Dennis Santegoets: ‘Marathonlopen na het afstaan van een nier is prima mogelijk’

Superman bestaat. Hij heet Dennis Santegoeds en woont met vrouw en twee zonen in Tilburg. In oktober ging de 44-jarige medewerker van het nationale politiedienstencentrum onder het mes. Bij deze ingreep werd zijn supergezonde linker nier uit zijn lichaam gehaald. Twee maanden later trok Dennis de loopschoenen al weer aan om zich voorzichtig voor te bereiden op zijn vierde marathon. Dit is een heldenverhaal over de passie voor hardlopen, het redden van levens en de combinatie tussen deze twee onderwerpen. We luisteren ademloos naar het relaas van de hoofdpersoon in dit verhaal.


foto: Losse Veter

Verknocht
De geschiedenis van de in Goirle geboren Dennis wijkt op het onderwerp lopen niet veel af van andere mensen. Hij begon net als veel mannen na zijn voetbalcarrière met hardlopen. “Eerst een kilometer, daarna al snel vijf kilometer. Dat was leuk, want dan kon ik vanuit mijn huidige woonplaats Tilburg naar mijn vader in Goirle lopen. Je kent het wel, na deze vijf kwam de eerste tien kilometer en uiteindelijk na vijf maanden voorbereiding mijn hoofddoel, meelopen in de Tilburg Ten Miles in september van hetzelfde jaar. Ja, dat ging best goed als je bedenkt dat ik pas in april voor het eerst de loopschoenen had aangetrokken.” Dennis was vooral de eerste drie jaar een solist. “Klopt, in het begin deed ik alles alleen. Daarna ging ik steeds vaker met een loopmaatje op stap. Dat kwam ook omdat ik meer naar de lange afstanden doorgroeide. Met mijn neef en later vooral met mijn collega Marco werden de langere duurlopen gemaakt. Het werkt in mijn voordeel dat ik mezelf goed kan motiveren. Wel moet ik altijd een doel stellen om naar toe te werken. Alles wat ik wilde weten over hardlopen las ik op internet. De laatste jaren volg ik bijvoorbeeld Losse Veter op Facebook. Ik lees alles over voeding, kleding en blessures. Gelukkig ben ik daar (even afkloppen) nog niet echt door getroffen. Ja, vanaf het allereerste moment was ik verknocht aan hardlopen. Dat resulteerde ook al in drie marathons. Mijn debuutmarathon was in Eindhoven. Daar heb ik mijn tot heden snelste tijd gelopen met 3.44,20 uur. Ik was daar erg met mijn tijd bezig. Tien keer leuker vond ik de twee keer dat ik in de New Balance Rotterdam Marathon heb meegedaan. In 2013 ben ik weliswaar veel te onstuimig gestart en helemaal stuk gegaan rond het Kralingense bos. In 2015 had ik het veel beter verdeeld en heb ik constant genoten van de unieke sfeer in Rotterdam. Voor mij is Rotterdam – zelfs als AJAX supporter – de sfeervolste marathon. Komt wellicht ook omdat ik in deze stad veel collega’s heb en ik op het politiebureau vlakbij de start mijn kleedkamer heb.”
Zoals gezegd, een doorsnee verhaal van een weliswaar zeer enthousiast (marathon)loper.

Het verhaal wordt heel anders als begin 2016 het thema ‘nier’ in het leven van Dennis en zijn vrouw Christel opduikt. Lees verder in het New Balance marathon magazine

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>