Atletiekcoaches luiden noodklok

Het is strijk en zet. Is een belangrijk atletiektoernooi voorbij, dan zien diverse atleten dat als aanleiding om van coach te veranderen. Of hun privécoach te verruilen voor een trainer van de bond. Het maakt het leven van individuele coaches, die een bestaan proberen op te bouwen met hun atletiekactiviteiten, haast onmogelijk.

Jip Vastenburg met trotse coach Johan Voogd

In het nieuwste nummer van NLCOACH, dat deze week verschijnt, luidt een tweetal trainers de noodklok. Johan Voogd en Purcy Marte hebben recent hun aandacht naar andere terreinen verlegd. Ze zagen er geen brood meer in. Ze vinden beiden dat het er in de atletiek ‘enorm amateuristisch’ aan toegaat. Het duo weet zich gesteund door een flink aantal collega’s. Zij willen allen dat de Atletiekunie meer met de privé-coaches meedenkt.

Voogd zag vorig jaar Jip Vastenburg vertrekken, naar bondscoach Grete Koens. Het was voor hem reden zijn carrière goeddeels te beëindigen. Purcy Marte trainde onder anderen paralympisch kampioene Marlou van Rhijn, maar heeft zijn aandacht, als Performance Coach, recentelijk naar de begeleiding van onder meer profvoetballers verlegd. “Ik kan het niet langer pro deo doen.” Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Een goed artikel dat hout snijdt. Er wordt sportoverstijgend gezien heel veel geld gestopt in het herkennen van talent, maar als het echt goed, dagelijks begeleiden daarvan buiten de bondsprogramma’s plaatsvindt zijn “we” maar weinig thuis. Niet alleen in de sporten an sich maar direct al in de vorm van sportleraren op (basis)scholen. We blijven maar praten en roepen dat er weer stappen zijn gezet….

  • Alex Bouwmeester

    Ik vind het zelf maar een beetje gejank. Atletes van 20-22 zijn helemaal niet “te jong” om weloverwogen een beslissing te maken om van trainer te veranderen. Ga vooral eens naar jezelf kijken en je afvragen waarom de atleet naar een andere trainer wil.

    Overigens wil ik daarmee niet zeggen dat het altijd de schuld van de trainer is. Echter is het de keuze van de atleet zelf en zit het nu eenmaal in de aard van de sport dat je als trainer jarenlang iets moois probeert op te bouwen wat uiteindelijk zomaar weg kan vallen.

    Het grotere probleem vind ik dat er zoveel versplintering plaatsvindt. Vastenburg, Hasan, Krumins, Holterman. Ze lopen allemaal bij andere groepen. Wil je een echt goed trainingsklimaat hebben in Nederland, zorg dan dat er plek is voor (sub)-elite atleten bij een bondscoach of iets dergelijks. Of zet een goed regionaal centrum op. Daarmee bedoel ik niet de TDR waar je nog eens X geld aan kwijt bent, maar een door de bond bekostigde coach waar, zeg, iedere atleet die top 20 loopt in zijn/haar discipline of iets dergelijks.