Oranje top-trio met Churandy Martina en Sifan Hassan in Hengelo compleet

Churandy Martina en Sifan Hassan komen zondag 11 juni 2017 naar de FBK Games. Na de aankondiging vorige week van de deelname van wereldsprintkampioene 200 meter Dafne Schippers, hebben vandaag twee andere succesvolle Nederlandse atleten hun komst naar Hengelo bevestigd.

Churandy Martina
Hij is er ieder jaar bij in Hengelo. ‘Churandy Martina loopt altijd goed op de FBK Games’ zegt Caroline Feith. Feith is al meer dan tien jaar de manager van Martina en kan het weten. Het was alweer in 2009 dat hij als eerste atleet in Nederland, in Hengelo, onder de 10 seconden liep: 9.97. Wie Martina’s palmares bekijkt beseft dat hij inmiddels een voor Nederlandse begrippen ongekende sterrenstatus bezit.

In Amsterdam op de Europese Kampioenschappen was hij op zowel de 100 als de 200 meter de snelste. Hij raakte daarbij op de 200 meter de lijn aan de binnenkant van zijn baan, het kostte hem de titel. Waar anderen zouden gaan zitten treuren keek Martina echter alweer vooruit, naar de Olympische Spelen in Rio. Daar gaf hij blijk van zijn uitstekende vorm door zich te kwalificeren voor de finale 200 meter, zijn zesde Olympische finale. Hij werd vijfde, op slechts zesduizendste van een seconde achter brons. Geen beteuterde maar een trotse Martina. Kort daarop liet hij in Lausanne zien waar hij nog meer toe in staat was: een Nederlands record 200 meter in 19.81. Nog nooit was hij sneller geweest.

Na afloop van het seizoen gaf Martina aan voor zijn vijfde Olympische Spelen in 2020 te willen gaan. Met Tokio in het vizier ziet hij 2017 als een jaar waarin hij kwaliteit boven kwantiteit stelt. Geen indoorseizoen, en in de zomer minder wedstrijden, maar wel sneller waar mogelijk. Afgelopen weekend startte hij in Los Angeles met een uitstekende 10.20 op de 100 meter. In Hengelo zal hij op zondag 11 juni de 200 meter lopen. Het baanrecord van het Fanny Blankers-Koenstadion staat op zijn naam: 20.23 uit 2013. Een mooi richtpunt voor Martina.

Sifan Hassan
Sifan Hassan (24) gaat alweer haar vierde zomer in als Oranje troef op de middellange afstand. Inmiddels heeft ze de onaantastbaar geachte records van Elly van Hulst op de 1500 en 3000 meter zowel indoor als outdoor verbroken. De wereldindoorkampioene van 2016 op de 1500 meter beleefde een moeilijk zomerseizoen in 2016. Daags na haar indoortitel in Portland raakte ze op trainingskamp in Flagstaff, USA ernstig geblesseerd en raakte achterop haar voorbereidingen op de EK Atletiek in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio. Hassan moest genoegen nemen met zilver op de EK en een vijfde plaats op de 1500 meter in Rio. Kort daarna besloot ze tot een andere aanpak en sloot zich aan bij succescoach Alberto Salazar van het Nike Oregon Project aan de westkust van de Verenigde Staten. Salazar traint de uiterst succesvolle Olympische medaillewinnaars Mo Farah, Galen Rupp en Matt Centrowitz. Ondanks dat Hassan afzag van de Europese Indoorkampioenschappen excelleerde ze in het indoorseizoen met een aantal wedstrijden, waarbij ze Nederlandse records op de mijl en de 3000 meter liep.

Ook Hassan’s manager Sander Ogink van Global Sports Communication ziet de komende zomer positief in voor haar: “Sifan durft zelf nog niet hardop een verwachting uit te spreken. Het trainen gaat wel heel goed. Ze zijn hard aan het werk geweest om haar kracht en techniek verder te ontwikkelen. Qua loophouding is ze een flinke slag aan het slaan. Haar coach Alberto geeft aan dat ze erg sterk is geworden. Natuurlijk moeten we de eerste wedstrijden afwachten om te kijken waar ze staat. Op dit moment is ze gezond en draaien de trainingen erg goed.” (persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>