Trainer Guido Hartensveld over het onderschatte belang van de lange duurloop


foto: Orange Pictures

De lange langzame duurloop kampt met een imagoprobleem. In dit tijdperk van snelheid, een jachtig bestaan en een korte concentratie- boog zouden veel lopers hem liever voor inwisselen voor een trainings- vorm die sexyer is en minder tijd vergt. Guido Hartensveld, trainer van onder andere marathonloper Michel Butter, stelt vraagtekens bij deze trend. Naar zijn mening is de lange langzame duurloop een essentieel onderdeel van de marathonvoorbereiding. Voor de recreatieve loper zelfs nog belangrijker, dan voor de topatleet, zo beargumenteert Hartensveld.

De aantrekkingskracht van de marathon is groter dan ooit. Ieder jaar lijkt het aantal deelnemers aan de grote stadsmarathons te groeien. De mythi- sche afstand, het afzien en de man met de hamer bezorgen de marathon een hoge klassering op menige bucketlist. Hartensveld is dan ook van mening dat de marathon met respect benaderd dient te worden.‘Met andere woorden, je ziet dat veel lopers er veel te snel aan meedoen. De finish halen is het belangrijkste doel, maar dan is het bijzondere er in mijn ogen vanaf. De marathon zou de kroon op je wensenlijstje moeten zijn. Dus ook alleen als je hem goed voorbereid hebt, dat maakt de beloning groter en ik vind het alleen maar onzinnige roofbouw als je dat veel te snel wilt doen. Dat merk je bij recreanten. Ze willen heel snel de marathon doen, maar waarom dan zo snel? Dan wordt het een soort van ongezonde weddenschap.’

De marathon is in de ogen van Hartensveld het koningsnummer van de lange afstand. Hij begrijpt dat de gemiddelde loper niet de tijd en toe- wijding heeft om zich volledig op de marathon te richten en er alles uit te halen. Maar hij wil waarschuwen voor de keerzijde. Hij ziet regelmatig lopers finishen die er niet klaar voor zijn.‘Die komen helemaal kapot, of zelfs ziek, aan de finish. Het is soms wel schrikken wat je daar ziet.’ Een goede voorbereiding kan veel leed voorkomen. De lange duurloop is volgens Hartensveld de basis van die voorbereiding. Rustige kilometers maken klinkt niet sexy en zeker in een tijd dat er mensen zijn die roepen dat je met trainingen van maximaal 14 kilometer een marathon kunt lopen.‘Shortcuts bestaan niet op de marathon’, zo stelt Hartensveld. Lees verder in het gratis online marathonmagazine van New Balance.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>