinden en is helemaal gelukt. (ook in 2016 heb ik wel plezier gehad hoor op de baan, het is niet allemaal dramatisch) maar natuurlijk voelde ik een tijdsdruk waarin ik steeds weer op tijd fit moest zijn. 

Wie begeleidt jou nu en met welke rol?
Eigenlijk doe ik het zelf. Maar ik vraag hier en daar hulp. Ik heb een paar keer met Marsha Westerhof (fysio) gespard over haar ideeën om alles fit en sterk te maken. Rudy was afgelopen trainingsstage een paar dagen in Spanje om mee te kijken, mee te trainen op de fiets en in de gym en zeker ook als vriend om lol mee te maken!  Dit heeft mij erg goed gedaan! We overlegden wat we zouden gaan doen en wat zijn ideeën bij die training zouden zijn. Nou wilde ik niet teveel dingen veranderen aan de manier waarop ik naar Gotzis toe werk, maar wij filmden bijvoorbeeld een start of een sprong en daarna analyseerden wij dit samen om het vervolgens aan te passen. 

Götzis komt eraan. Met welke verwachtingen of doel ga je daar naartoe?
Mijn eerste doel is om een tienkamp af te maken. Ik wil ook naar de WK (8100 punten limiet) maar wil mijzelf absoluut geen beperkingen opleggen. Ik heb het gevoel dat ik in goede doen ben, het kan zijn dat er hier en daar nog wat mis gaat, maar het kan ook zijn dat ik ga verbazen! Voor alsnog heb ik alleen wat geworpen in wedstrijden, 41,36m discus en 60,02m speer.. Morgen loop ik in Uden een 100m, spring ik polsstok en werp ik de discus. (allemaal start het om 19 uur, dus kijken hoe dit uit gaat komen! Tijden heb ik nog niet geklokt, maar ik denk dat het goed zit!

Hoe fit is je enkel en pols?
De enkel gaat goed. Ik kan hoogspringen zonder last, heb nog geen ver gedaan vanuit volledige aanloop en ook geen ver en hoog op 1 dag. het ideale scenario is een goede eerste poging met ver in Götzis en daarna stoppen. Hoogspringen heb ik laatste weken geregeld gedaan. Ik spring een stuk makkelijker dan vorig jaar, maar het is nog geen PR niveau. Ook hier wil ik relatief soepel doorheen zien te komen. Het zou heel fijn zijn als ik deze eerste tienkamp zonder teveel pijntjes door kom om het plezier ook te behouden! 😉 

2017 is weer de start van een cyclus naar de volgende Spelen. Hoe zie jij dit jaar en wat is voor jou de komende maanden belangrijk?
Ik zag het in eerste instantie als een ‘tussen jaar” waarin ik plezier wilde houden, zelf wilde trainen en vrij wilde zijn. Daarna de balans opmaken hoe ik dat volgend jaar wil doen. Nu ik mijzelf op de baan voel en zie, denk ik dat het best een heel mooi jaar kan worden. Ik durf gerust te zeggen dat mijn doel is om volgend jaar mijn PR te verbeteren. En ieder jaar heeft mooie toernooien, daar wil ik dan ook iedere keer naartoe werken, focus ligt niet 100% op de Spelen. Dat komt in 2020 wel!

Ashton Eaton, de huidige wereldrecordhouder, zette na de Spelen een punt achter zijn carriere. Zit er in de huidge lichting meerkampers iemand die bij zij prestaties in de buurt kan komen?
Kevin Mayer verwacht ik veel van. Damian Warner heeft ook potentie en zo nog een andere jonge Canadees. 9000 zie ik nog niet voor ogen, maar 8500 is ook niet mijn plafond… 

Is de tienkamp verandert kijkend naar de periode Serble en Eaton (zeg nu)?
Ashton is meer een sprint gerichte tienkamper. Heeft niet zijn volledige potentieel benut denk ik, maar had enkele bizarre onderdelen. Roman was meer van de power en wellicht ook meer allround. De tienkamper verandert wel. Atletischer / technischer  (bijvoorbeeld polsstok en hoog zijn in de breedte erg verbeterd)

Atleten zijn steeds bezig met zich te verbeteren, waar zit bij jou nog ruimte?
In de hele breedte denk ik wat rek. Ik focus nu vooral op fit worden en blijven, sterk en snel. Technisch zullen er in de komende 4 jaar geen hele grote veranderingen doorgevoerd gaan worden. Plezier hebben, hard werken en fit zijn… Dan moet het goed komen!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>