Uit onderzoek blijkt: Ultralopers zijn een apart soort mens

Voor de meeste mensen is een marathon al een enorme uitdaging. Het idee om van Amsterdam naar Utrecht hard te lopen wekt op zijn minst lichte vrees op. Er zijn lopers voor wie het lopen echter pas ná 42 kilometer begint. Onderzoek laat zien dat ultralopers dan ook verschillen van ‘normale’ lopers. Ze zijn blijkbaar beter in staat om te gaan met pijn.

Door: Miriam van Reijen

Afzien
Een beetje loper weet wel wat afzien is. Lopen in de regen, sneeuw, met windkracht 5 of op dagen dat je echt geen zin hebt. Nog even aanzetten voor een PR, met het snot voor ogen je tempo’s proberen te halen of alles geven om je loopmaatjes bij te houden. Het gaat niet voor niets. Maar het is waarschijnlijk een van de redenen waarom lopen zo’n voldaan gevoel kan geven. Stel je nu eens voor dat je lange duurloop geen 15, 20 of 30 kilometer bedraagt maar dat er geregeld 40, 50 of zelfs 60 kilometer op het programma staat. Om je optimaal voor te bereiden op een wedstrijd over soms wel dubbel deze afstand.
Hoe ultralopers dat volhouden?

Perceptie van pijn
In een recent, kleinschalig onderzoek, werden ultrarunners vergeleken met een controlegroep. Hen werd gevraagd hun arm zo langer mogelijk (tot maximaal drie minuten) in ijskoud water te houden. De ultrarunners hielden hun arm veel langer in het water dan de controledeelnemers. Wanneer hun vervolgens gevraagd werd naar de perceptie van pijn gaven ze ook aan dat ze minder pijn ervaarden dan de controlegroep. Uit het onderzoek werd ook gekeken naar overeenkomsten tussen de persoonlijkheden van de ultrarunners. Ze bleken niet opvallend competitief te zijn maar wel extreem gemotiveerd en doelgericht. De lopers bleken ook gemiddeld minder gericht op sociale interactie, ze vonden het prima om langdurig alleen te zijn.

Learn from the pros
Wat we kunnen leren van ultralopers? Het meest opvallende is dat de aandacht van de ultralopers minder gericht is op ervaren pijn. Blijkbaar zijn ze beter in staat om hun aandacht op andere dingen te richten wanneer ze pijn ervaren. Hierdoor voelt de pijn minder intens. Heb je het zwaar tijdens je volgende wedstrijd of training? Denk maar aan die ultralopers. Heb je meteen een goede afleiding.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Uit een eerder onderzoek was al eens gebleken dat 70% van de ultralopers met pijnstillers loopt, vaak zelfs uit de NSAID klasse. Dat is een altenatieve invulling van het statement “Het meest opvallende is dat de aandacht van de ultralopers minder gericht is op ervaren pijn”.